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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  08/11/2023
Data da última atualização:  26/01/2024
Autoria:  WURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; RUFATO, L.
Afiliação:  DOUGLAS ANDRÉ WURZ, INSTITUTO FEDERAL DE SANTA CATARINA; ALBERTO FONTANELLA BRIGHENTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; RICARDO ALLEBRANDT, CENTRO UNIVERSITÁRIO DINÂMICA DAS CATARATAS; LEO RUFATO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE SANTA CATARINA.
Título:  Temporal dynamics of Plasmopara viticola as function of bud load increase in 'Sauvignon Blanc'.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03224, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.03224
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Dinâmica temporal de Plasmopara viticola em função do aumento da carga de gemas em 'Sauvignon Blanc'.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effect of increasing bud load per plant on epidemiological variables of downy mildew on 'Sauvignon Blanc'. The study was carried out in a commercial vineyard in a high-altitude region of the municipality of São Joaquim, in the state of Santa Catarina, Brazil, during the 2016/2017 and 2017/2018 vintages. The treatments consisted of four bud loads: 15, 30, 50, and 75 per vine. The maximum incidence, maximum severity, beginning of symptom appearance, time to reach maximum disease incidence and severity, area under the incidence and severity disease progress curve were determined. Increasing bud load over 50 per vine results in higher incidence and severity of downy mildew (Plasmopara viticola) in 'Sauvignon Blanc' leaves but does not influence the time to reach maximum disease incidence and severity. Increasing bud load over 50 per vine results in an increase in the area under the disease incidence and severity progress curve for downy mildew in 'Sauvignon Blanc' leaves. To adopt over 50 buds per vine treatment, it is necessary additional disease control measures, with an emphasis on integrated management to control downy mildew. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito do aumento de carga de gemas por planta nas variáveis epidemiológicas de míldio em 'Sauvignon Blanc'. O estudo foi realizado em um vinhedo comercial em uma região de altitude do munícipio de São Joaquim, no estado de Santa Catarina, Brasil,... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Manejo integrado de doença.
Thesagro:  Doença de Planta; Gema; Míldio; Poda; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Downy mildew; Plasmopara viticola; Vitis vinifera subsp. vinifera.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158053/1/Temporal-dynamics-Plasmopara-viticola-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
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1.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; RUFATO, L. Agronomic performance of 'Sauvignon Blanc' grapevine with different bud loads, in an altitude region of Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03336, 2023. Título em português: Desempenho agronômico da videira 'Sauvignon Blanc' com diferentes cargas de gemas, em região de altitude do Brasil.
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2.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; RUFATO, L. Temporal dynamics of Plasmopara viticola as function of bud load increase in 'Sauvignon Blanc'. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03224, 2023. Título em português: Dinâmica temporal de Plasmopara viticola em função do aumento da carga de gemas em 'Sauvignon Blanc'.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBEM, B. P. de; BAGO, A.; ALLEBRANDT, R.; MARCON FILHO, J. L.; WURZ, D. A. Botrytis bunch rot on 'Sauvignon Blanc' grapevine on the Y-trellis and vertical shoot-positioned training systems. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 9, p. 818-822, ago. 2017. Título em português: Podridão cinzenta em videira 'Sauvignon Blanc' sob sistemas de sustentação ípsilon e espaldeira.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; MUNHOZ, B.; MATOS, D. P. de; REGINA, M. A.; SILVA, A. L. da. Qualification of 'Bordô' grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 7, p. 800-808, July, 2018. Título em português: Qualificação de clones da uva 'Bordô' no Vale do Rio do Peixe, em Santa Catarina.
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5.Imagem marcado/desmarcadoALLEBRANDT, R.; MARCON FILHO, J. L.; WUZ, D. A.; PEREIRA DE BEM, B.; KRETZSCHMAR, A. A.; RUFATO, L. Pruning methods on the yield performance and oenological potential of 'Nebbiolo' grapevine. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n, 11, p. 1017-1022, novembro 2017. Título em português: Métodos de poda sobre o desempenho produtivo e potencial enológico da uva 'Nebbiolo'.
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6.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L. Phenolic composition of wine from 'Cabernet Sauvignon' grapes subjected to leaf removal at different timing in Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01919, 2020. Título em português: Composição fenólica do vinho de uvas 'Cabernet Sauvignon' submetidas a diferentes épocas de desfolha na região Sul do Brasil.
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7.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; MARCON FILHO, J. L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 869-876, out. 2017. Título em português: Desempenho agronômico de 'Cabernet Sauvignon' com manejo de desfolha em região de elevada altitude no Sul do Brasil.
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8.Imagem marcado/desmarcadoWURZ, D. A.; MARCON FILHO, J. L.; BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; MAGRO, M.; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. Effect of shoot topping intensity on 'Cabernet Franc' grapevine maturity in high-altitude region. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 946-950, out. 2017. Notas Científicas. Título em português: Efeito de intensidade de desponte na maturação de 'Cabernet Franc' cultivada em região de altitude.
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