BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/08/2024
Data da última atualização:  22/01/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TIBOLA, C. S.; EICHELBERGER, L.; FERNANDES, J. M. C.; SIMÕES, D.; FONTES, M. R. V.; ZAVAREZE, E. da R.; DIAS, A. R. G.
Afiliação:  CASIANE SALETE TIBOLA, CNPT; LUIZ EICHELBERGER, CNPT; JOSE MAURICIO CUNHA FERNANDES, CNPT; DAIANE SIMÕES, GRUPO IDUGEL; MILENA RAMOS VAZ FONTES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ELESSANDRA DA ROSA ZAVAREZE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; ALVARO RENATO GUERRA DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS.
Título:  Wheat debranning: effects on mycotoxins, phenolic content, and antioxidant activity.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Mycotoxin Research, v. 40, n. 4, p. 631-639, Nov. 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12550-024-00550-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The debranning process, at an industrial scale, was applied to grains of two wheat cultivars to determine its effect on Fusarium mycotoxin content and antioxidant activity. Grain samples from the BRS Marcante and BRS Reponte wheat cultivars, naturally contaminated by Fusarium, were used in the study. The dry wheat samples were processed on the polisher once or twice and evaluated by hardness index, chemical composition (moisture, protein, and ash), deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZON) levels, phenolic content, and antioxidant activity. In the BRS Marcante cultivar, the debranning process only slightly reduced the DON and ZON contents in whole-wheat flours compared with the previous cleaning treatment (no-debranned). In the BRS Reponte cultivar, the DON concentration decreased by 36% at a debranning ratio of 5%, obtained by polishing, compared with prior cleaning treatment (no-debranned). In addition, the polishing reduced the ZON level by 56% compared with the cleaned wheat. The debranning process did not reduce the antioxidant capacity. Therefore, debranning is a suitable technology to obtain safer and healthier food by minimizing the mycotoxin content and retaining antioxidant capacity.
Thesagro:  Antioxidante; Farinha de Trigo; Micotoxina; Trigo.
Thesaurus Nal:  Antioxidant activity; Debranning; Deoxynivalenol; Mycotoxins; Whole wheat flour; Zearalenone.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPT45720 - 1UPCAP - DD
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