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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
11/09/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Nota Técnica/Nota Científica |
Autoria: |
ALBUQUERQUE, G. R. de; SANTOS, J. A. C. M. dos; BOARI, A. de J.; CUNHA, E. F. M.; PANTOJA, K. F. C.; WINTER, S.; BLAWID, R. |
Afiliação: |
GÉSSYKA RODRIGUES DE ALBUQUERQUE, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; JOSÉ AILTON CRUZ MACEDO DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; ALESSANDRA DE JESUS BOARI, CPATU; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; KÉSSIA FÁTIMA CUNHA PANTOJA, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA JULIO DE MESQUITA FILHO; STEPHAN WINTER, GERMAN COLLECTION OF MICROORGANISMS AND CELL CULTURES; ROSANA BLAWID, GERMAN COLLECTION OF MICROORGANISMS AND CELL CULTURES. |
Título: |
First report of cassava virus X infecting cassava plants in Brazil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Plant Pathology, v. 105, n. 4, p. 1669-1674, Nov. 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s42161-023-01499-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava (Manihot esculenta Crantz.) is an economically important crop in tropical regions, and viral diseases are main production constraints. The main objective of this study was to identify naturally occurring cassava virus X (CsVX) infections in selected cassava germplasm accessions commonly used in breeding programs in the Amazon region of Brazil. Out of 14 accessions analyzed, three showed the presence of CsVX. Comparative analysis of nucleotide and amino acid sequences within the CP region revealed the highest identities of 82.3% and 97.2%, respectively, with a CsVX sequence from Venezuela (NC_034375). Notably, this Venezuelan sequence exhibited close relationships with nearly complete CsVX sequences from Brazil, China, and Colombia, as assembled in this study. These findings provide valuable insights into the genetic diversity of CsVX and highlight the potential implications of novel potexvirus infections specifically in the cassava production context in Brazil. |
Palavras-Chave: |
Diversidade genética; Potexvírus da mandioca; Vírus da mandioca. |
Thesagro: |
Mandioca; Manihot Esculenta; Vírus. |
Thesaurus Nal: |
Cassava; Viruses. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Tipo/Formato |
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Volume |
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URL |
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Registros recuperados : 4 | |
1. |  | PEREIRA, R. A. G.; MEDEIROS, A. N.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; COSTA, R. G.; FERNANDES, M. F.; BOMFIM, M. A. D.; LIMA, R. C. P. Aceitabilidade do leite de cabras Moxotó alimentadas com dietas adicionadas de óleos vegetais. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3; FEIRA NACIONAL DO AGRONEGÓCIO DA CAPRINO-OVINOCULTURA DE CORTE, 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: EMEPA-PB, 2007. 4 f. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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2. |  | QUEIROGA, R. de C. R. E.; FERNANDES, M. F.; MEDEIROS, A. N.; COSTA, R. G.; OLIVEIRA, C. J. B.; BOMFIM, M. A. D.; GUERRA, I. C. D. Physicochemical and sensory effects of cotton seed and sunflower oil supplementation on Moxotó goat milk. Small Ruminant Research, v. 82, n. 1, p. 58-61, 2009.Tipo: Nota Técnica/Nota Científica |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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3. |  | SOUZA, D. L.; MEDEIROS, A. N.; BOMFIM, M. A. D.; ARAÚJO, M. J.; ALVES, A. R.; SOUZA, M. de L. M. de; SATAKE, F.; QUEIROGA, R. de C. R. E. Blood parameters of crossbred goats supplemented with vegetable oil. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 50., 2013, Campinas. A integração do conhecimento na produção animal: anais. Piracicaba: ESALQ-USP, 2013.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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4. |  | BARBOSA, M. Q.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; BERTOZZO, C. C. de M. S.; ARAÚJO, D. F. de S.; OLIVEIRA, L. I. G.; SILVA, J. Y. P.; BOMFIM, M. A. D.; GUERRA, G. C. B.; COSTA, S.; BESSA, R.; ALVES, S.; SOARES, J. K. B. Effect of diets with goat milk fat supplemented with exercise on anxiety and oxidative stress in the brains of adult rats. Food Function, v. 9, p. 9, 2891-2901, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 4 | |
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