BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  07/01/2025
Data da última atualização:  07/01/2025
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  ESTRADA-CORTÉS, E.; SIQUEIRA, L. G. B.; BLOCK, J.
Afiliação:  ELIAB ESTRADA-CORTÉS, INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES FORESTALES, AGRÍCOLAS Y PECUARIAS; LUIZ GUSTAVO BRUNO SIQUEIRA, CNPGL; JEREMY BLOCK, UNIVERSITY OF WYOMING.
Título:  Developmental programming and assisted reproductive technologies in cattle.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  In: GARDÓN, J. C.; AMBROJO, K. S. (ed.). Assisted reproductive technologies in animals: current trends for reproductive management. Cham: Springer, 2024.
Volume:  v. 1.
Páginas:  p. 73-93.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective was to analyze the nature of developmental programming, the characteristics of some assisted reproductive technologies, and the importance of their relationship on the expression of important productive traits in the resultant offspring in cattle. Developmental programming refers to the phenomenon by which organisms during gestation are prepared to have a phenotype that fts better to the environment present once they are born. However, cattle are commonly exposed to conditions like undernutrition or heat stress that might program a phenotype in the opposite direction according to common objectives of productive systems like greater beef or milk production per animal unit. Mechanisms for developmental programming involve changes in epigenetic marks like DNA methylation, which regulates chromatin accessibility, gene expression, and consequently, organisms’ physical and physiological status. Embryos experience extensive changes in epigenetics marks and, therefore, are highly susceptible to developmental programming. Assisted reproductive technologies (ART) are valuable tools for genetic improvement programs in cattle and normally involve the manipulation of gametes and embryos under non-natural environmental conditions. Therefore, animals derived from ART might express undesirable phenotypes like a reduction in their productivity. However, recent studies suggest that productive traits might also be positively programmed in ART-derived embryos if appropriate condit... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Reprodução assistida.
Thesagro:  Bovino; Embrião Animal; Gado de Corte; Gado Leiteiro; Genética Animal; Reprodução Animal.
Thesaurus Nal:  In vitro fertilization.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL26833 - 1UPCPL - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. R.; SILVA, C. M.; FELBERG, I.; GOUVÊA, L. DE P.; GALDEANO, M. C.; CALDEIRA, R. F.; AZEVEDO, T. de L. Obtenção de concentrado proteico de lentilha. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2023. 4 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 249) Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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2.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, J. R.; WILHELM, A. E.; SILVA, C. M.; FELBERG, I.; GOUVÊA, L. DE P.; GALDEANO, M. C.; CALDEIRA, R. F.; ANTONIASSI, R.; AZEVEDO, T. de L. Processo de produção de concentrado proteico de grão-de-bico (Cicer arietinum L.). Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2024. 3 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 251). Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. M.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; GOUVÊA, L. DE P.; GALDEANO, M. C.; CALDEIRA, R. F.; AZEVEDO, T. de L. Guia para caracterização tecnológica-funcional de ingredientes protéicos para o mercado de produtos de origem vegetal. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2022. 27 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 145).
Tipo: Documentos
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. M.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; GOUVÊA, L. DE P.; GALDEANO, M. C.; CALDEIRA, R. F.; AZEVEDO, T. de L. Guide for technological functional characterization of protein ingredients for the plant-based market. Rio de Janeiro : Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2022. 27 p. (Documentos. Embrapa Agroindústria de Alimentos, 146).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCALDEIRA, R. F.; GOUVÊA, L. de P.; AZEVEDO, T. de L.; CONTE, C.; SÁ, D. de G. C. F. de; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; LIMA, J. R.; SILVA, C. M. Processing parameters, techno-functional properties and potential food application of lentil protein concentrate as an ingredient for the plant-based market. Food Research International, v. 189, 114569, 2024. Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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6.Imagem marcado/desmarcadoCALDEIRA, R. F.; GOUVÊA, L. de P.; AZEVEDO, T. de L.; WILHELM, A. E.; SÁ, D. de G. C. F. de; GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; ANTONIASSI, R.; SILVA, C. M.; LIMA, J. R. Chickpea processing to obtain a protein ingredient for the plant-based market. Frontiers in Food Science and Technology, v. 5, 1547684, 2025. Na Publicação: Caroline Grassi Melinger.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
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