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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  14/07/2023
Data da última atualização:  14/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARRETO, S. M. A.; SILVA, A. B. M. da; DUTRA, M. da C. P.; BASTOS, D. C.; CARVALHO, A. J. de B. A.; VIANA, A. C.; NARAIN, N.; LIMA, M. dos S.
Afiliação:  SUZANA MARIA ANDRADE BARRETO, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; ANA BEATRIZ MARTINS DA SILVA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; MARIA DA CONCEIÇÃO PRUDÊNCIO DUTRA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO CARVALHO, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; ARÃO CARDOSO VIANA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; NARENDRA NARAIN, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; MARCOS DOS SANTOS LIMA, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE.
Título:  Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on fermentation metabolites, phenolic compounds, and bioaccessibility of Brazilian fermented oranges.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 408, 135121, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135121
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the largest producer of oranges worldwide, as well as one of the largest producers of orange juice. Alcoholic fermented beverages have been considered a marketable alternative for oranges. In this study, four S. cerevisiae commercial yeasts were evaluated for metabolites generated during orange juice (cv. ?P?era D9′ ) fermentation. Alcohols, sugars, and organic acids were evaluated by HPLC-DAD-RID during fermentation, and phenolic compounds were analyzed in fermented orange. Orange juice and fermented oranges were also subjected to digestion simulations. The yeasts presented an adequate fermentation activity, based on sugar consumption, and high ethanol (>10.5%) and glycerol (4.8?5.5 g/L) contents. The yeast strains T-58 and US-05 produced high levels of lactic acid. Phenolic compounds and antioxidant activity did not differ amongst yeasts, presenting hesperidin levels between 115 and 127 mg/L, respectively. The fermented orange showed a >70% bioaccessibility, compared to juice, especially for catechin, epigallocatechin-gallate, procyanidin-B2, rutin, and procyanidin-B1.
Palavras-Chave:  Bioacessibilidade; Composição da bebida; Compostos bioativos.
Thesagro:  Composto Fenólico; Laranja; Saccharomyces Cerevisiae; Suco de Laranja.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Citrus; Oranges; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154942/1/Effect-of-commercial-yeasts-Saccharomyces-cerevisiae-on-fermentation-2023.pdf
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60508 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  18/01/2017
Data da última atualização:  19/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MARÇAL, T. de S.; GUILHEN, J. H. S.; OLIVEIRA, W. B. dos S.; FERREIRA, M. F. da S.; RESENDE, M. D. V. de; FERREIRA, A.
Afiliação:  Tiago de Souza MARÇAL, Mestrando da UFES; José Henrique Soler GUILHEN, Mestrando da UFES; Wagner Bastos dos Santos OLIVEIRA, UFES; Marcia Flores da Silva FERREIRA, UFES; MARCOS DEON VILELA DE RESENDE, CNPF; Adésio FERREIRA, UFES.
Título:  Repeatability of biometric characteristics of juçara palm fruit.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Bioscience Journal, Uberlândia, v. 32, n. 4, p. 890-898, July/Aug. 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Juçara is a plant that occurs in the Brazilian Atlantic Forest which presents high ecological importance to the biodiversity and is present on the list of endangered species. The fruits are known as super fruits because they present chemical characteristics of great importance. Due to its elevated economic importance and for the low number of researches with this species, the first step is to make the pre-breeding of the species. This consists in morphological characterization, which is very dependent on time and labour. Thus, the decrease of the number of evaluated measurements by individual is of great importance to the phases of pre-breeding and breeding. The objective of this work was to obtain estimates of the coefficients of repeatability and determination of six Euterpe edulis fruit characteristics to enable the prediction of the necessary number of measurements required to achieve given levels of certainty for the real values for each of the six fruit characteristics. The performances of various methods for repeatability estimation were compared. The characteristics longitudinal diameters of the fruits, longitudinal diameters of the seeds, equatorial diameters of the fruits, equatorial diameters of the seeds, fruit weights and seed weights of juçara palm fruits were measured, and the deviances, the coefficients of repeatability, the coefficients of determination, and the necessary numbers measurements for an accurate prediction of the real value of the population wer... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Melhoramento genético.
Thesagro:  Biometria; Espécie nativa; Euterpe edulis.
Thesaurus NAL:  Biometry; Plant breeding.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153451/1/2016-M.Deon-BJ-Repeatybility.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF55554 - 1UPCAP - DD
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