BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  11/06/2025
Data da última atualização:  11/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA FILHO, J. G. de; DUARTE, L. G. R.; BONFIM, D. O.; SALGAÇO, M. K.; MATTOSO, L. H. C.; EGEA, M. B.
Afiliação:  STATE UNIVERSITY OF CAMPINAS; UNIVERSITY OF SÃO PAULO; SÃO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP); LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; GOIANO FEDERAL INSTITUTE OF EDUCATION, SCIENCE AND TECHNOLOGY.
Título:  Shaping the Future of Functional Foods: Using 3D Printing for the Encapsulation and Development of New Probiotic Foods.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Probiotics and Antimicrobial Proteins, v. 17, 2025.
Páginas:  1295–1307
DOI:  10.1007/s12602-024-10382-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Consumers have been demanding foods that, besides providing nutrition, bring some health benefts, known as functional foods. The insertion of probiotics in foods is a strategy for developing functional foods. Still, it has been a challenge because these matrices have diferent pHs and undergo diferent process temperatures and times that can reduce the viability of these microorganisms. In this sense, encapsulation using 3D printing emerges to protect probiotic microorganisms and ensure that they reach the intestine viable and carry out the expected benefcial action. Thus, this review evaluates the current advancements in 3D printing to encapsulate and develop novel probiotic foods. Research has shown that 3D printing efectively encapsulates probiotic microorganisms, preserving their viability throughout the gastrointestinal tract. Studies have proven the efectiveness of 3D printing encapsulation in protecting probiotics during processing, storage, and digestion. Innovative formulations for 3D bioprinted products with probiotics, such as food structures based on cereals, mashed potatoes, and cream, have been developed. Producing products with shelf life and combining applications of phytochemicals and probiotics aims to improve personalized nutrition, textural characteristics, and sensory attributes of the foods produced by this emerging approach. Therefore, 3D printing of foods with probiotics has the potential to create new products that meet this demand.
Palavras-Chave:  3D bioprinted products; Technological properties.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18712 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/502025/54
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoHOFFMANN, L. V.; COUTINHO, T. de C.; DUARTE, N. D. Cultivo e análise isoenzimática de Amphobotrys ricini, agente causal do mofo cinzento da mamoneira. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2003. 4p.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoBRITEZ, G. D. V.; VARGAS JÚNIOR, F. M.; RETORE, M.; DUARTE, J. A. V.; DUARTE, N. D. L.; ALVARENGA, J. D. S.; SOUSA, A. M.; SILVA, M. C. Ganho médio diário, pesos e rendimentos de carcaça de cordeiros terminados a pasto com suplementação concentrada ou confinados: estudo meta-analítico. In: WORKSHOP EM ZOOTECNIA E PRODUÇÃO ANIMAL, 3., 2016, DOURADOS. [Anais...]. Dourados: UFGS: UEMS: UFMS, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 2
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional