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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/02/2024 |
Data da última atualização: |
06/12/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R. DE; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, C. M.; PACHECO, S.; PÉREZ, J. L. R.; MORZELLE, M. C.; SAMPAIO NETO, O. Z.; SILVA, L. K. S. DA. |
Afiliação: |
GEODRIANE ZATTA CASSOL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; JONATÃ HENRIQUE REZENDE DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; JORGE LUIS RODRÍGUEZ PÉREZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; MARESSA CALDEIRA MORZELLE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; OSCAR ZALLA SAMPAIO NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSITY OF CAMBRIDGE; LUCIANA KIMIE SAVAY DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO. |
Título: |
Influence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products: technical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10498850.2024.2305966 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fish by-products were used to manufacture delipided fish protein concentrate (FPC), using Soxhlet method or single stage immersion, with n-hexane or anhydrous ethanol solvents. n-Hexane produced the best results. Soxhlet led to the highest protein content (86%), lipid extraction efficiency (92%), and protein digestibility (75%). The single stage immersion method resulted in higher amino acid bioaccessibility values (90%). Soxhlet associated with n-hexane led to an acceptance index above 70% for sensory attributes. FPC is a source of protein of high biological value and can be used by the food industry as an alternative for the preparation and/or fortification of foods. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Digestibilidade proteica; Lipid extraction; Protein digestibility; Sensory test. |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Digestibilidade; Extração; Lipídio. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01758naa a2200337 a 4500 001 2161604 005 2024-12-06 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10498850.2024.2305966$2DOI 100 1 $aCASSOL, G. Z. 245 $aInfluence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products$btechnical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aFish by-products were used to manufacture delipided fish protein concentrate (FPC), using Soxhlet method or single stage immersion, with n-hexane or anhydrous ethanol solvents. n-Hexane produced the best results. Soxhlet led to the highest protein content (86%), lipid extraction efficiency (92%), and protein digestibility (75%). The single stage immersion method resulted in higher amino acid bioaccessibility values (90%). Soxhlet associated with n-hexane led to an acceptance index above 70% for sensory attributes. FPC is a source of protein of high biological value and can be used by the food industry as an alternative for the preparation and/or fortification of foods. 650 $aColossoma Macropomum 650 $aDigestibilidade 650 $aExtração 650 $aLipídio 653 $aAnálise sensorial 653 $aDigestibilidade proteica 653 $aLipid extraction 653 $aProtein digestibility 653 $aSensory test 700 1 $aSOUZA, J. H. R. DE 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aPÉREZ, J. L. R. 700 1 $aMORZELLE, M. C. 700 1 $aSAMPAIO NETO, O. Z. 700 1 $aSILVA, L. K. S. DA 773 $tJournal of Aquatic Food Product Technology, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro |
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URL |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
19/01/2017 |
Data da última atualização: |
03/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HASHIMOTO, G. S. O.; MARCHIORI, N. C.; PÁDUA, S. B. de; ISHIKAWA, M. M.; GARCIA, J. R. E.; MARTINS, M. L. |
Afiliação: |
GABRIELA SAYURI DE OLVEIRA HASHIMOTO, UFSC; NATALIA DA COSTA MARCHIORI, EPAGRI; SANTIAGO BENITES DE PADUA, Aquivet; MARCIA MAYUMI ISHIKAWA, CNPMA; JUAN R E GARCIA, Panamá Fish Farming; MAURICIO LATERCA MARTINS, UFSC. |
Título: |
A new species of Trichodina Ehrenberg, 1830 (Ciliophora: Trichodinidae) from Rhamdia quelen (Siluriformes: Heptapteridae) and Gymnotus sp. (Teleostei: Gymnotidae) in Brazil. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Parasitologica, Warsaw, v. 61, n. 4, p. 707-712, 2016. |
DOI: |
dx.doi.org/10.1515/ap-2016-0099 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The present study describes a new species of Trichodina found in the mucus of the body surface of 137 farmed and wild silver catfish (Rhamdia quelen) located in southern Brazil and in the gills of 99 banded knife fish (Gymnotus sp.) captured in the basin of Pantanal. Smears of the body surface mucus and gills were air dried at room temperature and impregnated with silver nitrate and stained with Giemsa for analysis of the adhesive disc, denticles and macronucleus. Characterized as a medium trichodinid, Trichodina quelenii n. sp. resembles T. heterodentata and T. acuta. It differs from T. heterodentata by the shape of the blade and from T. acuta by the lack of central circle. Furthermore, the distinct shape of the blade of T. quelenii n. sp. differs from all previously described species for the genus, leaving no doubt it is a new species. |
Palavras-Chave: |
Description; Gymnotid fish; Silurid fish. |
Thesagro: |
Parasito; Peixe de água doce. |
Thesaurus NAL: |
Catfish; Ectoparasites; Gymnotus; Pantanal; parasitology; prevalence; Siluridae; Trichodina. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 01920naa a2200349 a 4500 001 2061191 005 2017-03-03 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adx.doi.org/10.1515/ap-2016-0099$2DOI 100 1 $aHASHIMOTO, G. S. O. 245 $aA new species of Trichodina Ehrenberg, 1830 (Ciliophora$bTrichodinidae) from Rhamdia quelen (Siluriformes: Heptapteridae) and Gymnotus sp. (Teleostei: Gymnotidae) in Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aAbstract: The present study describes a new species of Trichodina found in the mucus of the body surface of 137 farmed and wild silver catfish (Rhamdia quelen) located in southern Brazil and in the gills of 99 banded knife fish (Gymnotus sp.) captured in the basin of Pantanal. Smears of the body surface mucus and gills were air dried at room temperature and impregnated with silver nitrate and stained with Giemsa for analysis of the adhesive disc, denticles and macronucleus. Characterized as a medium trichodinid, Trichodina quelenii n. sp. resembles T. heterodentata and T. acuta. It differs from T. heterodentata by the shape of the blade and from T. acuta by the lack of central circle. Furthermore, the distinct shape of the blade of T. quelenii n. sp. differs from all previously described species for the genus, leaving no doubt it is a new species. 650 $aCatfish 650 $aEctoparasites 650 $aGymnotus 650 $aPantanal 650 $aparasitology 650 $aprevalence 650 $aSiluridae 650 $aTrichodina 650 $aParasito 650 $aPeixe de água doce 653 $aDescription 653 $aGymnotid fish 653 $aSilurid fish 700 1 $aMARCHIORI, N. C. 700 1 $aPÁDUA, S. B. de 700 1 $aISHIKAWA, M. M. 700 1 $aGARCIA, J. R. E. 700 1 $aMARTINS, M. L. 773 $tActa Parasitologica, Warsaw$gv. 61, n. 4, p. 707-712, 2016.
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Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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