BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  28/01/2025
Data da última atualização:  28/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, R. A. dos; MANTOVANI, E. C.; BUFON, V. B.; FERNANDES-FILHO, E. F.
Afiliação:  ROBSON ARGOLO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; EVERARDO CHARTUNI MANTOVANI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; VINICIUS BOF BUFON, CNPMA; ELPÍDIO INÁCIO FERNANDES FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Improving actual evapotranspiration estimates through an integrated remote sensing and cutting-edge machine learning approach.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Computers and Electronics in Agriculture, v. 225, article 109258, 2024.
ISSN:  0168-1699
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.compag.2024.109258
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Recent technological advances have allowed the production of many studies on evapotranspiration, resulting in improvements in reference evapotranspiration estimates and crop coefficients with remote sensing data. However, these two areas of research often work independently, producing valuable studies, but without an effective integration to predict actual evapotranspiration directly, without the need for weather stations. Thus, this study aimed to model actual evapotranspiration in sugarcane crop using machine learning techniques, independently of weather stations and thermal sensor data. To achieve this goal, data from the OLI (Operational Land Imager) and TIRS (Thermal Infrared Sensor) sensors aboard the Landsat-8 and 9 satellites were used to produce the variable observed from the METRIC model, and data from the Sentinel-2A and 2B satellites, NASA POWER, WorldClim and astronomical variables, latitude, elevation, day of the year and month were used to generate the explanatory variables and feed 13 machine learning models for three different biomes: Atlantic Forest, Caatinga and Cerrado. The results indicated that the brnn (Bayesian regularized neural networks) model with R2 and RMSE of 0.73 and 1.10, respectively, and the XgbLinear (extreme gradient boosting – linear method) model, which obtained values of 0.74 and 1.25 for these metrics, in that order, showed the best overall performance. Specific analyses indicated that brnn was superior for cultivated areas i... Mostrar Tudo
Thesagro:  Cana de Açúcar; Evapotranspiração; Irrigação; Sensoriamento Remoto.
Thesaurus Nal:  Artificial intelligence; Environmental sustainability; Evapotranspiration; Prediction; Remote sensing; Sugarcane.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17843 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMELO, P. S. L.; WARTHA, E. R. S. de A.; MARINS, M. L. da C. L.; LIMA, P. B. N.; SILVA, D. G. da; CARVALHO, J. L. V. de. Caracterização química de batata-doce biofortificada (Ipomea batatas L.) in natura e cozida. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014. p. 17
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, P. N. B.; WARTHA, E. R. S. de A.; MARINS, M. L. da C. L.; MELO, P. S. L.; MENDES NETTO, R. S.; CARVALHO, J. L. V. de. Composição centesimal e conteúdo de minerais de macaxeira (Manihot esculenta Crantz) biofortificada. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoWARTHA, E. R. S. de A.; MARTINS, M. L.; LIMA, P. N. B.; MELO, P. S. L.; COSTA, D.; CARVALHO, J. L. V. de; NUNES, M. U. C.; CARVALHO, H. W. L. de; SILVA, D. G. da; MENDES NETTO, R. S. Características química, tecnológica, nutricional e sensorial de batata-doce biofortificada. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2015. p. 117-120.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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4.Imagem marcado/desmarcadoWARTHA, E. R. S. DE A.; MARINS, M. L.; LIMA, P. N. B.; MELI, P. S. L.; COSTA, D. DA; CARVALHO, J. L. V. de; NUNES, M. U. C.; CARVALHO, H. W. L. de; SILVA, D. G. DA; MENDES NETTO, R. S. Características química, tecnológica, nutricional e sensorial de mandioca biofortificada. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2015. T309. p. 121-124
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoWARTHA, E. R. S. de a.; MARTINS, M. L.; LIMA, P. N. B.; MELO, P. S. L.; COSTA, D. da; CARVALHO, J. L. V. de; NUNES, M. U. C.; CARVALHO, H. W. L. de; SILVA, D. G. da; MENDES NETTO, R. S. Características química, tecnológica, nutricional e sensorial de mandioca biofortificada. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. Anais... Brasília, DF : Embrapa, 2015. p. 121-124
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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