BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  19/03/2025
Data da última atualização:  25/04/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERTOLO, M. R. V.; PEREIRA, T. S.; SANTOS, F. V. dos; FACURE, M. H. M.; SANTOS, F. dos; TEODORO, K. B. R.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S.
Afiliação:  MIRELLA ROMANELLI VICENTE BERTOLO, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; UNIVERSITY OF SAO PAULO; MURILO HENRIQUE MOREIRA FACURE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; KELCILENE BRUNA TEODORO COSTA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; UNIVERSITY OF BAHIA (UFBA); DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Citrus wastes as sustainable materials for active and intelligent food packaging: Current advances.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Comprhensive Review in Food Science and Food Safety, v. 24, e70144, 2025.
Páginas:  30 p.
DOI:  10.1111/1541-4337.70144
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Citrus fruits are one of the most popular crops in the world, and around one quarter of them are subjected to industrial processes, aiming at the production of different food products. Citrus processing generates large amounts of waste, including peels, pulp, and seeds. These materials are rich sources of polymers (e.g., pectin, cellulose, hemicellulose, lignin), phenolic compounds, and essential oils. At the same time, the evelopment of food packaging materials using citrus waste is a highly sought strategy for food preservation, and meets the principles of circular economy. This review surveys current advances in the development of active and intelligent food packaging produced using one or more citrus waste components (polymers, phenolics extracts, and essential oils). It highlights the contribution and effects of each of these components on the properties of the developed packaging, as well as emphasizes the current state and challenges for developing citrus-based packaging. Most of the reported investigations employed citrus pectin as a base polymer to produce packaging films through the casting technique. Likewise, most of them focused on developing active materials, and fewer studies have explored the preparation of citrus waste-based intelligent materials. All studies characterized the materials developed, but only a few actually applied them to food matrices. This review is expected to encourage novel investigations that contribute to food preservation and to reduce... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Active packaging; Intelligent packaging.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18660 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/122025/12
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1.Imagem marcado/desmarcadoMELO, R. R. de; ROCHA, M. J.; RODOLFO JUNIOR, F.; STANGERLIN, D. M. Análise da influência do diâmetro no rendimento em madeira serrada de cambará. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 88, p. 393-398, out./dez. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCALEGARI, L.; LOPES, P. J. G.; OLIVEIRA, E. de; GATTO, D. A.; STANGERLIN, D. M. Quantificação de taninos nas cascas de jurema-preta e acácia-negra. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 85, p. 61-69, jan./mar. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. P. de; STANGERLIN, D. M.; MELO, R. R. de; ULIANA, E. M. Sazonalidade da umidade de equilíbrio da madeira para o Estado de Mato Grosso. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 36, n. 88, p. 423-433 out./dez. 2016.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. E. C. DOS; MELO, R. R. DE; CORREIA, D.; SOUSA, J. A. de; SANTOS, A. M.; SILVA, A. K. V. DA; PAULA, E. A. DE O.; ALVES, A. R.; SCATOLINO, M. V.; RUSCH, F.; MASCARENHAS, A. R. P.; PIMENTA, A. S.; STANGERLIN, D. M. Variation in the Basic Density of Woods Produced in the Brazilian Semiarid Region Subjected to Different Irrigation Regimes. Forests, 14, 2168, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Florestas.
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