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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
23/09/2024 |
Data da última atualização: |
23/09/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALVARENGA, E. S. DE; ISAC, M. F.; ROSA, A. F.; SILVA, S. L.; NASSU, R. T.; BARRETTO, A. C. DA S. |
Afiliação: |
ELOISE SOARES DE ALVARENGA, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; MARIA FERNANDA ISAC, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY; ALESSANDRA FERNANDES ROSA, UNIVERSITY OF SÃO PAULO; SAULO LUZ SILVA, UNIVERSITY OF SÃO PAULO; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; ANDREA CARLA DA SILVA BARRETTO, SÃO PAULO STATE UNIVERSITY. |
Título: |
Effects of medium voltage electrical stimulation on initial pH decline and quality parameters during ageing and frozen storage of Nellore beef. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 212, June 2024, 109464. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2024.109464 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the influence of medium voltage electrical stimulation (ES) at three different intensities, 200 V (Treatment 200 V, T200), 300 V (Treatment 200 V, T300), and 400 V (Treatment 400 V, T400) on the initial pH decline in post mortem muscle and the quality parameters on M. longissimus thoracis - Nellore beef, both throughout the ageing process and during frozen storage. The colour, cooking loss, and shear force parameters for samples of aged beef were determined. Additional parameters, like thaw loss, pH, and lipid oxidation were also analyzed for the frozen storage. The shear force and cooking loss decreased and colour parameters increased in Nellore beef ES compared with CON on ageing time (14 days). At frozen storage, quality parameters like pH, a*, and b* were reduced over time, and no negative effect on lipid oxidation was found. Electrical stimulation at 200 V demonstrated effectiveness for decreasing shear force to Nellore beef (M. longissimus thoracis) during frozen storage. The application of medium voltage electrical stimulation can contribute to improved quality and tenderness in Nellore beef, both during ageing and frozen storage conditions. |
Palavras-Chave: |
Colour; Cooking loss; Lipid oxidation; Medium-voltage electrical stimulation; Shear force; Thaw loss. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 13 | |
5. |  | MORETTI, T. B.; MARCHI NETTO, A.; COLNAGO, L. A. Construção de uma sonda para análises quantitativa e qualitativa por RMN on-line. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA USP, SIICUSP, 16., 2008, São Paulo, SP. [Anais...] São Paulo, SP: USP, 2008. não paginado. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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10. |  | ANDRADE, F. D. de; MARCHI NETTO, A.; COLNAGO, L. A. Theoretical analysis of CPMG decay measurement with low refocusing flip angles. In: NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE USERS MEETING, 12., IBEROAMERICAN NMR MEETING, 3., 2009, Angra dos Reis, RJ. Extended abstracts book… [Rio de Janeiro]: AUREMN, 2009. p. 193-194. anais.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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13. |  | COLNAGO, L. A.; ANDRADE, F. D.; MARCONCINI, L. V.; MARCHI NETTO, A.; MORETTI, T. B. Desenvolvimento de técnicas de RMN ultra-rápidas para análise de sementes oleaginosas. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 3., 2009, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: MCT, 2009. p. 173-174.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 13 | |
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