BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/10/2025
Data da última atualização:  07/11/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, R. B. da S. de; PESSANHA, L. de O.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PACHECO, S.; GAMA, P. E.; SOUZA, M. da C.; RIBAS, S. A.; BORGUINI, R. G.
Afiliação:  RAYSSA BARBOSA DA SILVA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; LAURA DE OLIVEIRA PESSANHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; LUZIMAR DA SILVA DE MATTOS DO NASCIMENTO, CTAA; MANUELA CRISTINA PESSANHA DE ARAUJO SANTIAGO, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; MARCELO DA COSTA SOUZA; SIMONE AUGUSTA RIBAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA.
Título:  Chemical characterization of grumixama-açu (Eugenia villaenovae Kiaersk.) fruit: A new source of bioactive compounds
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 148, n., p. 108412, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2025.108412
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Eugenia villaenovae is a species of the Myrtaceae family native to the Brazilian Atlantic Forest. The aim of this study was to determine the centesimal composition, concentration of bioactive and volatile compounds in the edible parts of E. villaenovae fruit, providing information about this unknown and endangered species and determining its nutritional and functional potential. The fruits were collected, botanically identified, and eval- uated for proximate composition, sugar, carotenoids, anthocyanins, phenolic compounds profile by High per- formance liquid chromatography (HPLC) and volatile compounds by Gas chromatography mass spectrometry (GC-MS). The fruit presented 15.09 g/100 g of total dietary fiber and high content of total carotenoids (25,649 μg/100 g). The main carotenoid was lycopene (11,002.67 μg/100 g), followed by β-cryptoxanthin (8752.33 μg/100 g). The fruits also presented high levels of total anthocyanins (108.13 mg/100 g). The main anthocyanin was cyanidin-3-O-glucoside (79.75 mg/100 g), followed by delphinidin-3-O-glucoside (28.38 mg/ 100 g). Its major phenolic compound was gallic acid (999.00 mg/100 g) and isoquercetin (24.00 mg/100 g). The main volatile compound was (E)-caryophyllene, which represents 23.4 % of the total volatile compounds. The determination of the unprecedented composition of E. villaenovae indicates that the fruit can be considered a functional food, standing out as a source of lycopene, anthocyanins and fibers.
Palavras-Chave:  Myrtaceae Family.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Biodiversity; Carotenoids; Fruits.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARÃES, D. V.; TAVARES, O. C. H.; OLIVEIRA, A. P. de; BORGES, A. A. A.; MUSACCHIO, I.; NOVOTNY, E. H. Curvas de retenção de água de horizontes e solos selecionados da XV Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos obtidas por ressonância magnética nuclear em baixo campo. In: LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; OLIVEIRA, V. A. de; LIMA, H. N.; TEIXEIRA, W. G.; SANTOS, L. A. C. dos; RODRIGUES, M. do R. L.; MENDONÇA-SANTOS, M. de L. (ed.). Guia de campo da XV Reunião Brasileira de Classificação e Correlação de Solos: RCC das várzeas do médio Rio Amazonas e entorno. Brasília, DF: Embrapa, 2025. cap. 20, p. 607-640.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoREBELLO, C. M.; NOVOTNY, E. H.; MATTOS, B. B.; BORGES, A. A. A.; MUSACCHIO, I.; RESENDE, M. F. de. Ressonância magnética nuclear em baixo campo no estudo de solo contaminado por petróleo. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2025. 29 p. (Embrapa Solos. Documentos, 252).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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