BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/10/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, T. B. DOS; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; SILVA, C. M.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  THAÍS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ; DAVY WILLIAM HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  In vitro digestibility of carbohydrates and physicochemical properties of pearl millet and corn whole grain flour extrudates.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Process Engineering, e14478, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1111/jfpe.14478
Idioma:  Português
Notas:  Early view. Na publicação: Caroline Grassi Mellinger.
Conteúdo:  Aiming to encourage the use of pearl millet whole grain processed by extrusion to develop ready-to-eat and pre-cooked flours with health-promoting values, pearl millet whole grain (ADRg 9070 hybrid) and commercial corn whole grain flours were individually single-screw extruded at different moisture contents (11%, 14%, 17%, 20%, and 23%). The physicochemical properties and in vitro carbohydrate digestibil- ity were studied. By increasing moisture content from 11% to 23%, the pearl millet whole extrudates showed an increase in radial expansion from 1.2% to 1.8%, respectively, in the extrudates obtained at 11%?20% moisture; contrasting with corn whole extrudates. In addition, pearl millet flours extruded at 14% and 20% moisture content, respectively, were superior with 12% and 32% more fiber as well as 20% and 18% more protein, and showed about 20% less in vitro digestion of carbohydrates in both extruded pearl millet flours compared to corn. Therefore, the effects on pearl millet extrusion were favorable to obtain high nutritional value in extruded pearl millet flours. Practical applications: Pearl millet whole grain can be processed by single screw extrusion cooking at varied moisture content to produce distinct expanded extrudates. Technologically, extruded pearl millet flours are capable of obtaining different viscosities (associated with processing moisture) and can be better used in the development of products that require specific viscosities. Furthermore, pearl millet w... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Extrusion cooking; Starch conversion; Whole meal extrudates.
Thesaurus Nal:  Millets.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. V. C. da; GOIS, I. B.; SOARES, A. N. R.; LEDO, A. da S. Diversity, genetic structure and core collection of mangaba (Hancornia speciosa) genebank. Genetic Resources and Crop Evolution, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCRISTOFANI-YALY, M.; GOIS, I.; RESENDE, M. D. V. de; BASTIANEL, M.; NOVELLI, V. M.; MACHADO, M. A. Aplicação da seleção genômica em citros. In: ENCONTRO SOBRE TEMAS DE GENÉTICA E MELHORAMENTO, 31.; REUNIÃO PAULISTA DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2014, Piracicaba. Seleção genômica ampla: princípios e aplicações: anais. Piracicaba: ESALQ/LGN, 2014. p. 42-44.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, A. dos S.; GOIS, I. B.; SILVA-MANN, R.; BOARI, A. de J.; FRAGA, A. C. Diversidade genética entre acessos de Jatropha sp. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 4., 2007, Varginha, MG. Resumos... Varginha: UFLA, 2007.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, M. D. V. de; AZEVEDO, C. F.; SILVA, F. F. e; NASCIMENTO, M.; GOIS, I. B.; ALVES, R. S. Modelos hierárquicos generalizados lineares mistos (HGLMM), máxima verossimilhança hierárquica (HIML) e HG-BLUP: unificação das três classes de inferência (frequentista, fisheriana e bayesiana) na análise estatística em biometria e genética. Visconde do Rio Branco: Suprema, 2018. 150 p.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoGOIS, I. B.; BORÉM, A.; CRISTOFANI-YALY, M.; RESENDE, M. D. V. de; AZEVEDO, C. F.; BASTIANEL, M.; NOVELLI, V. M.; MACHADO, M. A. Genome wide selection in citrus breeding. Genetics and Molecular Research, v. 15, n. 4, gmr15048863, Oct. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, G. da C.; MANN, R. S.; FERREIRA, R. A.; GOIS, I. B.; OLIVEIRA, A. dos S.; BOARI, A. de J.; CARVALHO, S. V. A. Diversidade genética de Enterolobium contortisiliquum (Vell.) Morong. no baixo Rio São Francisco, por meio de marcadores RAPD. Revista Árvore, Viçosa, v. 32, n. 3, p. 427-433, maio/jun. