BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  21/05/2024
Data da última atualização:  21/05/2024
Autoria:  JOLLÈS, P.; FIAT, A. M.
Título:  The carbohydrate portions of milk glycoproteins.
Ano de publicação:  1979
Fonte/Imprenta:  Journal of Dairy Research, v. 46, n. 2, p. 187-191, Apr. 1979.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S0022029900017027
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  k-Casein is the main glycoprotein of cow's milk. Its polysaccharide part is O-glycosidically linked to threonine residue 133. It contains only 3 different sugars (Gal, GalNAc, NeuNAc), but a microheterogeneity has been detected at the sugar level. Two main polysaccharides have so far been characterized. The structure of the trisaccharide is NeuNAc α → 3 Gal β1 →3 GalNAc; the tetrasaccharide contains one additional sialic acid. The polysaccharide part of ovine k-casein resembles that of bovine k-casein, but contains also N-glycolyl neuraminic acid. Human k-casein contains 3 times more carbohydrate than bovine k-casein with 2 additional sugars, GlcNAc and Fuc. The various polysaccharide parts isolated from bovine colostrum k-caseinoglycopeptide are much more complex than those obtained from the normal glycopeptide, indicating an evolution of the sugar part as a function of time after parturition. Some aspects of the secondary structure of k-casein and the role of the sugar part are discussed. The carbohydrate moiety of another milk protein, human lactotransferrin, is also discussed briefly. It is comprised of 2 identical glycan groups, N-glycosidically linked to the protein, and quite different from the k-casein carbohydrate moiety.
Palavras-Chave:  Amino acid sequence; Species specificity.
Thesaurus Nal:  Carbohydrates; Cattle; Cows; Glycoproteins; Milk analysis; Milk proteins; Molecular conformation; Oligosaccharides; Sheep; Sialic acids.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC40817 - 1ADDAP - DD
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional