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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
03/06/2024 |
Data da última atualização: |
20/08/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PINILLA, C. M. B.; BRANDELLI, A.; ISAIA, H. A.; GUZMAN, F.; GAMA, M. A. S. da; SPADOTI, L. M.; ALVES, A. T. S. E. |
Afiliação: |
CRISTIAN MAURICIO BARRETO PINILLA, INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS; ADRIANO BRANDELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; HENRIQUE ATAÍDE ISAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; FRANK GUZMAN, UNIVERSIDAD CIENTÍFICA DEL SUR; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CPPSE; LEILA MARIA SPADOTI, INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS; ADRIANA TORRES SILVA E ALVES, INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS. |
Título: |
Probiotic potential and application of indigenous non-starter lactic acid bacteria in ripened short-aged cheese. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Current Microbiology, v. 81, n. 202, 2024. |
DOI: |
10.1007/s00284-024-03729-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
There are massive sources of lactic acid bacteria (LAB) in traditional dairy products. Some of these indigenous strains could be novel probiotics with applications in human health and supply the growing needs of the probiotic industry. In this work, were analyzed the probiotic and technological properties of three Lactobacilli strains isolated from traditional Brazilian cheeses. In vitro tests showed that the three strains are safe and have probiotic features. They presented antimicrobial activity against pathogenic bacteria, auto-aggregation values around 60%, high biofilm formation properties, and a survivor of more than 65% to simulated acid conditions and more than 100% to bile salts. The three strains were used as adjunct cultures separately in a pilot-scale production of Prato cheese. After 45 days of ripening, the lactobacilli counts in the cheeses were close to 8 Log CFU/g, and was observed a reduction in the lactococci counts (around -3 Log CFU/g) in a strain-dependent manner. Cheese primary and secondary proteolysis were unaffected by the probiotic candidates during the ripening, and the strains showed no lipolytic effect, as no changes in the fatty acid profile of cheeses were observed. Thus, our findings suggest that the three strains evaluated have probiotic properties and have potential as adjunct non-starter lactic acid bacteria (NSLAB) to improve the quality and functionality of short-aged cheeses. |
Palavras-Chave: |
Biofilm formation properties; Fatty acid profile of cheeses; Indigenous strains; Lactobacilli strains isolated; Prato cheese; Probiotic industry; Short aged cheeses. |
Thesaurus Nal: |
Bile salts; Lactic acid bacteria; Proteolysis. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Registro |
Volume |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
30/01/2003 |
Data da última atualização: |
21/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SOUZA, C. L. A. de; PEIXOTO, S. E. A. A.; OLIVEIRA, C. A. V.; CARVALHO, B. C. L. de. |
Afiliação: |
CARLOS ALBERTO VASCONCELOS OLIVEIRA, CPATSA. |
Título: |
Sistemas agrícolas dos pequenos produtores do município de Ribeira do Amparo-BA. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semi-Árido, 2001. |
Páginas: |
60 p. |
Série: |
(Embrapa Semi-Árido. Documentos, 156). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O presente trabalho tem como objetivo a apresentação dos resultados do subprojeto "Caracterização dos Sistemas Agrícolas de Cinco Municípios da Região Nordeste do Estado da Bahia, Tecnologias Usadas e Possibilidades de Melhoria do Padrão Tecnológico dos Pequenos Produtores" relativos ao município de Ribeira do Amparo. |
Palavras-Chave: |
Bahia; Brasil; Recursos naturais; Ribeira do Amparo; Sistema agrícola. |
Thesagro: |
Desenvolvimento Rural; Pequeno Produtor; Produtor. |
Thesaurus NAL: |
Rural development. |
Categoria do assunto: |
-- B Sociologia Rural |
URL: |
https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/151147/1/SDC156.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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