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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
16/06/2025 |
Data da última atualização: |
18/06/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
XAVIER FILHO, R. R. B.; RIBEIRO, P. R. V.; SILVA, L. M. A. e; PEREIRA, L. L.; FREIRE, G. A.; MARTINS, C. B. R.; WONG, D. V. T.; DIONISIO, A. P.; ALENCAR, N. M. N. DE; FREDERICO, M. J. S.; CANUTO, K. M. |
Afiliação: |
RAIMUNDO RIGOBERTO BARBOSA XAVIER FILHO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; LANDERSON LOPES PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; GABRIELA ARAÚJO FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; CAIO BRUNO RODRIGUES MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; DEYSI VIVIANA TENAZOA WONG, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ANA PAULA DIONISIO, CNPAT; NYLANE MARIA NUNES DE ALENCAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; MARISA JADNA SILVA FREDERICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT. |
Título: |
Chemical Composition and Antidiabetic Potential of a Phenolic-Rich Extract from Cashew Fiber. |
Ano de publicação: |
2025 |
Fonte/Imprenta: |
ACS Food Science & Technology, 2025. |
DOI: |
https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.5c00074 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cashew fiber is a byproduct used as an ingredient in food products; however, little is known about its functional properties. Therefore, we evaluated the chemical composition and antidiabetic potential of a phenolic-rich extract from the cashew fiber (PECF) using spectrometric techniques and experiments with C57BL/6 mice to assess its effect on glycemia and insulin resistance. In the glucose tolerance test, fasted animals received PECF (1−100 mg/kg i.p.) followed by a glucose load of 2 g/kg. Dexamethasone was used to induce insulin resistance, and the animals received PECF daily for 5 days. As a result, PECF (1 mg/kg) reduced blood glucose, triglycerides, and total cholesterol levels; meanwhile, HDL levels and insulin sensitivity were increased. Its mechanism of action seems to be related to α-glucosidase inhibitory and antioxidant activities of phenolic acids and flavonol glycosides by increasing glutathione and reducing TBARs. Thus, cashew fiber was shown to be a good source of hypoglycemic compounds for plant-based foods and nutraceuticals potentially useful for diabetes control. |
Palavras-Chave: |
Anacardic acid; Hipoglicemico. |
Thesagro: |
Anacardium Occidentale; Caju; Diabete. |
Thesaurus Nal: |
Cashew fruit; Diabetes; Hypoglycemic agents; Polyphenols. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Registros recuperados : 12 | |
2. |  | GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. Abacate para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: MAARA; EMBRAPA-SPI, 1995. 37 p. (Publicações técnicas FRUPEX, 15).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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3. |  | GORGATTI NETTO, A.; CARVALHO, V. D. de; BOTREL, N.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; GARCIA, E. E. C.; BORDIN, M. R. Abacaxi para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: EMBRAPA-SPI, 1996. 41 p. (Série publicações técnicas FRUPEX, 23).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. |  | GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. Lima ácida "Tahiti" para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: EMBRAPA-SPI, MAARA-SDR, 1995. 36 p. (Publicações técnicas FRUPEX, 12).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. |  | GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. Mamão para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasilia,DF: EMBRAPA-SPI, 1995. 38 p. il. (Série Publicações técnicas FRUPEX, 14).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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6. |  | GORGATTI NETTO, A.; GAYER, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. Melão para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasilia: MAARA/EMBRAPA-SPI, 1994. 37p. (Publicacoes Tecnicas FRUPEX, 6)Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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7. |  | GONGATTI NETTO, A.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; GARCIA, E. E. C.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; CHITARRA, M. I. F.; BORDIN, M. R. Goiaba para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasilia: EMBRAPA-SPI/MAARA, 1996. 35p. (Publicacoes Tecnicas, FRUPEX, 20)Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. |  | GORGATTI NETTO, A.; GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; GARCIA, E. E. C.; BORDIN, M. R. Manga para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: MAARA/SDR; EMBRAPA-SPI, 1994. 44 p. (Publicações Técnicas FRUPEX, 4)Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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9. |  | GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E. E. C.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. R. Tomate para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: MAARA; EMBRAPA-SPI, 1995. 34 p. (Publicações técnicas FRUPEX, 13).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. |  | GORGATTI NETTO, A.; GAYET, J. P.; BLEINROTH, E. W.; MATALLO, M.; GARCIA, E.; GARCIA, A. E.; ARDITO, E. F. G.; BORDIN, M. Uva para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasília, DF: MAARA; EMBRAPA-SPI, 1993. 40 p. (Publicações técnicas FRUPEX, 2).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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11. |  | GORGATTI NETTO, A.; ARDITO, E. F. G.; GARCIA, E. E. C.; BLEINROTH, E. W.; FREIRE, F. das C. O.; MENEZES, J. B.; BORDIN, M. R.; BRAGA SOBRINHO, R.; ALVES, R. E. Acerola para exportacao: procedimentos de colheita e pos-colheita. Brasilia-DF: EMBRAPA - SPI, 1996. 30 p. (FRUPEX. Serie Publicacoes Tecnicas, 21).Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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12. |  | GORGATTI NETTO, A.; ARDITTO, E. F. G.; GARCIA, E. E. C.; BLEINROTH, E. W.; FREIRE, F. das C. O.; MENEZES, J. B.; BORDIN, M. R.; BRAGA SOBRINHO, R.; ALVES, R. E. Acerola para exportação: procedimentos de colheita e pós-colheita. Brasilia,DF: EMBRAPA-SPI, 1996. 30 p. il. (Publicações Técnicas FRUPEX, 21).Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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