BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  09/06/2025
Data da última atualização:  15/09/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TELES, A. G.; SILVA, W. A. da; MENEZES, C. B. de; CARLOS, L. de A.; GONÇALVES, A. C. A.; CARVALHO, C. W. P. de; DIZLEK, H.; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  ALEXANDRE GONÇALVES TELES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; WASHINGTON AZEVÊDO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; LANAMAR DE ALMEIDA CARLOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; ALINE CRISTINA ARRUDA GONÇALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HALEF DIZLEK, OSMANIYE KORKUT ATA UNIVERSITY; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Processes applied to whole sorghum flour: effects on technological, antioxidant and sensory properties of gluten-free cakes.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, v. 19, p. 5848–5856, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-025-03358-8
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although a variety of gluten-free products based on sorghum flour have been developed in Brazil, the sensory attributes of some of these products, can still be improved. Thus, the aim of this study was to apply different pretreatments (roasting, cooking, extrusion) to sorghum flour and evaluate their effect on improving the technological and sensory properties of gluten-free sorghum cakes. As bioactive compounds can be affected by treatments, antioxidant properties were also evaluated. Five cake formulations were produced with BRS305 whole sorghum flours: raw (RSF), toasted (TSF), a blend of toasted and raw (RTSF), cooked (CSF) and extruded (ESF), and a control made with raw rice flour. The formulation containing RSF stood out from the others, exhibiting greater height, less firmness (greater softness), lightest color (among sorghum formulations), greater sensory acceptance and purchase intention, besides higher antioxidant capacity (AC), total phenolic compounds (TPC) and 3-deoxyanthocyanidins contents. The CSF and ESF formulations presented the worst results in almost all characteristics. TSF and RTSF cakes also showed high AC (>93%) and TPC (>84%) retentions, even after undergoing two thermal processes (roasting and baking). CSF retained, respectively, 29.2 and 51.6% of AC and TPC, highlighting that the moist heat degrades sorghum bioactive compounds. Thus, pretreatments used in sorghum flour promoted losses in the antioxidant properties of gluten-free cakes and did not i... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimento funcional.
Thesagro:  Alimentação; Alimento; Composto Fenólico; Glúten; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Functional foods; Gluten-free foods; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30805 - 1UPCAP - DD
CTAA15995 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATAVELI, M.; MORAES, G. V. de; STREIT JUNIOR, D. P.; RIBEIRO, R. P.; GASPARINO, E. Qualidade do sêmen em tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus), alimentadas com dietas contendo diferentes níveis de vitamina C. Acta Scientiarum. Animal Sciences, Maringá, v. 32, n. 3, p. 345-349, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSTREIT JUNIOR, D. P.; RIBEIRO, R. P.; ROTTA, M. A.; GUERREIRO, L. R. J.; OLIVEIRA, D. de; FORNARI, D. C. Gestão de dados para um laboratório de reprodução de peixes reofílicos. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE AQUACULTURA E BIOLOGIA AVANÇADA - Aquaciência 2010, Recife. Resumos... Recife: UFRPE: Aquabio, 2010.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSTREIT JÚNIOR, D. P.; DIGMAYER, M.; RIBEIRO, R. P.; SIROL, R. N.; MORAES, G. V. de; GALO, J. M. Embriões de pacu submetidos a diferentes protocolos de resfriamento Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 8, p. 1199-1202, ago. 2007 Notas Científicas. Título em inglês: Pacu embryos submitted to different cooling protocols.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPOVH, J. A.; RIBEIRO, R. P.; SIROL, R. N.; STREIT JÚNIOR, D. P.; LOPERA-BARRERO, N.M.; VARGAS, L.; GOMES, P. C.; LOPES, T. da S. Diversidade genética de pacu do Rio Paranapanema e do estoque de um programa de repovoamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 2, p. 201-206, fev. 2008 Título em inglês: Genetic diversity of pacu from the Paranapanema River and from the broodstock of a stock enhancement program.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, F. de; STREIT JÚNIOR, D. P.; POVH, J. A.; RIBEIRO, R. P.; BARRETO, R. V.; RESENDE, E. K. de; LEGAT, A. P. Correlações entre pesos e características morfométricas em Colossoma macropomum participantes do programa de melhoramento genético da espécie. In: CONFERÊNCIA LATINOAMERICANA SOBRE CULTIVO DE PEIXES NATIVOS, 3.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE PEIXES NATIVOS, 3., 2011, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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6.Imagem marcado/desmarcadoGARCIA, R. R. F.; VASCONCELOS, A. C. N.; POVH, J. A.; OBERST, E. R.; ELOY, L. R.; STREIT JUNIOR, D. P. Different extenders solutions for tambaqui semen cooling. