BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  25/11/2024
Data da última atualização:  25/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, J. DA; BENVENUTTI, L.; RIBEIRO, P. R. V.; BRITO, E. S. de; FERREIRA, S. R. S.
Afiliação:  JONAS DA SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA; LAÍS BENVENUTTI, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; SANDRA REGINA SALVADOR FERREIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF SANTA CATARINA.
Título:  Simultaneous optimization of microwave‑ and ultrasound‑assisted extractions of bioactive compounds from cashew nut testa shell (Anacardium occidentale L.).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Biomass Conversion and Biorefinery, Oct. 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13399-024-06262-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cashew nut testa shell (CNTS) is a plentiful by-product of cashew nut processing and is rich in bioactive compounds useful for the food, chemical, and pharmaceutical industries. The aim is to extract these compounds in an eco-friendly manner using GRAS (generally recognized as safe) solvents and energy-efficient processes to minimize the environmental impact and promote sustainability. Microwave- and ultrasound-assisted extractions (MAE and UAE, respectively) were explored for this purpose, and optimized by Box‒Behnken design (BBD). The extraction yield values; the quality of the extracts in terms of total contents of phenolics, flavonoids, and carotenoids; and the antioxidant capacity (by FRAP and DPPH assays) were evaluated. The chemical profile of the extract was analyzed by ultra-performance liquid chromatography (UPLC), for a sample recovered at optimal conditions determined by the desirability function. The inhibitory effect of the extracts on digestive enzymes α-amylase and α-glucosidase was tested. The regression analysis confirmed the accuracy of the models in assessing interaction parameters (adjustment p < 0.05 and adequacy R2 > 0.9). Catechin, epicatechin, and procyanidins were the main compounds from the extracts obtained at optimized conditions, for MAE and UAE. The extracts effectively inhibited the digestive enzymes α-amylase and α-glucosidase, indicating potential health benefits. MAE and UAE were considered ecologically green by the green certificate (A). O... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; By-product; Capacidade antioxidante; Extração verde; GRAS solvents; Green extraction; Solvente GRAS; UPLC-PDA-ESI- QDa.
Thesagro:  Composto Fenólico; Subproduto.
Thesaurus Nal:  Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  --
W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT159 - 1UPCAP - DDSIL
CNPAT17372 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCHIPPARI-GOMES, A. R.; GOMES, L. C.; LOPES, N. P.; VAL. A. L.; ALMEIDA-VAL, V. M. F. Metabolic adjustments in two Amazonian cichlids exposed to hypoxia and anoxia. Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, v. 141, n. 3, p. 347-355, jul. 2005.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, R. P.; SANTOS, C. H. dos A. dos; NASCIMENTO, P. R. M.; CLÍMACO, G. T.; SOUSA, A. C. B.; CAMPOS, T. de; VERGUEIRO-JÚNIOR, A. M. K.; PAULA-SILVA, M. N.; ALMEIDA-VAL, V. M. F. Isolation of microsatellite loci in the Amazon sailfin catfish Pterygoplichlhys pardalis (Castelneau, 1855) (Teleostei: Loricariidae). Conservation Genetics Resources, United Kingdom, v. 4, n. 4, p. 889-891, Dec. 2012.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, G. X.; SANTOS, C. H. A.; SOUSA, C. F. S.; NASCIMENTO, P. R. M.; PAULA-SILVA, M. N.; SOUSA, A. C. B.; CAMPOS, T. de; ALMEIDA-VAL, V. M. F. Isolation of novel microsatellite markers for tambaqui (Colossoma macropomum, Cuvier 1818), an important freshwater fish of the Amazon. Conservation Genetic Resource, v. 4, n. 1, p. 197-200, Mar. 2012.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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4.Imagem marcado/desmarcadoAGATA, K.; ALASAAD, S.; ALMEIDA-VAL, V. M. F.; ÁLVAREZ-DIOS, J. A.; BARBISAN, F.; BEADELL, J. S.; BELTRÁN, J. F.; BENÍTEZ, M.; BINO, G.; BLEAY, C.; BLOOR, P.; BOHLMANN, J.; BOOTH, W.; BOSCARI, E.; CACCONE, A.; CAMPOS, T. de; CARVALHO, B. M.; CLIMACO, G. T.; CLOBERT, J.; CONGIU, L.; COWGER, C.; DIAS, G.; DOADRIO, I.; FARIAS, I. P.; FERRAND, N.; FREITAS, P. D.; FUSCO, G.; GALETTI, P. M.; GALLARDO-ESCÁRATE, C.; GAUNT, M. W.; OCAMPO, Z. G.; GONÇALVES, H.; GONZALEZ, E. G.; HAYE, P.; HONNAY, O.; HYSENI, C.; JACQUEMYN, H.; JOWERS, M. J.; KAKEZAWA, A.; KAWAGUCHI, E.; KEELING, C. I.; YE-SEUL, K.; LA SPINA, M.; WAN-OK, L.; LESNIEWSKA, M.; YANG, L.; HAIXIA, L.; XIAOLIN, L.; LOPES, S.; MARTÍNEZ, P.; MEEUS, S.; MURRAY, B. W.; NUNES, A. G.; OKEDI, L. M.; OUMA, J. O.; PARDO, B. G.; PARKS, R.; PAULA-SILVA, M. N.; PEDRAZA-LARA, C.; PERERA, O. P.; PINO-QUERIDO, A.; RICHARD, M.; ROSSINI, B. C.; SAMARASEKERA, N. G.; SÁNCHEZ, A.; SANCHEZ, J. A.; SANTOS C. H. dos A.; SHINOHARA, W.; SORIGUER, R. C.; SOUSA, A. C. B.; SOUSA, C. F. da S.; STEVENS, V. M.; TEJEDO, M.; VALENZUELA-BUSTAMANTE, M.; VLIET, M. S. V. de; VANDEPITTE, K.; VERA, M.; WANDELER, P.; WEIMIN, W.; YONG-JIN, W.; YAMASHIRO, A.; YAMASHIRO, T.; CHANGCHENG, Z. Permanent genetic resources added to molecular ecology. Resources database 1 December 2010-31 January 2011. Molecular Ecology Resources, Oxford, v. 11, n. 3, p. 935-936, May 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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