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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/03/2024
Data da última atualização:  04/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, M.; VAHL, L. C.; SILVEIRA, C. A. P.; SALÉ, M. M.; BATISTA, M. A.; NANNI, M. R.
Afiliação:  MARLON RODRIGUES, INSTITUTO FEDERAL DO PARANÁ; LEDEMAR CARLOS VAHL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; MUSSA MAMUDO SALÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; MARCELO AUGUSTO BATISTA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ; MARCOS RAFAEL NANNI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGÁ.
Título:  Limestone Mining By-Product as a Source of Nutrients for the Cultivation of Onion (Allium Cepa L.).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 54, n. 19, p. 2683–2698, 2023.
ISSN:  1532-2416
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103624.2023.2240371
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aims at assessing the effect of limestone mining by-product from the Irati Formation on soil calcium, magnesium, and sulfur contents, as well as their accumulation in the onion biomass. The study was carried out in a greenhouse. A Eutrophic Haplic Planosol (SXe) and a Eutrophic Yellow Argisol (PAe) soil were used. The treatments included the control, limestone by-product, dolomitic limestone, calcium (Ca) + magnesium (Mg) carbonates, and Ca + Mg carbonates + gypsum. Onions were grown in pots containing 10 dm3 of soil kept at a moisture level close to the field capacity. The onion biomass harvest (bulb + leaves) was performed 77 days after transplanting. Afterwards, the soil macronutrient content and the dry onion biomass were determined, as well as its production. The by-product application increased Mg2+ content in both soils (+74% in SXe and + 182% in PAe) and Ca2+ and sulfate (S-SO42-) contents, respectively, in the PAe (+62%) and SXe (+124%). There was an increase in S accumulation due to the onion biomass cultivated in both soils (about 85%). Regarding Ca and Mg accumulations, no difference was observed in the by-product treatment when compared to the control. Therefore, it is possible to infer that the limestone mining by-product from the Irati Formation is potentially useful as a source of secondary macronu-trients and proves to be a clean environmental solution for soil fertilization, increasing the sustainability of the local production system
Palavras-Chave:  Formação Irati.
Thesagro:  Allium Cepa; Calcário; Mineração.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
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CPACT22799 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoHOSHINO, M. D. F. G.; MARINHO, R. das G. B.; PEREIRA, D. F.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FARIA, F. S. E. D. V. de. Hematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae. Acta Amazonica, Manaus, v. 47, n. 2, p. 87-94, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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2.Imagem marcado/desmarcadoHOSHINO, M. D. F. G.; RAMOS, R. da S.; LOPES, J. R. T.; RIBEIRO, R. A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; SILVA, T. C. da; FARIA, F. S. E. D. V. de; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; YOSHIOKA, E. T. O. Innate immune response of pirarucu improved with yeast-supplemented diets. Aquaculture Reports, v. 18, p. 1-5, Nov. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Amapá.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, M. V. F.; MARINHO, R. das G. B.; ALMEIDA, W. do V.; HOSHINO, M. D. F. G.; SILVEIRA JUNIOR, A. M. da; RIBEIRO, R. A.; RODRIGUES, A. F. R.; OZÓRIO, R. O. de A.; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O. Probiotics feed additive promotes growth and health on stressed Arapaima gigas. Acta Amazonica, v. 55, e55af24327, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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