BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  16/11/2023
Data da última atualização:  12/05/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, L.; CORREA, I.; ALMEIDA, E. S.; SILVA, A. M. A.; VALADARES, L. F.; LUNA, F. M. T.; SILVA JUNIOR, I. J.; MONTEIRO, S.
Afiliação:  LAIANE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIAS; ISABELLA CORREA, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; ERISLENE S. ALMEIDA, CNPAE; ALYSSON M. A. SILVA, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; LEONARDO FONSECA VALADARES, CNPAE; F. MURILO T. LUNA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; IVANILDO J. SILVA JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; SIMONE MONTEIRO, UNIVERSIDADE DE BRASILIA.
Título:  Recovering carotenes from crude palm oil onto macroporous polymeric resin: dynamic adsorption experiments and mechanistic insights.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Adsorption, v. 30, p. 415–427, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10450-023-00419-6
Idioma:  Inglês
Notas:  Special Issue: EBA14 - 14th Brazilian Meeting on Adsorption.
Conteúdo:  This study aims to recover carotenes from crude palm oil, which are typically destroyed during refning, despite their high nutritional value and vitamin activity. The proposed approach involves the continuous adsorption of carotenes from crude palm oil onto polymeric resins, specifcally Diaion HP-20. To evaluate the adsorption process, breakthrough experiments were conducted using solutions consisting of 10% oil and 90% isopropanol (w/w) at a temperature of 313 K. The experimental data obtained from the breakthrough experiments were successfully predicted by a Linear Driving Force (LDF) model, indicating its adequacy in describing the adsorption process. The shape of the breakthrough curve was found to be signifcantly infuenced by the variation in axial dispersion (Dax). The estimated mass transfer coefcient (KL) varied from 2.25 for the fresh resin to 1.31 min−1 for the two-times regenerated, and the difusion in the adsorbate (DH) was 0.0202 mm2 /min; the average capacity of the solid phase was 0.78, 0.76 and 0.72 mg/g for fresh, one-time and two-time regenerated resins, respectively. FTIR analysis provided evidence of the formation of ester bonds between the polymeric resin and the oil, confrming the occurrence of chemical interactions during the adsorption process. MicroCT analysis indicates the presence of intraparticle difusion phenomena within the resin. A notable outcome of this study was the potential for reusing the polymeric resin for multiple cycles without ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Força motriz linear; Microtomografia; Oleo comestível; Transferência de massa.
Thesagro:  Regeneração; Vitamina.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4313 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoZART, M.; DENARDI, D.; SANTOS, H. P. dos; SOUZA, D. A.; SOUSA, P. V. D. de; BOTTON, M.; NONDILLO, A. Teores nutricionais em folhas de videira infestadas e não infestadas por pérola-da-terra em condições controladas de cultivo. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 9.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., 2011, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. p. 16. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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2.Imagem marcado/desmarcadoZART, M.; DENARDI, D.; SANTOS, H. P. dos; SOUZA, D. A.; SOUSA, P. V. D.; BOTTON, M.; NONDILLO, A. Influência da pérola-da-terra sobre os sintomas de clorose e acúmulo de amido em folhas de videira em cultivo controlado. Brazilian Journal of Plant Physiology, Londrina, v. 23, p. 270, set. 2011. 270 Suplemento. Resumo apresentado no XIII CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL e XIV REUNIÃO LATINO-AMERICANA DE FISIOLOGIA VEGETAL, de 19 a 22 de setembro 2011, Búzios, RJ.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDENARDI, D.; ZART, M.; SANTOS, H. P. dos; SOUZA, D. A.; SOUSA, P. V. D. de; BOTTON, M. Avaliação de estacas para produção de mudas a partir de videiras infestadas e não infestadas por pérola-da-terra. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 9.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 5., 2011, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. p. 28. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho.
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