BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  16/10/2025
Data da última atualização:  16/10/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JESUS, J. L. de; LEONEL, M.; VIANA, E. de S.; AMORIM, E. P.; REIS, R. C.; CARVALHO, C. W. P. de; JESUS NETA, P. DE; LEONEL, S.
Afiliação:  JACIENE LOPES DE JESUS ASSIS, CNPMF; MAGALI LEONEL, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; PALMIRA DE JESUS NETA, FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA RECÔNCAVO (; SARITA LEONEL, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY.
Título:  Banana and Plantain Starches: exploring differences and potential applications.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Horticulturae, v. 11, p. 1214, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.3390/horticulturae11101214
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The diversification of cultivars and sustainable production in banana and plantain cultivation, with a view to reducing losses and differentiating derivative products, are of great importance for productive advances linked to sustainable development. In this study, the morphological, physicochemical, and functional characteristics of starches isolated from four dessert cultivars of Prata subgroup (BRS Platina, Gorutuba Biocell, Prata-Anã, BRS Gerais) and plantain cultivars (Tipo Velhaca, Mongolo, and BRS Terra-Anã) were evaluated. All starches exhibited a B-type crystalline pattern, with variations in granule shape and in amylose and resistant starch contents, which particularly differentiated plantains. Differences in viscosity and gelatinization properties highlighted the potential of certain cultivars for specific industrial applications. Multivariate analysis emphasized the diversity among starches, reinforcing their importance as versatile and sustainable raw materials for industry, with the potential to add value and reduce losses in the production chain.
Thesagro:  Banana; Musa sp; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus Nal:  Physicochemical properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF34140 - 1UPCAP - DDPublicação digital
CTAA16053 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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