|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2023 |
Data da última atualização: |
16/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BAZÁN-COLQUE, R. J.; RUIZ-BARRETO, F. I.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; MELÉNDEZ-ARÉVALO, A.; ASCHERI, J. L. R. |
Afiliação: |
RONEL JOEL BAZÁN-COLQUE, UFRRJ; FIORELLA IVETTE RUIZ-BARRETO, UFRRJ; JHONY WILLIAN VARGAS-SOLÓRZANO, UFRRJ; ARTURO MELÉNDEZ-ARÉVALO, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA. |
Título: |
Physicochemical properties of extrudate-based flakes from whole banana flour and rice flour blends. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Food Technology, v. 26, e2023029. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1981-6723.02923 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to understand how adding whole-banana flour (WBF) affected the physicochemical properties of extrudates intended for the development of breakfast flakes. The parameters: WBF addition (50% to 70%, dry basis),feed moisture (27% to 33%, wet basis), and barrel temperature in the last zone of the extruder (80 ºC to 100 °C) were varied according to a 23 factorial design with augmented center points. The addition of WBF linearly affected all the physical and chemical properties evaluated and showed a synergistic effect with barrel temperature for changes in hardness and carbohydrate content. WBF additions above 64.9%, adjusted to feed moisture between 29.6% to 32.6%, and thermomechanically cooked at barrel temperatures above 87 °C, consumed 216 to 257 kJ/kg of mechanical energy, which produced flakes with a hardness between 160 and 180 N. This work could contribute to the incorporation of WBF for developing more nutritious breakfast cereals, with a fiber content greater than 7.2 g/100 g. |
Palavras-Chave: |
Farinha de banana integral; Fiber-rich product; Flour mix; Optimization; Whole-banana. |
Thesagro: |
Banana; Cocção; Extrusão; Farinha; Propriedade Físico-Química; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Cooking; Extrusion; Food technology; Physicochemical properties. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 7 | |
2. |  | RABELLO, L. M.; CRUVINEL, P. E.; ALTAFIM, R. A. C. An improved electric tomography dedicated to agriculture applications. In: WORLD MULTICONFERENCE ON: CIRCUITS, SYSTEMS, COMMUNICATIONS AND COMPUTERS (IEEE/WSES/IMACS), 3., 1999, Athens. Proceedings... [Athens]: World Scientific Engineering Society, 1999. p.5291-5295, ref. 529. Editor Nikos E. Mastorakis. 1 CD-ROM.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|   |
4. |  | HERMANN, P. S. P.; CARDOSO, L. P.; ALTAFIM, R. A. C.; MURAKAMI, C. R. Surface analysis with atomic force microscopy (AFM) of polyurethane resins derived from castor oil with filler. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICROSCOPIA DE MATERIAIS - MICROMAT, 7., 2000, São Pedro, SP. MICROMAT 2000: abstracts... São Carlos: [UFSCar], 2000. p. 16., ref. RE004-013.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|   |
5. |  | MURAKAMI, C. R.; ALTAFIM, R. A. C.; BONOMO, A.; CRUVINEL, P. E.; CHIERICE, G. O.; AGNELLI, J. A. M. Study of pin-type polymeric electric insulators: manufacturing process, tomographic analyses and electrical and mechanical tests. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON PROPERTIES AND APPLICATIONS OF DIELECTRIC MATERIALS, 7., jun. 2003. Nagoya, Japan. Proceedings... Nagoya, 2003. ref. P4-34.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|   |
6. |  | ALTAFIM, R. A. C.; MURAKAMI, C. R.; HERRMANN, P. S. P.; NAIME, J. M.; CRUVINEL, P. E.; CARDOSO, L. P. Uma nova metodologia para análise dos materiais dielétricos usados em isoladores poliméricos. In: ENCONTRO REGIONAL LATINO AMERICANO DA CIGRÉ-ERLAC - ENCUENTRO REGIONAL LATINO AMERICANO DEL CIGRÉ, 9., 2001, Foz do Iguaçu. IX Erlac: anais. [Foz do iguaçu]: Cigré, 2001. 5 f. 1 CD-ROM.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|   |
7. |  | CRUVINEL, P. E.; RABELLO, L. M.; MASCARENHAS, S.; ALTAFIM, R. A. C.; GIGANTE, G. E.; STADERINI, E. M.; CESAREO, R. Tomografia por impedância elétrica e seus possíveis usos na agropecuária. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 1998. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Pesquisa em Andamento, 26).Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
|    |
Registros recuperados : 7 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|