BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  10/12/2024
Data da última atualização:  11/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DECKER, B. L. A.; ALVES FILHO, E. DE G.; SILVA, L. M. A. e; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; FERNANDES, F. A. N.; FONTELES, T. V.; RODRIGUES, S.
Afiliação:  BETINA LOUISE ANGIOLETTI DECKER, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; ELENILSON DE GODOY ALVES FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; FABIANO ANDRÉ NARCISO FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; THATYANE VIDAL FONTELES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ.
Título:  Ultrasound-assisted extraction of anthocyanins from grape pomace using acidified water: assessing total monomeric anthocyanin and specific anthocyanin contents.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 194, 114910, 2024.
Páginas:  11 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114910
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to optimize the ultrasound-assisted extraction (UAE) of anthocyanins from oven-dried and freeze-dried Vitis labrusca grape pomace, using acidified water as the solvent. The effects of power density (8.3–16.7 W/mL), pulse interval (0–2 s), and extraction time (1–5 min) on both total and specific anthocyanins were investigated. The findings suggested that acidified water can be a viable alternative to conventional solvents and that oven drying was an effective method for drying the pomace. Using response surface methodology, the study identified power density and extraction time as key factors influencing total anthocyanin content, with extracts reaching contents up to 2.56 mg/g. The analysis using LC-MS identified 14 anthocyanins, while NMR quantified 3 and malvidin diglucoside was generally the most abundant. However, higher power and longer extraction times were found to reduce its content while increasing malvidin monoglucoside content, suggesting ultrasound-induced anthocyanin hydrolysis. In conclusion, this study presents a sustainable method for extracting anthocyanins using acidified water, contributing to the valorization of Vitis labrusca grape pomace for industrial use.
Palavras-Chave:  Anthocyanin profile; Green solvents; Malvidin diglucoside; Malvidin monoglucoside; Pulsed ultrasound.
Thesagro:  Vitis Labrusca.
Thesaurus Nal:  Hydrolysis.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT163 - 1UPCAP - DDDEC
CNPAT17397 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Fitoplancton da Bacia do Rio Miranda, MS, Brasil. In: ENCONTRO DE BOTANICOS DO CENTRO OESTE, 2., 1993, Corumba. Resumos. Brasilia: SBB / SBB/RCO / CNPq / EMBRAPA-CPAC, 1993. p.17
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Factors affecting utilization of soybean proteins included in milk replacers for young calves. Michigan: Michigan State University, 1984. 122p. Tese Doutorado.
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. Alguns aspectos de pesquisa em desmama precoce de bezerros. In: CURSO DE PRODUÇÃO ANIMAL. Palestras... Jaboticabal: UNESP, 1978. Palestra proferida em 25 de maio de 1978, Unesp, Jaboticabal-SP.
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Algodão, amendoim e soja. In: SIMPOSIO SOBRE NUTRIÇÃO DE BOVINOS, 6., 1995, Piracicaba. Anais... Piracicaba: FEALQ, 1995. p. 47-72.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. A adequada alimentação dos bezerros é essencial na produção de animais de boa qualidade. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1180, p.6, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Relatório de Atividades da Chefia da UEPAE/São Carlos no período compreendido entre 10/12/1975 e 30/06/1978. São Carlos, 1978.
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. Programa de parições em gado leiteiro. Revista dos Criadores, nov. 1975. p.11.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. A reidratação e reposição de eletrólitos em bezerros com diarréia. Campinas: Supre Mais Química, 1988.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Seleção de porta-enxertos de videira tolerantes ao déficit hídrico. 2022. 68 f. Dissertação (Mestrado em Melhoramento Genético de Plantas) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Recife. Orientado por Rosimar dos Santos Musser; Coorientado por Cláudia Ulisses de Carvalho Silva; Coorientado por Patrícia Coelho de...
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. Processo de nutrição dos ruminantes - V. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1197, p.5, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. Nutrição do ruminante. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1204, p.6, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. O bom crescimento dos bezerros depende de adequado atendimento de suas necessidades nutricionais. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1181, p.4, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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13.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. O estômago dos ruminantes - III. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1194, p.7, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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14.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. É o estômago dos ruminantes um laboratório. Estado de São Paulo, Suplemento Agrícola, n.1190, p.4, 1978.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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15.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da. Água e eletrólitos na nutrição animal. Campinas: Grupo Supre Mais, 1988.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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16.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA. Soja na alimentação de bovinos leiteiros. In: PEIXOTO, A. M.; MOURA, J. C. de; FARIA, V. P. de. Nutrição de bovinos: conceitos básicos e aplicados. Piracicaba: FEALQ, 1993. p.339-358. (Atualização em Zootecnia, 7).
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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17.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da; BARBOSA, P. F. Relatório de gestão: Embrapa Pecuária Sudeste 1996 a 2003. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2004. 136p. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos 35).
Tipo: Documentos
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18.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, O. F. de; SILVA, A. G. da. Fontes alternativas de proteína no sucedâneo do leite para bezerros. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 21, n. 10, p. 1089-1099, out. 1986.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
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19.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. DA; HUBER, J. T.; DEGREGORIO, R. M. Influence of substituting two types of soybean protein for milk protein on gain and utilization of milk replacers in calves. Journal of dairy Science, v.69, n. 1, p. 172-180, jan. 1986.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
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20.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. G. da; HUBER, J. T.; DEGREGORIO, R. M. Influence of substituting two types of soybean protein for milk protein ongain and utilization of milk replacers in calves. Journal of Dairy Science. v.69, p.172-80, 1986.
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