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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/06/2024
Data da última atualização:  18/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ASCHERI, J. L. R.; ASCHERI, D. P. R.; MELÉNDEZ-ARÉVALO, A.; PETRI, P. Z.; BAZÁN COLQUE, R. J.; SILVA, E. M. M. da.
Afiliação:  JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; DIEGO PALMIRO RAMÍREZ ASCHERI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; ARTURO MLÉNDEZ ARÉVALO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; PAOLA ZAMPIROLLI PETRI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; RONEL JOEL BAZÁN COLQUE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; ERIKA MADEIRA MOREIRA DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO.
Título:  Use of amazon regional products, co-products in sustainable agroindustry.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Discoveries in Agriculture and Food Sciences, v. 12, n. 3, p. 1-28, 2024.
DOI:  10.14738/dafs.123.17106
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Amazon region harbors a treasure trove of biodiversity, encompassing a vast array of flora and fauna that offer tremendous potential for sustainable agroindustry. This abstract explores the utilization of Amazon regional products and co-products in fostering sustainability within the agroindustrial sector. Harnessing the rich biodiversity of the Amazon, agroindustries can integrate a diverse range of products and co-products into their operations, facilitating a circular economy model that minimizes waste and maximizes resource efficiency. By tapping into indigenous knowledge and traditional practices, innovative approaches can be developed to transform raw materials into high-value products, promoting economic development while preserving the ecological integrity of the region. Furthermore, by supporting local farmers and indigenous communities in the production and trade of these crops, agroindustries can contribute to poverty alleviation and social empowerment. For instance, residues from açaí processing can be transformed into nutrient-rich animal feed or organic fertilizers, while by- products from Brazil nut extraction can be utilized in the production of cosmetics, pharmaceuticals, and biofuels. Through innovative processing technologies and value chain optimization, these co-products can be transformed into lucrative revenue streams, enhancing the economic viability of agroindustrial enterprises.
Palavras-Chave:  Agroindústria sustentável; Agroindustry; Amazon natural food source; Produto regional; Sustentabilidade.
Thesagro:  Desenvolvimento Sustentável; Extrusão; Produto.
Thesaurus Nal:  Byproducts; Extrusion; Sustainability science and engineering.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoBARBOZA, A. A. L.; SOUTO, E. R. de; ALMIEDA, A. M. R.; KITAJIMA, E. W. Ocorrência de um Potyvirus associado ao mosaico da açucena-gigante. Fitopatologia Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n.2, p. 212, mar-abr. 2006.
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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