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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  05/12/2023
Data da última atualização:  05/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FIEBIG, M.; ANDRADE, D. R. M.; HELM, C. V.; MÍNDELO, L. J. O.; PRUDÊNCIO, E. S.
Afiliação:  MATHEUS FIEBIG, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; DAYANNE REGINA MENDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LEANDRO JOSÉ OLIVEIRA MÍNDELO, Bolsista produtividade CNPq / EMBRAPA / CNPF; ELANE SCHWINDEN PRUDÊNCIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Potential use of almonds and shells pinhão for the development of açaí yogurts rich in bioactive compounds.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Caderno de resumos [...]. Campinas: Galoá Science, 2023.
Páginas:  p. 606-607.
ISBN:  978-65-89463-70-2
Idioma:  Português
Notas:  SLACAN 2023.
Conteúdo:  Pinhão, a regional product from the southern states of Brazil, is the seed of the Paraná pinhão(Araucaria angustifolia) currently consumed in cooked or roasted form. However, taking advantage ofthis natural resource by developing products with claims of functional properties would be innovative.This way, yogurts were prepared from whole milk (3% fat) using the starter cultures Streptococcusthermophilus and Lactobacillus bulgaricus with açaí pulp. They added pinhão fl our (almonds and shellsor only almonds) and nanosuspension from pinhão failures (obtained from the female strobilus (pinecones) of Araucaria angustifolia trees). Eight yogurt samples were prepared, varying the addition offl ours and their mixtures and nanosuspension between 5 and 10%. Determinations of bioactivecompounds were carried out, such as total phenolic compounds and antioxidant activity, using theABTS+ and DPPH methods. The phenolic content of the yogurt sample containing 2.5% of each of thetwo pinhão fl ours showed an increase of 132.6% compared to the control sample (açaí yogurt). Usingthe ABTS+ method, the antioxidant activity increased for pinhão fl our containing almonds and shells, with an increase compared to the control sample of 47.2%. The same behavior was observed for theDPPH method, increasing by 130.4%. From the results obtained, it was confi rmed that all samplesadded from pinhão fl ours, as well as nanosuspension, showed the potential of use aiming the obtentionof a product with higher bi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioativos.
Thesagro:  Alimento; Araucária Angustifólia; Iogurte; Pinhão; Produto Florestal.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Yogurt.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58747 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  30/11/2009
Data da última atualização:  10/04/2014
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  ZABALETA, J. P. L.; RODRIGUES, J. E.; ANCIUTI, M. A.; GONÇALVES, M. de C.
Afiliação:  JOAO PEDRO LLANOS ZABALETA, CPACT; J. E. RODRIGUES, CAVG/UFPEL; M. A. ANCIUTI, CAVG/UFPEL; M. de C. GONÇALVES, ANHANGUERA.
Título:  Insensibilizador de baixo custo para abate de frangos coloniais.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2009.
Páginas:  p. 3
Série:  (Embrapa Clima Temperado. Comunicado técnico, 204).
ISSN:  1516-8654
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Frango colonial.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31428/1/comunicado-204.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT12193 - 1UMTFL - DD016732009.01673
CPACT12193 - 2UMTFL - PPMT COM2042013.01072
CPACT12193 - 3UMTFL - PPMT COM2042013.01073
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