BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  23/05/2023
Data da última atualização:  23/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASCIMENTO, R. DE P. DO; RIZZATO, J. S.; POLEZI, G.; MOYA, A. M. T. M.; SILVA, M. F.; MACHADO, A. P. DA F.; FRANCHI JUNIOR, G. C.; BORGUINI, R. G.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PAIOTTI, A. P. R.; PEREIRA, J. A.; MARTINEZ, C. A. R.; MAROSTICA JUNIOR, M. R.
Afiliação:  ROBERTO DE PAULA DO NASCIMENTO, UNICAMP; JULIA SOTO RIZZATO, UNICAMP; GABRIELE POLEZI, UNICAMP; AMANDA MARIA TOMAZINI MUNHOZ MOYA, UNICAMP; MILENA FERREIRA SILVA, UNIFESP; ANA PAULA DA FONSECA MACHADO, UNICAMP; GILBERTO CARLOS FRANCHI JUNIOR, UNICAMP; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ANA PAULA RIBEIRO PAIOTTI, UNIFESP; JOSÉ AIRES PEREIRA, USF; CARLOS AUGUSTO REAL MARTINEZ, USF; MARIO ROBERTO MAROSTICA JUNIOR, UNICAMP.
Título:  Freeze-dried jaboticaba (Myrciaria jaboticaba) peel powder, a rich source of anthocyanins and phenolic acids, mitigates inflammation-driven colorectal cancer in mice.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Bioscience, v, 53, e 102578, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.102578
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to characterize the peel of jaboticaba (Myrciaria jaboticaba (Vell.) O. Berg) by spectropho- tometry and chromatography, and investigate its effects on mice with inflammation-driven colorectal cancer (CRC). Freeze-dried jaboticaba peel (FDJP) showed a high antioxidant capacity in vitro, and to be mostly a source of cyanidin-3-O-glucoside, gallic acid, and ellagic acid. In the animal bioassay, FDJP added at 5% in the diet during 114 days completely abolished the formation of adenocarcinoma, which had an incidence of 75% in the non-treated group. Animals consuming FDJP showed low histology damage regarding inflammatory infiltrate, edema, and crypt distortion. FDJP significantly reduced the colonic levels of proinflammatory markers interleukin-1beta and cyclooxygenase-2, and demonstrated a probability to decrease the expressions of inducible nitric oxide synthase and nuclear factor kappa B. In summary, FDJP mitigated CRC, possibly by avoiding triggering inflammation. Such benefit may come from its rich content in anthocyanins and phenolic acids.
Palavras-Chave:  Colitis Cyanidin-3-O-Glucoside; Flavonoid; Fruit.
Thesaurus Nal:  Brazil; Carcinogenesis; Colitis; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. R. M dos. Aproveitamento do caroço do açaí como substrato para a produção de enzimas por fermentação em estado sólido. São Carlos, SP, 2010. 83 p. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, SP, 2010. Orientação: Profa. Dra. Cristiane Sanchez Farinas e Prof. Dr. José Dalton Cruz Pessoa.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. R. M. dos; LEMO, V. A.; FARINAS, C. S.; PESSOA, J. D. C. Produção de celulases e xilanases a partir do caroço do açaí pelo fungo filamentoso Aspergillus niger por fermentação semi-sólida. In: JORNADA CIENTÍFICA-EMBRAPA SÃO CARLOS, 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 10 (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 90)
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; SANTOS, R. R. M. dos; PESSOA, J. D. C.; BERTUCCI NETO, V. Resíduo da agroindústria do açaí para produção de celulases. In: PESSOA, J. D. C.; TEIXEIRA, G. H. de A. (Ed.). Tecnologias para inovação nas cadeias euterpe. Brasília, DF: Embrapa, 2012. p. 263-286.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; SANTOS, R. R. M. dos; BERTUCCI NETO, V.; PESSOA, J. D. C. Aproveitamento do caroço do açaí como substrato para a produção de enzimas por fermentação em estado sólido. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. 15 p. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 30).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. R. M.; CAVALLARI, M. M.; PIMENTA, M. A. S.; ABREU, A. G. de; COSTA, M. R.; GUEDES, M. L. Population genetic structure of Attalea vitrivir Zona (Arecaceae) in fragmented areas of southeast Brazil. Genetics and Molecular Research, v.14, n. 2, p. 6472-6481, 2015. 10 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Maranhão.
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