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 6, p. 780-784, jun. 2016. Notas Científicas. Título em português: Diferentes soluções diluidoras para o resfriamento do sêmen de tambaqui.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoANTUNES, D. M.; DIGMAYER, M.; RIBEIRO, R. P.; STREIT JUNIOR, D. P.; ALEXANDRE FILHO, L.; KASAI, R. Y. D.; RESENDE, E. K. de; LEGAT, A. P.; BENITES, C. Avaliação do sêmen criopreservado de Pseudoplatystoma reticulatum (Holmberg, 1887) com diferentes soluções crioprotetoras e diferentes soluções ativadoras. In: CONFERÊNCIA LATINOAMERICANA SOBRE CULTIVO DE PEIXES NATIVOS, 3.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE PEIXES NATIVOS, 3., 2011, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSTREIT JÚNIOR, D. P.; POVH, J. A.; FORNARI, D. C.; GALO, J. M.; GUERREIRO, L. R. J.; OLIVEIRA, D. de; DIGMAYER, M.; GODOY, L. C. de. Recomendações técnicas para a reprodução do tambaqui. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2012. 30 p. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 212).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, F. A.; CORCINI, C. D.; SILVA, A. C. da; PIRES, DI. M.; GHELLER, S. M. M.; STREIT JUNIOR, D. P.; MARIA, A. N.; VARELA JUNIOR, A. S. Reduce glutathione and atp in the seminal cryopreservation of tambaqui. CryoLetters, v. 39, n. 6, p. 371-,379, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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10.Imagem marcado/desmarcadoFORNARI, D. C.; RIBEIRO, R. P.; STREIT JUNIOR, D. P.; GALO, J. M.; RESENDE, E. K. de; BARRETO, R. V.; MORAES, G. V. de; VARGAS, L. Toxidez dos crioprotetores utilizados na vitrificação de embriões de tambaqui Colossoma macropomum (Cuvier, 1818). In: CONFERÊNCIA LATINOAMERICANA SOBRE CULTIVO DE PEIXES NATIVOS, 3.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE PEIXES NATIVOS, 3., 2011, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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11.Imagem marcado/desmarcadoFORNARI, D. C.; STREIT JUNIOR, D. P.; GALO, J. M.; GUERREIRO, L. J.; POVH. J. A.; BARRERO, N. M. L.; OLIVEIRA, D. de; RIBEIRO, R. P. Viability of dourado embryos cooled in different cryoprotectant solutions. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 1175-1178, ago. 2013. Notas Científicas. Título em português: Viabilidade de embriões de dourado refrigerados em diferentes soluções crioprotetoras.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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12.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, P. C.; RIBEIRO, R. P.; SIROL, R. N.; LOPERA-BARRERO, N. M.; MOREIRA, H. L. M.; POVH, J. A.; MONGOLIN, C. A.; VARGAS, L.; JACOMETO, C. B.; STREIT JÚNIOR, D. P. Diversidade genética de dourado utilizado em programas de repovoamento no rio Paranapanema. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 2, p. 167-173, fev. 2011 Título em inglês: Genetic diversity of dourado used in stock enhancement programs in the Paranapanema River.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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13.Imagem marcado/desmarcadoDIGMAYER, M.; RIBEIRO, R. P.; STREIT JÚNIOR, D. P.; MUNIZ, C. F.; TARDIVO, T. F.; NEUMANN, E.; ANTUNES, D. M.; RESENDE, E. K. de; LEGAT, A. P.; POVH, J. A. Avaliação do sêmen de Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) (Osteichthyes: Characidae) com diferentes soluções ativadoras. In: CONFERÊNCIA LATINOAMERICANA SOBRE CULTIVO DE PEIXES NATIVOS, 3.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE PEIXES NATIVOS, 3., 2011, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2011. 1 CD- ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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14.Imagem marcado/desmarcadoGALO, J. M.; RIBEIRO, R. P.; STREIT JUNIOR, D. P.; RESENDE, E. K. de; FORNARI, D. C.; GUERREIRO, L. R. J.; OLIVEIRA, D. de; MORAES, G. V. de; VARGAS, L. Sêmen de Colossoma macropomum (Cuvier, 1818) resfriado em diferentes diluidores. In: CONFERÊNCIA LATINOAMERICANA SOBRE CULTIVO DE PEIXES NATIVOS, 3.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PRODUÇÃO DE PEIXES NATIVOS, 3., 2011, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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15.Imagem marcado/desmarcadoJACOMETO, C. B.; BARRERO, N. M. L.; RODRIGUEZ-RODRIGUEZ, M. D. P.; GOMES, P. C.; POVH, J. A.; STREIT JUNIOR, D. P.; VARGAS, L.; RESENDE, E. K. de; RIBEIRO, R. P. Variabilidade genética em tambaquis (Teleostei: Characidae) de diferentes regiões do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 45, n.5, p. 481-487, maio 2010. 7 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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16.Imagem marcado/desmarcadoJACOMETO, C. B.; BARRERO, N. M. L.; RODRIGUEZ-RODRIGUEZ, M. del P.; GOMES, P. C.; POVH, J. A.; STREIT JUNIOR, D. P.; VARGAS, L.; RESENDE, E. K. de; RIBEIRO, R. P. Variabilidade genética em tambaquis (Teleostei: Characidae) de diferentes regiões do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 5, p. 481-487, maio. 2010 Título em inglês: Genetic variability of tambaqui (Teleostei: Characidae) from different regions of Brazil.
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