BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  12/08/2025
Data da última atualização:  12/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FEITOSA, B. F.; DECKER, B. L. A.; BRITO, E. S. de; MARQUES, M. C.; RODRIGUES, S.; MARIUTTI, L. R. B.
Afiliação:  BRUNO FONSECA FEITOSA, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; BETINA LOUISE ANGIOLETTI DECKER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; MARCELLA CAMARGO MARQUES, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; LILIAN REGINA BARROS MARIUTTI, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS.
Título:  Stability of anthocyanins from fruits associated with microencapsulation: a 21st-century bibliometric approach.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 214, aug. 2025, 116621.
DOI:  10.1016/j.foodres.2025.116621
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A 21st-century bibliometric analysis was carried out to reflect on the effects of microencapsulation technology on the anthocyanin stability. From 172 articles retrieved, there was an increase in the number of articles published from 2012 to 2021 and in the number of patents during the 22 years. Brazil (n = 52, 30 %) and Mexico (n = 16, 10 %) were the countries with the highest number of publications, followed by United States, China, Colombia, Romania, Poland, Italy, and Iran. Thirteen clusters were established, with 2–7 authors related to each other. Nineteen recent articles were for analysis of the anthocyanin sources, microencapsulation process (technique and wall material), pH values and water activity (aw), and effects or applications in model systems. Among the trends, tests on the use of autochthonous wall material stand out, that is, one that has a composition in biopolymers originating from the original source of anthocyanin extraction (core material), such as pectin, starches, proteins, and lipids.
Palavras-Chave:  Microencapsulated systems; Prospecting trends; Wall material.
Thesaurus Nal:  Color; Natural dyes.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT215 - 1UPCAP - DDFEI
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1.Imagem marcado/desmarcadoFEITOSA, B. F.; DECKER, B. L. A.; BRITO, E. S. de; MARQUES, M. C.; RODRIGUES, S.; MARIUTTI, L. R. B. Anthocyanins stability theory: evidence summary on the effects of microencapsulation. Food and Bioproducts Processing, v. 153, sep. 2025. p. 77-86.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFEITOSA, B. F.; DECKER, B. L. A.; BRITO, E. S. de; MARQUES, M. C.; RODRIGUES, S.; MARIUTTI, L. R. B. Stability of anthocyanins from fruits associated with microencapsulation: a 21st-century bibliometric approach. Food Research International, v. 214, aug. 2025, 116621.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios.
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