BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  07/06/2023
Data da última atualização:  29/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERNANDEZ, Z.; RODRIGUES, R. de A.; TORRES, J. M.; MARCON, G. E. B.; FERREIRA, E. de C.; SOUZA, V. F. de; SARTI, E. F. B.; BERTOLLI, G. F.; ARAUJO, D.; DEMARCHI, L. H. F.; LICHS, G.; ZARDIN, M. U.; GONÇALVES, C. C. M.; CUENCA, V.; FAVACHO, A.; GUILHERMINO, J.; SANTOS, L. R. dos; ARAUJO, F. R.; SILVA, M. R.
Afiliação:  ZORAIDA FERNANDEZ, Fundação Oswaldo Cruz; RUDIELLE DE ARRUDA RODRIGUES, Fundação Oswaldo Cruz; JAIRE MARINHO TORRES, Fundação Oswaldo Cruz; GLAUCIA ELISETE BARBOSA MARCON, Fundação Oswaldo Cruz; EDUARDO DE CASTRO FERREIRA, Fundação Oswaldo Cruz; VANESSA FELIPE DE SOUZA, CNPGC; ELAINE FERNANDES BAEZ SARTI, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; GUILHERME FERMINAO BERTOLLI, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; DANIEL ARAUJO, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; LUIZ HENRIQUE FERRAZ DEMARCHI, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; GISLENE LICHS, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; MARINA UMAKI ZARDIN, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; CRHISTINNE CAVALHEIRO MAYMONE GONÇALVES, Secretaria de Estado de Saúde do Mato Grosso do Sul; VALTER CUENCA, Fundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; ALEXSANDRA FAVACHO, Fundação Oswaldo Cruz; JISLAINE GUILHERMINO, Fundação Oswaldo Cruz; LENITA RAMIRES DOS SANTOS, CNPGC; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL.
Título:  Development and validity assessment of ELISA test with recombinant chimeric protein of SARS-CoV-2.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Immunological Methods, v. 519, e113489, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jim.2023.113489
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Serological tests developed for COVID-19 diagnostic are based on antibodies specific for SARS-CoV-2 antigens. Most of the antigens consist of a fragment or a whole amino acid sequence of the nucleocapsid or spike proteins. We evaluated a chimeric recombinant protein as an antigen in an ELISA test, using the most conserved and hydrophilic portions of the S1-subunit of the S and Nucleocapsid (N) proteins. These proteins, individually, indicated a suitable sensitivity of 93.6 and 100% and a specificity of 94.5 and 91.3%, respectively. However, our study with the chimera containing S1 and N proteins of SARS-CoV-2 suggested that the recombinant protein could better balance both the sensitivity (95.7%) and the specificity (95.5%) of the serological assay when comparing with the ELISA test using the antigens N and S1, individually. Accordingly, the chimera showed a high area under the ROC curve of 0.98 (CI 95% 0.958-1). Thus, our chimeric approach could be used to assess the natural exposure against SARS-CoV-2 virus over time, however, other tests will be necessary to better understand the behaviour of the chimera in samples from people with different vaccination doses and/or infected with different variants of the virus.
Palavras-Chave:  Chimeric protein; COVID 19; Diagnostic; Proteína quimérica; Teste ELISA.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC17894 - 1UPCAP - DD
CNPGL26044 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, E. S.; RAPHAELLI, C. O.; RADÜNZ, M.; CAMARGO, T. M.; VIZZOTTO, M. Biological activity and chemical composition of native fruits. Agrociencia Uruguay, v. 25, n. NE2, Article 815, 2021. 17 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRAPHAELLI, C. O.; DANNENBERG, G.; DALMAZO, G. O.; PEREIRA, E. S.; RADÜNZ, M.; VIZZOTTO, M.; FIORENTINI, A. M.; GANDRA, E. A.; NORA, L. Antibacterial and antioxidant properties of phenolic-rich extracts from apple (Malus domestica cv. Gala). International Food Research Journal, v. 26, n. 4, p. 1133-1142, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, E. dos S.; RAPHAELLI, C. de O.; MASSAUT, K. B.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; HOFFMANN, J. F.; VIZZOTTO, M.; PIENIZ, S.; FIORENTINI, Â. M. Probiotic yogurt supplemented with Lactococcus lactis R7 and Red Guava Extract: bioaccessibility of phenolic compounds and influence in antioxidant activity and action of alpha-amylase and alpha-glucosidase enzymes. Plant Foods for Human Nutrition, v. 79, n. 1, p. 219-224, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRAPHAELLI, C. de O.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; PEREIRA, E. DOS S.; CONCENÇO, F. I. G. DA R.; VIZZOTTO, M.; ZAVAREZE, E. DA R.; NORA, L. Eugenia pyriformis Cambess-Myrtaceae: An Unexplored Brazilian Species with Antimicrobial and Antioxidant Potential. Current Nutrition & Food Science, v. 20, n. 6, p. 687-702, 2023. Published on: 10 October 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, E. dos S.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; RIBEIRO, J. A.; ALVES, P. I. C.; VIZZOTTO, M.; GANDRA, E. A. Determinação de atividade antimicrobiana do araçá vermelho (Psidium cattleianum L.). In book: A produção do Conhecimento nas Ciências Agrárias e Ambientais 2. 2019. p. 217-226.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, J. A.; PEREIRA, E. dos S.; RAPHAELLI, C. de O.; RADÜNZ, M.; CAMARGO, T. M.; CONCENÇO, F. I. G. da R.; FLORES CANTILLANO, R. F.; FIORENTINI, A. M.; NORA, L. Application of prebiotics in apple products and potential health benefits. Journal of Food Science and Technology, v. 59, p. 1249-1262, 2022. Published online 14 March 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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