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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  03/07/2024
Data da última atualização:  31/07/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BORGES, R.; BRONDI, M.; ELIAS, A. M.; FARINAS, C. S.; RIBEIRO, C.
Afiliação:  FEDERAL TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF PARANA; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; ANDREW MILLI ELIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS (UFSCAR); CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA; CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Mechanochemical recycling of cellulose multilayer carton packages to produce micro and nanocellulose from the perspective of techno-economic and environmental analysis.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Environmental Management, v. 363, 121254, 2024.
Páginas:  1 - 12
ISSN:  0301-4797
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.121254
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Despite being composed of recyclable materials, the main technological challenge of multilayer carton packs involves the efficient decompatibilization of the cellulosic, polymeric, and metallic phases. Here, a simple twostep mechanochemical process is described that uses only aqueous media and mechanical force to promote phase separation in order to fully recycle multi-layer carton packaging. The first step produces value-added micro- and nanocellulose, while in the second step, aluminum is extracted, forming precipitated aluminum and aluminum oxyhydroxides. Solid polyethylene (PE) remains with a degree of purity defined by the process efficiency. The results show that cellulose is efficiently extracted and converted into micro- and nanocellulose after 15 min of milling. In the second stage, approximately 90% of the aluminum is extracted from the PE after 15 min of milling. Due to the separation and drying medium conditions, the finely divided particles of extracted aluminum also have oxyhydroxides in their composition. It is believed that a passivation layer forms on the metallic aluminum particle. The techno-economic analysis revealed a positive net present value (NPV) of $17.5 million, with a minimum selling price of 1.62 USD/kg of cellulose. The environmental analysis concluded that most of the environmental impact of the process is associated with the entry of carton packages into the system, incorporating a small environmental load related to the industrial pr... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Mechanochemical recycling; Micro- and nanocellulose; Multilayer carton packages.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18468 - 1UPCAP - DDPROCI.24/592024/81
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1.Imagem marcado/desmarcadoZÓRTEA-GUIDOLIN, M. E. B.; GODOY, R. C. B. de; SCHEER, A. de P. Aceitação sensorial de extrusados de pinhão sabor natural, salgado e doce. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 15., 2016, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2016. p. 35-36. (Embrapa Florestas. Documentos, 295). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de. Potencial de uso do pinhão da araucária no desenvolvimento de produtos de conveniência por extrusão termoplástica. In: SEMINÁRIO SUL-BRASILEIRO SOBRE A SUSTENTABILIDADE DA ARAUCÁRIA, 3., 2018, Passo Fundo. Uso sustentável Produção Inovação Educação Legislação Conservação: anais. Passo Fundo: Livraria e editora Werlang, 2018. p. 24-27. p. 24-27 Organizadores Cristiano Roberto Buzatto, Nêmora Pauletti Prestes, Jaime Martinez, Alexandre Augusto Nienow.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoJOSEPH, E. N.; GODOY, R. C. B. de; NEGRE, M. de F. de O.; ZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B. Efeito do uso de edulcorantes nas características sensoriais de geleia dietética de gabiroba. In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 21., 2022, Colombo. Anais... Colombo: Embrapa Florestas, 2023. p. 18. (Embrapa Florestas. Documentos, 384).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoZORTEA-GUIDOLIN, M. E. B.; DEMIATE, I. M.; GODOY, R. C. B. de; SCHEER, A. de P.; GREWELL, D.; JANE, J.-l. Structural and functional characterization of starches from Brazilian pine seeds (Araucaria angustifolia). Food Hydrocolloids, v. 63, p. 16-29, Feb. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de; DEMIATE, I. M.; SCHEER, A. P. Influence of extrusion cooking on in vitro digestibility, physical and sensory properties of brazilian pine seeds flour (Araucaria Angustifolia). Journal of Food Science, v. 82, n. 4, p. 977-984, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas.
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