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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  10/06/2025
Data da última atualização:  10/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUEIROZ, L. N.; MONTEIRO, T. R.; GOMES, A. C. M. M.; CABRAL, G. B.; ARAGÃO, F. J. L.
Afiliação:  LÍDIA N. QUEIROZ, AGROCINCO; TATIANE R. MONTEIRO, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA; ANA CRISTINA MENESES MENDES GOMES, CENARGEN; GLAUCIA BARBOSA CABRAL, CENARGEN; FRANCISCO JOSE LIMA ARAGAO, CENARGEN.
Título:  Enhanced folate content in bioengineered lettuce stably expressed under field conditions.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Transgenic Research, v. 34,20, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11248-025-00440-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Folate (vitamin B9) is an essential nutrient that plays a crucial role in various bodily functions. Its deficiency can lead to health issues, such as megaloblastic anemia, neural tube defects in the developing fetus and increased risk of cardiovascular diseases. Consequently, there is interest in increasing folate content in food crops by classical and molecular breeding. Since folate is a water-soluble vitamin that is sensitive to heat, we chose to manipulate its synthesis pathway in lettuce, which is often used for salads and sandwiches, without heat treatment, which makes it a good vehicle for making folate available to the population via biofortification. Transgenic lettuce plants were generated to express the GTP-cyclohydrolase I and aminodeoxychorismate synthase coding sequences from Arabidopsis thaliana. Plants were cultivated under greenhouse conditions and two field trials were carried out. Results have shown that transgenic lines presented up to 3.4 times more folate than the non-transgenic lettuce plants and 1.9 times more folate than spinach, considered one of the plants richest in folates. Advanced generations of homozygous plants were cultivated under field conditions for two years and the results showed that folate-biofortification was stable. A folate-biofortified lettuce serving would provide about 36 to 64% of the recommended daily intake. This technology is a foundation to produce folate-biofortified commercial varieties that can help to reduce hidden hung... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Folate.
Thesaurus Nal:  Biofortification; Folic acid; Genetic transformation; Lettuce; Malnutrition.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN39908 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDUARTE, G. C. A.; COSTA, T. A. D.; RIBEIRO, F. N. S.; HÜTHER, C. M.; LAMEIRA, O. A.; PEREIRA, C. R.; AZEREDO, R. B. V.; MACHADO, E. B. Aplicação de ferramentas quimiométricas na avaliação sazonal da produção metabólica de raízes de Ipecacuanha cultivadas no Leste Fluminense. In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO BRASIL, 24., 2016, Belo Horizonte. [Anais]. [Belo Horizonte: CEPLAMT], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDUARTE, G. C. A.; COSTA, T. A. D.; RIBEIRO, F. N. S.; HÜTHER, C. M.; LAMEIRA, O. A.; PEREIRA, C. R.; AZEREDO, R. B. V.; MACHADO, T. B. Avaliação sazonal da produção de emetina e cefalina em raízes de Carapichea ipecacuanha (Rubiaceae): uma espécie em erosão genética. In: JORNADA FLUMINENSE DE PRODUTOS NATURAIS, 3., 2016, Niterói. [Anais]. Niterói: UFF, 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, C. M. P. P. dos; HUTHER, C. M.; BORELLA, J.; RIBEIRO, F. N. S.; DUARTE, G. C. A.; CARVALHO, L. F. de; OLIVEIRA, E. de; LAMEIRA, O. A.; PINHO, C. F. de; MACHADO, T. de B.; PEREIRA, C. R. Season and shading affect emetine and cephalin production in Carapichea ipecacuanha plants. Plant Biosystems, v. 156, n. 1, p. 51-60, 2022. Published online: 16 Oct 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, F. N. S.; HUTHER, C. M.; OLIVEIRA, J. R. de; CORREIA, D. M.; RODRIGUES, N. F.; ALMEIDA, R. D. B. de; MORAES, J. B. de; SILVA, M. P.; SANTOS, C. M. P. P. dos; PEREIRA, M. de O.; DUARTE, G. C. A.; FERREIRA, V. F.; MACHADO, T. de B.; LAMEIRA, O. A.; CECCHIN, D.; PEREIRA, C. R. Luminosity levels and soil composition influence the growth of Ipecacuanha. Brazilian Journal of Agriculture, v. 97, n. 1, p. 17-31, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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