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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
07/06/2023 |
Data da última atualização: |
29/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FERNANDEZ, Z.; RODRIGUES, R. de A.; TORRES, J. M.; MARCON, G. E. B.; FERREIRA, E. de C.; SOUZA, V. F. de; SARTI, E. F. B.; BERTOLLI, G. F.; ARAUJO, D.; DEMARCHI, L. H. F.; LICHS, G.; ZARDIN, M. U.; GONÇALVES, C. C. M.; CUENCA, V.; FAVACHO, A.; GUILHERMINO, J.; SANTOS, L. R. dos; ARAUJO, F. R.; SILVA, M. R. |
Afiliação: |
ZORAIDA FERNANDEZ, Fundação Oswaldo Cruz; RUDIELLE DE ARRUDA RODRIGUES, Fundação Oswaldo Cruz; JAIRE MARINHO TORRES, Fundação Oswaldo Cruz; GLAUCIA ELISETE BARBOSA MARCON, Fundação Oswaldo Cruz; EDUARDO DE CASTRO FERREIRA, Fundação Oswaldo Cruz; VANESSA FELIPE DE SOUZA, CNPGC; ELAINE FERNANDES BAEZ SARTI, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; GUILHERME FERMINAO BERTOLLI, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; DANIEL ARAUJO, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; LUIZ HENRIQUE FERRAZ DEMARCHI, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; GISLENE LICHS, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; MARINA UMAKI ZARDIN, Laboratório Central de Saúde do Mato Grosso do Sul; CRHISTINNE CAVALHEIRO MAYMONE GONÇALVES, Secretaria de Estado de Saúde do Mato Grosso do Sul; VALTER CUENCA, Fundação Universidade Federal de Mato Grosso do Sul; ALEXSANDRA FAVACHO, Fundação Oswaldo Cruz; JISLAINE GUILHERMINO, Fundação Oswaldo Cruz; LENITA RAMIRES DOS SANTOS, CNPGC; FLABIO RIBEIRO DE ARAUJO, CNPGC; MARCIO ROBERTO SILVA, CNPGL. |
Título: |
Development and validity assessment of ELISA test with recombinant chimeric protein of SARS-CoV-2. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Immunological Methods, v. 519, e113489, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jim.2023.113489 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Serological tests developed for COVID-19 diagnostic are based on antibodies specific for SARS-CoV-2 antigens. Most of the antigens consist of a fragment or a whole amino acid sequence of the nucleocapsid or spike proteins. We evaluated a chimeric recombinant protein as an antigen in an ELISA test, using the most conserved and hydrophilic portions of the S1-subunit of the S and Nucleocapsid (N) proteins. These proteins, individually, indicated a suitable sensitivity of 93.6 and 100% and a specificity of 94.5 and 91.3%, respectively. However, our study with the chimera containing S1 and N proteins of SARS-CoV-2 suggested that the recombinant protein could better balance both the sensitivity (95.7%) and the specificity (95.5%) of the serological assay when comparing with the ELISA test using the antigens N and S1, individually. Accordingly, the chimera showed a high area under the ROC curve of 0.98 (CI 95% 0.958-1). Thus, our chimeric approach could be used to assess the natural exposure against SARS-CoV-2 virus over time, however, other tests will be necessary to better understand the behaviour of the chimera in samples from people with different vaccination doses and/or infected with different variants of the virus. |
Palavras-Chave: |
Chimeric protein; COVID 19; Diagnostic; Proteína quimérica; Teste ELISA. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Gado de Corte (CNPGC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 6 | |
2. |  | RAPHAELLI, C. O.; DANNENBERG, G.; DALMAZO, G. O.; PEREIRA, E. S.; RADÜNZ, M.; VIZZOTTO, M.; FIORENTINI, A. M.; GANDRA, E. A.; NORA, L. Antibacterial and antioxidant properties of phenolic-rich extracts from apple (Malus domestica cv. Gala). International Food Research Journal, v. 26, n. 4, p. 1133-1142, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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3. |  | PEREIRA, E. dos S.; RAPHAELLI, C. de O.; MASSAUT, K. B.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; HOFFMANN, J. F.; VIZZOTTO, M.; PIENIZ, S.; FIORENTINI, Â. M. Probiotic yogurt supplemented with Lactococcus lactis R7 and Red Guava Extract: bioaccessibility of phenolic compounds and influence in antioxidant activity and action of alpha-amylase and alpha-glucosidase enzymes. Plant Foods for Human Nutrition, v. 79, n. 1, p. 219-224, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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4. |  | RAPHAELLI, C. de O.; CAMARGO, T. M.; RADÜNZ, M.; PEREIRA, E. DOS S.; CONCENÇO, F. I. G. DA R.; VIZZOTTO, M.; ZAVAREZE, E. DA R.; NORA, L. Eugenia pyriformis Cambess-Myrtaceae: An Unexplored Brazilian Species with Antimicrobial and Antioxidant Potential. Current Nutrition & Food Science, v. 20, n. 6, p. 687-702, 2023. Published on: 10 October 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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6. |  | RIBEIRO, J. A.; PEREIRA, E. dos S.; RAPHAELLI, C. de O.; RADÜNZ, M.; CAMARGO, T. M.; CONCENÇO, F. I. G. da R.; FLORES CANTILLANO, R. F.; FIORENTINI, A. M.; NORA, L. Application of prebiotics in apple products and potential health benefits. Journal of Food Science and Technology, v. 59, p. 1249-1262, 2022. Published online 14 March 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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Registros recuperados : 6 | |
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