BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  19/09/2025
Data da última atualização:  19/09/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SÃO JOSÉ, V. P. B. de; PEREIRA, S. M. S.; PIERMATEI, A. L. M.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, B. P. da; MARTINO, H. S. D.; TAKO, E.
Afiliação:  VINÍCIUS PARZANINI BRILHANTE DE SÃO JOSÉ, CORNELL UNIVERSITY; STEPHANIE MICHELIN SANTANA PEREIRA, CORNELL UNIVERSITY; ÁLVARO LUIZ MIRANDA PIERMATE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; BÁRBARA PEREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DEVIÇOSA; HÉRCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ELAD TAKO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Preclinical evidence on the impact of sorghum (Sorghum bicolor) genotypes, fractions, and processing methods on intestinal health: a review of an ancient grain rich in phenolic and dietary fiber.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10408398.2025.2556229
Idioma:  Inglês
Notas:  First online.
Conteúdo:  Sorghum (Sorghum bicolor) is an ancient grain and the fifth most produced cereal worldwide, and themost consumed cereal in the semi-arid regions of Africa and Asia, being a key grain for the diet ofabout 500 million people. it is rich in phenolic compounds (like flavonoids, 3-deoxyanthocyanidins,phenolic acids), resistant starch, and dietary fiber, which may beneficially influence intestinal health. thissystematic review analyzed 22 in vivo studies to assess the effects of sorghum processing on bioactivecompounds and their effects on intestinal health. evidence suggests that sorghum modulates microbiotacomposition, enhances epithelial barrier integrity, improves intestinal morphology, and alters short-chainfatty acid production. these benefits appear to be influenced by sorghum genotype, grain fraction, andprocessing method, like refinement, extrusion, and fermentation, which affect the bioavailability ofphenolics. Some studies indicated the effects of sorghum phenolics on anti-inflammatory and improvedtight junction protein expression. Additionally, we emphasized the lack of complete information inseveral studies by not specifying genotypes, varieties, processing, and profiles of bioactive compoundsof the sorghums used, hindering the understanding of the mechanisms involved in improving intestinalhealth. Overall, this review supports the potential of sorghum as functional food and ingredient forintestinal health promotion
Palavras-Chave:  Microbiota intestinal.
Thesagro:  Fibra; Grão; Intestino; Saúde; Sorgo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30909 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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