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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  28/10/2025
Data da última atualização:  28/10/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, F. T. S.; ANSCHAU, M. E.; OLIVEIRA, J. M. S.; TEIXEIRA, R. dos S.; LEAL, A. de B.; BARROS, G. L. de; ROMBALD, C. V.; VIZZOTTO, M.; NORA, L.
Afiliação:  FLAVIA TAYNA SERRA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARIA EDUARDA ANSCHAU, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; JOSÉ MATHEUS SANTOS OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; RENIRES DOS SANTOS TEIXEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ANDREZA DE BRITO LEAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GABRIEL LAQUETE DE BARROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; CESAR VALMOR ROMBALD, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARCIA VIZZOTTO FOSTER, CPACT; LEONARDO NORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Fermentation strategies for the development of a functional carbonated beverage from purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) extract with hibiscus and spices.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science and Technology, 14 Oct. 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13197-025-06452-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The growing demand for functional and natural food and beverages has driven the development of alternatives to conventional products. This study investigated the potential of carbonated drinks made with purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) extract, hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.), and spices, using different fermentation methods and formulations to evaluate their physicochemical, bioactive, and sensory characteristics. Six formulations (cooked and raw natural purple sweet potatoes (NPSP), with and without yeast and sugar) were analyzed using parameters such as pH, titratable acidity, total soluble solids, total phenolic content (TPC), total anthocyanin content (TAC), antioxidant activity (DPPH and ABTS), colorimetric properties (L*, a*, b*), and volatile aromatic compounds (VOCs) using gas chromatography-mass spectrometry (GC–MS). The Results indicated that the formulation with cooked NPSP with yeast added (CPSP-Y) showed the highest values of TPC (420 mg GAE/100 g), TAC (210 mg C3G/100 g), and antioxidant activity (DPPH: 12.5 µmol TE/g; ABTS: 15.3 µmol TE/g), as well as volatile compounds eucalyptol, alpha-terpineol, and geraniol, which provided herbal and floral sensory characteristics. It is concluded that purple sweet potato and hibiscus-based formulations have significant potential to meet consumer demand for natural and functional products, contributing to the diversification of the carbonated beverage market.
Palavras-Chave:  Aditivos naturais; Beverage formulation; Bioactive potential; Carbonatação; Potencial bioativo; Propriedades funcionais.
Thesagro:  Bebida; Fermentação; Formulação.
Thesaurus Nal:  Carbonated beverages; Carbonation; Fermentation; Functional properties; Natural additives.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, M. K. N. de; CAMPOS, F. S.; GOIS, G. C.; ARAÚJO, C. de A.; GUIMARÃESM N. J. M.; MAGALHÃES, A. L. R.; SIMOES, W. L.; ARAUJO, G. G. L. de. Composição mineral em silagens de sorgo cultivar BRS Ponta negra irrigado com diferentes frações de lixiviação. In: SIMPÓSIO PARAIBANO DE CONSERVAÇÃO E UTILIZAÇÃO DE FORRAGENS: TECNOLOGIAS E INOVAÇÕES PARA A PECUÁRIA NORDESTINA, 1., 2019, Areia. Anais... Areia: Universidade Federal da Paraíba, 2019.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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