BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/12/2024
Data da última atualização:  13/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LOZANO, K. P. C.; MENDES, J. F.; FERREIRA, L. F.; MARTINS, M. A.; MENDOZA, J. S.; MENDES, R. F.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF LAVRAS; FEDERAL UNIVERSITY OF LAVRAS; MARIA ALICE MARTINS, CNPDIA; UNIVERSITY OF SUCRE; FEDERAL UNIVERSITY OF LAVRAS.
Título:  Hydrophobic bio-composites of stearic acid starch esters and micro fibrillated cellulose processed by extrusion.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops & Products, v. 221, 119313, 2024.
Páginas:  1 - 13
ISSN:  0926-6690
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2024.119313
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fatty acid starch esters are potential candidates for obtaining hydrophobic starch-based materials. The objective was to evaluate thermoplastic bio-composites with stearic acid cassava starch esters (SAE) as matrices reinforced with micro fibrillated cellulose (MFC). SAE with 0.11 and 0.14 of DS and native cassava starch were processed with 5 % and 10 % MFC by extrusion and then thermo-compression to obtain bio-composite films. Performance of bio-composites as a function of the degree of substitution (DS) of starch esters and the content of MFC, was evaluated. Starch esterification reduced the crystalline phase and glass transition temperature of bio-composites, as confirmed by structural and thermal analysis. The increase of DS reduced the degradation temperature, which was compensated by adding MFC, favoring thermal stability. The hydrophobicity of films increased with the degree of starch esterification. Treatments with 0.14 DS formed stiffer and less tensile strength films. There was an increase in the modulus of elasticity and a reduction in elongation by increasing MFC. Fracture microscopy of films showed defects by incomplete starch melting and lack of interfacial adhesion with MFC caused by starch esterification. Starch esterification and MFC dispersion were determinants in the performance of bio-composites. In consequence, starch esterification with stearic acid reduces the compatibility with the MFC and, consequently, the performance of composites
Palavras-Chave:  Ball-milling; Composites.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18601 - 1UPCAP - DDPROCI.24/1372024/186
CNPDIA18601 - 2UPCAP - DDPROCI.24/137
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1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. G. C.; GONÇALVES, L. P.; MARTINS, C. P. S.; PEDROSA, A. M.; PEREIRA, S. L. S.; OLIVEIRA, T. M.; CIDADE, L. C.; CAMILLO, L. R.; GESTEIRA, A. da S.; COELHO FILHO, M. A.; SOARES FILHO, W. dos S. Transcriptional regulation of drought response and tolerance in citrus and strategies for development of drought-tolerant transgenic rootstocks. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 2016, Foz do Iguaçu. Abstract book. Campinas: IAC; Londrina: IAPAR, 2016. p.149. S14-56.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. G. C.; CIDADE, L. C.; OLIVEIRA, T. M. de; MARTINS, C. P. S.; MENDES, A. F. S.; PEREIRA, S. L. S.; PEDROSA, A. M.; GESTEIRA, A. da S.; GIRARDI, E. A.; COELHO FILHO, M. A.; SOARES FILHO, W. dos S.; MACHADO, M. A. Characterization of genes associated with two agronomically important traits in citrus: drought tolerance and fruit color. In: INTERNATIONAL CITRUS CONGRESS, 22., 2012.Valencia. Book of abstracts. Valencia: International Society of Citriculture; Instituto Valenciano de Investigaciones Agrarias; Fundación Agroalimed, 2012. Documento eletrônico.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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