|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
07/07/2025 |
Data da última atualização: |
07/07/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BERTOLO, M. R. V.; OLIVEIRA FILHO, J. G. de; LAMONICA, G. C.; BEZERRA, C. C. O. N.; MARTINS, V. da C. A.; FERREIRA, M. D.; PLEPIS, A. M. de G.; BOGUSZ JUNIOR, S. |
Afiliação: |
UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); MARCOS DAVID FERREIRA, CNPDIA; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP). |
Título: |
Improvement of the physical-chemical, microbiological, volatiles and sensory quality of strawberries covered with chitosan/gelatin/pomegranate peel extract-based coatings. |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 471, 142755, 2025. |
Páginas: |
15 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.142755 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study investigated the effects of chitosan/gelatin (CG) coatings containing pomegranate peel extract (PPE) on the physical-chemical, microbiological, volatile profile, and sensory characteristics of strawberries over 12 days of refrigerated storage. The coatings containing PPE minimized the weight loss of the fruits by 11 % and delayed their fungal contamination by 6–8 days. Uncoated fruits showed soluble solids content, pH, and titratable acidity values characteristics of highly deteriorated fruits. The coatings preserved the color, firmness, respiratory quotient, and bioactive compounds contents of the fruits. Uncoated strawberries showed a 39.4 % reduction in total volatile compounds, approximately 6 times greater than coated fruits. The severity of injuries caused by fungi was slowed down by the coatings. The sensory quality of the fruits was not affected, and the coatings cost was estimated at approximately $ 0.03/fruit, confirming that the materials developed can be used as natural coatings and a cheap alternative for strawberries preservation. |
Palavras-Chave: |
Chitosan-gelatin coatings; Pomegranate peel extract; Postharvest quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 49 | |
13. |  | RODRIGUES, V. G. S.; NUNES, C. V. de N. dos S.; SOUZA, A. C. R.; OLIVEIRA, V. B. V, de. Ação antrópica e gerenciamento ambiental: o uso das plantas medicinais na comunidade de Cujubim Grande, Porto Velho, Rondônia. In: ENCONTRO RONDONIENSE DE EDUCAÇÃO AMBIENTAL, 1., 2007, Porto Velho, RO. Experiências em educação ambiental no Estado de Rondônia. Porto Velho: CIEARO, 2007. 1 CD ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
|   |
15. |  | MENEZES, C. A. de; CARVALHO, E. P. de F.; SOUZA, A. C. R. de; RODRIGUES, V. G. S. Flores tropicais produção e comercialização no município de Porto Velho, Rondônia, Brasil. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 58., 2007, São Paulo, SP. A botânica no Brasil: pesquisa, ensino e políticas públicas ambientais. São Paulo: Sociedade Botânica do Brasil, 2007. 1 CD ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
|    |
17. |  | AZEREDO, H. M. C. de; MENDES, K. C. B.; SOUZA, A. C. R.; GARRUTI, D. S.; ANDRADE, M. I. R. Physicochemical and sensory changes during microencapsulation of acerola juice through spray-drying. Fruit Processing, Koln, v.17, n.2, p.80-84, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - B |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
|   |
20. |  | OLIVEIRA, M. A. de; MAIA, G. A.; FIGUEIREDO, R. W. de; SOUZA, A. C. R. de; BRITO, E. S. de; AZEREDO, H. M. C. de. Addition of cashew tree gum to maltodextrin-based carriers for spray drying of cashew apple juice. International Journal of Food Science and Technology, v.44, n.3, p.641-645, 2009.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
|    |
Registros recuperados : 49 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|