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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7.Imagem marcado/desmarcadoMUNIZ, A. V. C. da S.; SANTOS, A. R. F. dos; GÓIS, I. B.; MUNIZ, E. N.; NARIN, N.; O. JUNIOR, M. C. M. de. Diversidade genética entre genótipos de Hancornia speciosa em uma reserva ecológica localizada em Sergipe-Brasil. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 7, 2009, Pucón, Chile. Proceeding... Santiago de Chile: Ministério de Agricultura, Instituto de Investigaciones Agropecuarias, 2009. Fitogenéticos. Artigo em anais.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, A. R. F. dos; MANN, R. S.; FERREIRA, R. A.; CARVALHO, S. V. A.; GÓIS, I. B.; SOUZA, E. M. de; SILVA, A. V. C. da. Diversidade genética de jenipapo (Genipa americana) em trecho de mata ciliar do baixo curos do rio São Francisco sergipano. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável. Vitória: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. Melhoramento genético - bioestatístitca. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. V. C.; SANTOS, A. R. F. dos; GÓIS, I. B.; WICKERT, E.; MUNIZ, E. N.; MANN, R. S.; SILVA JÚNIOR, J. F. da; NARAIN, N. Diversidade genética em mangabeira utilizando marcadores moleculares RAPD. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável. Vitória: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. Biotecnologia. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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10.Imagem marcado/desmarcadoRESENDE, M. D. V. de; RAMALHO, M. A. P.; CARNEIRO, P. C. S.; CARNEIRO, J. E. S.; BATISTA, L. G.; GOIS, I. B. Selection index with parents, populations, progenies, and generations effects in Autogamous plant breeding. Crop Science, v. 56, n. 2, p. 530-546, Mar./Apr. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, T. F. S. N.; GOIS, I. B.; SOUZA, J. S.; MUNIZ, E. N.; LEDO, A. da S.; SILVA, A. V. C. da. Moringa oleifera Genebank in Brazil: current status and future approaches. Scientia Agrícola, v. 81, e20230233, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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12.Imagem marcado/desmarcadoMATOS. I. A.; SILVA, A. V. C. da; GÓIS, I. B.; SANTOS, A. R. F. dos; GONÇALVES, L. O.; ANDRADE, L. N. T. Variabilidade genética entre vinte clones de cajueiro. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 18; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2008, São Cristóvão. Anais... São Cristóvão: UFS, 2008. Ciências agrárias. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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13.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, C. A. dos; GOIS, I. B.; PRATA, L. C. D.; CALAZANS, C. C.; SILVA, A. V. C. da; SILVA MANN, R.; BLANK, A. F.; ARRIGONI BLANK, M. de F. Genetic diversity of yam (Dioscorea rotundata Poir.) through morphological and molecular markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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14.Imagem marcado/desmarcadoGOIS, I. B.; SILVA-MANN, R.; CARVALHO, S. V. A.; SANTOS, H. O. dos; SOUZA, E. M. de; SANTOS, A. R. F. dos; PESSOA, A. M. dos S.; NUNES, F. B. da S. Condicionamento osmótico de sementes de mamona (Ricinus communis L.): cultivares mirante 10 e AL Guarani. In: CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL, 2., 2007, Brasília, DF. Anais...Brasília, DF: MCT/ABIPTI, 2007.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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15.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, L. O.; SILVA, A. V. C. da; SANTOS, A. R. F. dos; GÓIS, I. B.; MATOS, I. de A.; MUNIZ, E. N.; ANDRADE, L. N. T.; SILVA JÚNIOR, J. F. da; NARAIN, N. Caracterização molecular da coleção de mangabeira da Embrapa Tabuleiros Costeiros. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 18; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 4., 2008, São Cristóvão. Anais... São Cristóvão: UFS, 2008. Ciências agrárias. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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16.Imagem marcado/desmarcadoALKIMIM, E. R.; CAIXETA, E. T.; SOUSA, T. V.; GOIS, I. B.; SILVA, F. L. da; SAKIYAMA, N. S.; ZAMBOLIM, L.; ALVES, R. S.; RESENDE, M. D. V. de. Designing the best breeding strategy for Coffea canephora: Genetic evaluation of pure and hybrid individuals aiming to select for productivity and disease resistance traits. Plos One, v. 16, n. 12, e0260997, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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