BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/11/2024
Data da última atualização:  08/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GONÇALVES, R. A. dos S.; MARTINS, I. B. A.; ALCANTARA, M. de; LIMA, M. F.; OLIVEIRA, D. C. R. de; SANTOS, G. N.; DELIZA, R.
Afiliação:  RAPHAELA ALESSANDRA DOS SANTOS GONÇALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; INAYARA BEATRIZ ARAÚJO MARTINS, FUNDAÇÃO CARLOS CHAGAS FILHO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MARCELA DE ALCANTARA, FUNDAÇÃO CARLOS CHAGAS FILHO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; MAYARA FREITAS LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; DENIZE CRISTINE RODRIGUES DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; GABRIEL NOGUEIRA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Exploring the Brazilian consumer perceptions of nanotechnology in food.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Future Foods v. 5, n. 5, p. 496-502, 2025.
ISBN:  2772-5669
DOI:  10.1016/j.jfutfo.2024.08.007
Idioma:  Português
Conteúdo:  Nanotechnology (Nt) has been considered the basis for the next industrial revolution, but many people are still not familiar with this technology. Consumers have an important role in consolidating technologies by their judgement and acceptance of new products, thus determining their commercial success or failure. the objective of this study was to investigate the perception of Brazilian consumers in relation to Nt and its applications in food, as well as evaluating the intention to purchase and the idea of consuming food produced with Nano ingredients 463 Brazilian consumers took part in a word association task. they were asked to write down the first four words/expressions/sentiments that came to mind when they thought of i) Nt, ii) the uses of Nt, and iii) which foods would be interesting/adequate applying Nt. then, they were asked about the idea of eating food products with ingredients obtained from Nt and indicate the intention to purchase a food that has been processed using Nt. Nt was mostly associated with future, evolution, progress, science, and research. Although most participants had a positive attitude towards Nt, it was possible to recognize a series of somewhat abstract and generalist associations, demonstrating a lack of knowledge about the subject. Despite the high expectation for consumption and intention to purchase of nanofoods, most of participants had doubts concerning the subject. the results allowed an understanding about the consumer knowledge on Nt a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nanoalimento; Nanofoods; Nanotecnologia; Percepção dos consumidores.
Thesagro:  Consumidor; Consumo Alimentar; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Consumers (people); Foods; Nanotechnology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15856 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoTSUKAHARA, R. Y.; KOCHINSKI, E. G.; PRESTES NETO, J.; OLIVEIRA, A. do N.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. I. de; FERNANDES, J. M. C. Modelos epidemiológicos para monitoramento da brusone (Pyricularia grisea) do trigo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 48.; CONGRESSO BRASILEIRO DE PATOLOGIA PÓS COLHEITA, 2., 2015, São Pedro. Fitopatologia de precisão - fronteiras da ciência: anais. São Pedro, SP: SBF, 2015. 1 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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