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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
12/03/2024 |
Data da última atualização: |
15/10/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
AGUIAR, N. S. de; HANSEL, F. A.; REIS, C. A. F.; LAZZAROTTO, M.; WENDLING, I. |
Afiliação: |
NATALIA SAUDADE DE AGUIAR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; CRISTIANE APARECIDA FIORAVANTE REIS, CNPF; MARCELO LAZZAROTTO, CNPUV; IVAR WENDLING, CNPF. |
Título: |
Optimizing the Vanillin‐Acid Sulfuric method to total saponin content in leaves of yerba mate clones. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Chemistry & Biodiversity, v. 21, n. 4, e202301883, p. 1-10, 2024. |
DOI: |
10.1002/cbdv.202301883 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Yerba mate (Ilex paraguariensis) is a forest species consumed in the form of non-alcoholic beverages in South America, with applications in foods, cosmetics, and pharmaceutical industries. The species leaves are globally recognized for their important bioactive compounds, including, saponins. We adjusted the vanillin-acid sulfuric method for determining spectrophotometrically the total saponin in yerba mate leaves. Seeking to maximize the extraction of saponins from leaves, a Doehlert design combined with Response Surface Methodology (RSM) was used, considering ethanol:water ratios and ultrasound times. In addition, the same methodology was used for the analysis of times and temperatures in the vanillin-sulfuric acid reaction heating. The contents of total saponin in mature leaves were compared in four yerba mate clones. The extraction was maximized using 40 % ethanol:60 % water and 60 minutes of ultrasound assisted extraction (UAE) without heating. For the reaction conditions, 70 °C for 10 minutes heating is recommended, and UV/Vis reading from 460 to 680 nm. Using the optimized methodology, total saponin contents ranged from 28.43 to 53.09 mg g-1 in the four yerba mate clones. The significant difference in saponin contents between clones indicate great genetic diversity and potential for clones' selection and extraction of these compounds from yerba mate leaves. |
Palavras-Chave: |
Extração assistida por ultrassom; Método espectrofotométrico; Saponinas triterpênicas; Spectrophotometric method; Terpenóides; Triterpene saponins; Ultrasound assisted extraction. |
Thesagro: |
Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus Nal: |
Terpenoids. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
null Download
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 3 | |
1. |  | MOLINARI, H. B. C.; MARUR, C. J.; DAROS, E.; CAMPOS, M. K. F.; CARVALHO, J. F. R. P.; BESPALHOK, J. C. F.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E. Evaluation of the stress-inducible production of proline in transgenic sugarcane (Saccharum spp.): osmotic adjustment, chlorophyll fluorescence and oxidative stress. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON INTEGRATED APPROACHES TO IMPROVE CROP PRODUCTION UNDER DROUGHT - PRONE ENVIRONMENTS, 3., 2009, Shanghai, China. Abstracts... Shanghai: Shanghai Academy of Agricultural Sciences: Shanghai Agrobiological Gene Center, 2009.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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2. |  | HÄRTER, A.; SILVA, S. D. dos A. e; ARAÚJO, R. M.; BERTON, G. S.; DAROS, E.; WEBER, H.; BESPALHOK, J. C.; BRITO, G. G. de; OLIVEIRA, R. A. de. Screening for drought tolerance in sugarcane families. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. [Anais]. [Rio Claro: SBFV], 2019. p. 241Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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3. |  | SILVA, S. D. dos A. e; VERISSIMO, M. A. A.; HÄRTER, A.; MONTERO, C. R. S.; DAROS, E.; BARBOSA, G. V. de S.; WEBER, H.; BESPALHOK, J. C. B.; ZAMBON, J. L. C.; SILVEIRA, L. C. I. da; OLIVEIRA, R. A. de; PANZIEIRA, W.; ANTUNES, W. R. Variedades de Cana-de-açúcar Recomendadas para o Rio Grande do Sul. In: SILVA, S. D. dos A. e; MONTERO, C. R. S.; SANTOS, R. C. dos.; NAVA, D. E.; GOMES, C. B.; ALMEIDA, I. R. de (Ed.). Sistema de produção de cana-de-açúcar no Rio Grande do Sul. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2016. 247 p. (Embrapa Clima Temperado. Sistemas de produção, 23.) p. 113-131Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Registros recuperados : 3 | |
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