BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/06/2024
Data da última atualização:  09/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DIAS‐MARTINS, A. M.; TROMBETE, F. M.; CAPPATO, L. P.; CHÁVEZ, D. W. H.; SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  AMANDA M. DIAS‐MARTINS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; FELIPE M. TROMBETE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL‐REI; LEANDRO P. CAPPATO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE GOIÁS; DAVY W. H. CHÁVEZ, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; MONIQUE B. SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Processing, composition, and technological properties of decorticated, sprouted, and extruded pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flours.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Process Engineering, v. 47, n. 2, e14561, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpe.14561
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) is a gluten-free cereal with potential use in food security and human nutrition; however, it is still relatively unknown by the food industry and by most consumers. In order to evaluate the impact of processing on the nutritional and technological characteristics of pearl millet flours, three differ- ent processing methods (decortication, sprouting, and extrusion) were studied. The effects of processing methods on the particle size distribution, proximate composi- tion, mineral content, bulk density, water absorption index, water solubility index (WSI), and pasting properties (rapid visco analyzer) on the flours were evaluated and compared with whole raw flour. The whole raw flour showed particles size of 355 μm, 62.5% carbohydrate, 12.0% protein, 5.6% lipid, 8.2% dietary fiber, and 1.7% ash. Decorticated flour presented decrease in mineral, dietary fiber, and protein con- tent. The extruded flour presented the highest WSI and the lowest lipid content and paste viscosity, whereas sprouted flour showed low setback, paste viscosity, phytate content, and high protein and dietary fiber content. Decorticated and sprouted flour presented the highest luminosity, whereas extruded flours the smallest L*. The increasing color difference (ΔE*) between raw pearl millet and processed flours was sprouted < decorticated < extruded. The production of millet flour should be encour- aged for various food applications, especially in Brazil, which h... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cereais sem glúten; Decorticação; Decortication; Gluten-free cereal; Pearl millet.
Thesagro:  Composição Química; Extrusão; Germinação; Milheto; Processamento.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Extrusion; Food processing; Germination; Pasting properties.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoVERLY, R. M.; RESENDE, J. M.; BEMQUERER, M. P.; PILÓ-VELOSO, D. Estudo da influência do tampão fosfato na interação do peptídeo antimicrobiano homotarsinina com membranas fosfolipídicas. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 33., 2010, Águas de Lindóia. A química construindo um futuro melhor. [São Paulo]: SBQ, 2010.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGUIMARÃES, C. F. R. C.; FÉLIX. A. S.; BRANDÃO, T. A. S.; BEMQUERER, M. P.; PILÓ-VELOSO, D.; VERLY, R.; RESENDE, J. M. Optimizing the synthesis of dimeric peptides: influence of the reaction medium and effects that modulate kinetics and reaction yield. Amino Acids, v. 55, p. 1201-1212, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVERLY, R. M.; MORAES, C. M. de; RESENDE, J. M.; AISENBREY, C.; BEMQUERER, M. P.; PILÓ VELOSO, D.; VALENTE, A. P.; ALMEIDA, F. C. L.; BECHINGER, B. Structure and membrane interactions of the antibiotic peptide dermadistinctin K by multidimensional solution and oriented 15N and 31P solid-state NMR spectroscopy. Biophysical Journal, v. 96, p. 2194-2203, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoVERLY, R. M.; RODRIGUES, M. A.; DAGHASTANLI, K. R. P.; DENADAI, A. M. L.; CUCCOVIA, I. M.; BLOCH JÚNIOR, C.; FRÉZARD, F.; SANTORO, M. M.; PILÓ VELOSO, D.; BEMQUERER, M. P. Effect of cholesterol on the interaction of the amphibian antimicrobial peptide DD K with liposomes. Peptides, v. 29, p. 15-24, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, D. M.; VERLY, R.; PILÓ VELOSO, D.; CARVALHO, M. A. R. de; CISALPINO, P.; SOARES, B.; FRÉZARD, F. J. G.; BEMQUERER, M. P.; PIMENTA, A. M. de C.; LIMA, M. E. de. LYETX1, a new antimicrobial peptide from the venom of the spider Lycosa erythrognatha: purification, synthesis, structural and functional characterizations. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE TOXINOLOGIA, 11., 2010, Araxá. Toxinas naturais: conhecimento atual e novos desafios. [S.l.]: Sociedade Brasileira de Toxinologia, 2010. Pôster
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, J. M.; MORAES, C. M.; PRATES, M. V.; CESAR, A.; ALMEIDA, F. C. L.; MUNDIM, N. C. C. R.; VALENTE, A. P.; BEMQUEREE, M. P.; PILO VELOSO, D.; BECHINGER, B. Solution NMR structures of the antimicrobial peptides phylloseptin -1, -2, and -3 and biological activity: the role of charges and hydrogen bonding interactions in stabilizing helix conformations. Peptides, v.29, p. 1633-1644, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoVERLY, R. M.; RESENDE, J. M.; COELHO JUNIOR, E. F.; MAGALHÃES, M. T. Q. de; GUIMARÃES, C. F. C. R.; MUNHOZ, V. H. O.; BEMQUERER, M. P.; ALMEIDA, F. C. L.; SANTORO, M. M.; PILÓ-VELOSO, D.; BECHINGER, B. Structure and membrane interactions of the homodimeric antibiotic peptide homotarsinin. Scientific Reports, v. 7, 2017. Article 40854.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, D. M.; VERLY, R. M.; PILÓ VELOSO, D.; MARIA, M. de; CARVALHO, M. A. R. de; CISALPINO, P. S.; SOARES, B. M.; DINIZ, C. G.; FARIAS, L. M.; MOREIRA, D. F. F.; FRÉZARD, F.; BEMQUERER, M. P.; PIMENTA, A. M. C.; LIMA, M. E. de. LyeTx I, a potent antimicrobial peptide from the venom of the spider Lycosa erythrognatha. Amino Acids, v. 39, p. 135-144, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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