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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
05/02/2024 |
Data da última atualização: |
23/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R. DE; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, C. M.; PACHECO, S.; PÉREZ, J. L. R.; MORZELLE, M. C.; SAMPAIO NETO, O. Z.; SILVA, L. K. S. DA. |
Afiliação: |
GEODRIANE ZATTA CASSOL, UFMT, UNICAMP; JONATÃ HENRIQUE REZENDE DE SOUZA, UFMT, UNICAMP; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; JORGE LUIS RODRÍGUEZ PÉREZ, UFMT; MARESSA CALDEIRA MORZELLE, UFMT; OSCAR ZALLA SAMPAIO NETO, UFMT, University of Cambridge; LUCIANA KIMIE SAVAY DA SILVA, UFMT. |
Título: |
Influence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products: technical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10498850.2024.2305966 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fish by-products were used to manufacture delipided fish protein concentrate (FPC), using Soxhlet method or single stage immersion, with n-hexane or anhydrous ethanol solvents. n-Hexane produced the best results. Soxhlet led to the highest protein content (86%), lipid extraction efficiency (92%), and protein digestibility (75%). The single stage immersion method resulted in higher amino acid bioaccessibility values (90%). Soxhlet associated with n-hexane led to an acceptance index above 70% for sensory attributes. FPC is a source of protein of high biological value and can be used by the food industry as an alternative for the preparation and/or fortification of foods. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Digestibilidade proteica; Lipid extraction; Protein digestibility; Sensory test. |
Thesagro: |
Colossoma Macropomum; Digestibilidade; Extração; Lipídio. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01758naa a2200337 a 4500 001 2161604 005 2024-05-23 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10498850.2024.2305966$2DOI 100 1 $aCASSOL, G. Z. 245 $aInfluence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products$btechnical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aFish by-products were used to manufacture delipided fish protein concentrate (FPC), using Soxhlet method or single stage immersion, with n-hexane or anhydrous ethanol solvents. n-Hexane produced the best results. Soxhlet led to the highest protein content (86%), lipid extraction efficiency (92%), and protein digestibility (75%). The single stage immersion method resulted in higher amino acid bioaccessibility values (90%). Soxhlet associated with n-hexane led to an acceptance index above 70% for sensory attributes. FPC is a source of protein of high biological value and can be used by the food industry as an alternative for the preparation and/or fortification of foods. 650 $aColossoma Macropomum 650 $aDigestibilidade 650 $aExtração 650 $aLipídio 653 $aAnálise sensorial 653 $aDigestibilidade proteica 653 $aLipid extraction 653 $aProtein digestibility 653 $aSensory test 700 1 $aSOUZA, J. H. R. DE 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aSILVA, C. M. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aPÉREZ, J. L. R. 700 1 $aMORZELLE, M. C. 700 1 $aSAMPAIO NETO, O. Z. 700 1 $aSILVA, L. K. S. DA 773 $tJournal of Aquatic Food Product Technology, 2024.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
02/09/2011 |
Data da última atualização: |
05/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SIQUEIRA, V. K. S.; LIMA, W. A. A. de; BITTENCOURT, D. M. de C.; HANADA, R. E.; FAUSTO, A. M. C.; NOGUEIRA, E. L. |
Afiliação: |
VANESSA KELLEN K. S. SIQUEIRA; WANDERLEI ANTONIO ALVES DE LIMA, CPAA; DANIELA MATIAS DE C BITTENCOURT, CPAA; ROGÉRIO E. HANADA, INPA; ADRIANA M. C. FAUSTO. |
Título: |
Identificação de fungos em sementes de híbrido interespecífico BRS-Manicoré. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Informativo ABRATES, Londrina, v. 21, n. 2, ago. 2011. CD-ROM. Edição dos Anais do XVII Congresso Brasileiro de Sementes, Natal, 2011. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A Embrapa é a única empresa no Brasil que produz e comercializa sementes de BRS Manicoré, resultante do cruzamento entre dendezeiro e caiuaezeiro (Elaeis guineensis X Elaeis oleifera). O objetivo deste trabalho foi identificar fungos presentes em sementes de BRS-Manicoré. |
Palavras-Chave: |
Assepsia; Patologia de sementes. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00940nam a2200193 a 4500 001 1899485 005 2022-04-05 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSIQUEIRA, V. K. S. 245 $aIdentificação de fungos em sementes de híbrido interespecífico BRS-Manicoré. 260 $aInformativo ABRATES, Londrina, v. 21, n. 2, ago. 2011. CD-ROM. Edição dos Anais do XVII Congresso Brasileiro de Sementes, Natal, 2011.$c2011 520 $aA Embrapa é a única empresa no Brasil que produz e comercializa sementes de BRS Manicoré, resultante do cruzamento entre dendezeiro e caiuaezeiro (Elaeis guineensis X Elaeis oleifera). O objetivo deste trabalho foi identificar fungos presentes em sementes de BRS-Manicoré. 653 $aAssepsia 653 $aPatologia de sementes 700 1 $aLIMA, W. A. A. de 700 1 $aBITTENCOURT, D. M. de C. 700 1 $aHANADA, R. E. 700 1 $aFAUSTO, A. M. C. 700 1 $aNOGUEIRA, E. L.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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