BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  05/02/2024
Data da última atualização:  06/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R. DE; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, C. M.; PACHECO, S.; PÉREZ, J. L. R.; MORZELLE, M. C.; SAMPAIO NETO, O. Z.; SILVA, L. K. S. DA.
Afiliação:  GEODRIANE ZATTA CASSOL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; JONATÃ HENRIQUE REZENDE DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; JORGE LUIS RODRÍGUEZ PÉREZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; MARESSA CALDEIRA MORZELLE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO; OSCAR ZALLA SAMPAIO NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO, UNIVERSITY OF CAMBRIDGE; LUCIANA KIMIE SAVAY DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO.
Título:  Influence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products: technical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10498850.2024.2305966
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fish by-products were used to manufacture delipided fish protein concentrate (FPC), using Soxhlet method or single stage immersion, with n-hexane or anhydrous ethanol solvents. n-Hexane produced the best results. Soxhlet led to the highest protein content (86%), lipid extraction efficiency (92%), and protein digestibility (75%). The single stage immersion method resulted in higher amino acid bioaccessibility values (90%). Soxhlet associated with n-hexane led to an acceptance index above 70% for sensory attributes. FPC is a source of protein of high biological value and can be used by the food industry as an alternative for the preparation and/or fortification of foods.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Digestibilidade proteica; Lipid extraction; Protein digestibility; Sensory test.
Thesagro:  Colossoma Macropomum; Digestibilidade; Extração; Lipídio.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15682 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  19/01/2017
Data da última atualização:  03/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  HASHIMOTO, G. S. O.; MARCHIORI, N. C.; PÁDUA, S. B. de; ISHIKAWA, M. M.; GARCIA, J. R. E.; MARTINS, M. L.
Afiliação:  GABRIELA SAYURI DE OLVEIRA HASHIMOTO, UFSC; NATALIA DA COSTA MARCHIORI, EPAGRI; SANTIAGO BENITES DE PADUA, Aquivet; MARCIA MAYUMI ISHIKAWA, CNPMA; JUAN R E GARCIA, Panamá Fish Farming; MAURICIO LATERCA MARTINS, UFSC.
Título:  A new species of Trichodina Ehrenberg, 1830 (Ciliophora: Trichodinidae) from Rhamdia quelen (Siluriformes: Heptapteridae) and Gymnotus sp. (Teleostei: Gymnotidae) in Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Parasitologica, Warsaw, v. 61, n. 4, p. 707-712, 2016.
DOI:  dx.doi.org/10.1515/ap-2016-0099
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The present study describes a new species of Trichodina found in the mucus of the body surface of 137 farmed and wild silver catfish (Rhamdia quelen) located in southern Brazil and in the gills of 99 banded knife fish (Gymnotus sp.) captured in the basin of Pantanal. Smears of the body surface mucus and gills were air dried at room temperature and impregnated with silver nitrate and stained with Giemsa for analysis of the adhesive disc, denticles and macronucleus. Characterized as a medium trichodinid, Trichodina quelenii n. sp. resembles T. heterodentata and T. acuta. It differs from T. heterodentata by the shape of the blade and from T. acuta by the lack of central circle. Furthermore, the distinct shape of the blade of T. quelenii n. sp. differs from all previously described species for the genus, leaving no doubt it is a new species.
Palavras-Chave:  Description; Gymnotid fish; Silurid fish.
Thesagro:  Parasito; Peixe de água doce.
Thesaurus NAL:  Catfish; Ectoparasites; Gymnotus; Pantanal; parasitology; prevalence; Siluridae; Trichodina.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA15216 - 1UPCAP - DD
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