Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  09/05/2023
Data da última atualização:  01/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, I. J. S. da; SOUSA, T. F.; QUEIROZ, C. A. de; CASTRO, G. dos S.; CANIATO, F. F.; MEDEIROS, L. S. de; ANGOLINI, C. F. F.; HANADA, R. E.; KOOLEN, H. H. F.; SILVA, G. F. da.
Afiliação:  INGRIDE JARLINE S. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; THIAGO F. SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CLAUDIA AFRAS DE QUEIROZ, Bolsista CPAA; GLEUCINEI DOS SANTOS CASTRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; FERNANDA F. CANIATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; LÍVIA S. DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; CÉLIO F. F. ANGOLINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; ROGÉRIO E. HANADA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; HECTOR HENRIQUE FERREIRA KOOLEN, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA.
Título:  Penicillium amapaense sp. nov., section Exilicaulis, and new records of Penicillium labradorum in Brazil isolated from Amazon River sediments with potential applications in agriculture and biotechnology.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Mycological Progress, v. 22, art. 23, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11557-023-01868-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Species of Penicillium sect. Exilicaulis are responsible for the production of antimicrobial compounds, but they can also produce genotoxic compounds that affect commercial mushroom production or cause disease in immunosuppressed animals. In the present study, based on morphological characters such as the length of the conidia, phialides, and stipes, as well as sequence analysis of the ITS region and partial sequence of CAM, and RPB2 loci, we describe Penicillium amapaense as new fungal species and report for the first time the occurrence of Penicillium labrodorum in Brazil, both of which were isolated from sediments of the Amazon River. The isolates obtained in this study for each species were submitted to antibiosis assays against 12 phytopathogenic fungi that affect important agricultural crops in Brazil and showed inhibition of 11 out of 12 of them. The production of amylase, cellulase, and siderophore as well as phosphate solubilization was also detected. Metabolomic analysis indicates the ability of P. labrodorum and P. amapaense sp. nov. to produce polyketides such as known curvularins and anthraquinones. In addition to these, unknown compounds were also detected. These results indicate the biotechnological and agricultural potential of P. labradorum and P. amapaense increasing our knowledge on Penicillium biodiversity in the aquatic environment of the amazon biome.
Palavras-Chave:  Antifungal; Freshwater fungi; Natural products.
Thesaurus Nal:  Biological control.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA38946 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  28/10/2022
Data da última atualização:  28/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  BAMBINI, M. D.; BONACELLI, M. B. M.
Afiliação:  MARTHA DELPHINO BAMBINI, CNPTIA; MARIA BEATRIZ MACHADO BONACELLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS.
Título:  Brasil é o 6o mercado em investimentos de Venture Capital em Agtechs.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  AgriBrasilis, n. 7, p. 37-39, ago. 2022.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A partir dos anos 2OOO. uma onda de inovações agropecuárias tem transformado a cadeia de valor agroalimentar através da convergência entre vários campos tecnológicos: biologia, agronomia, ciência vegetal e animal, digitalização e robótica. A adoção de tecnologias digitais em atividades de pesquisa agropecuária e nas propriedades rurais contribui para ganhos de produtividade, aumento de resiliência e sustentabilidade, eliminação de desperdícios e melhora da eficiência em logística e comerciallzação, oferecendo maior transparência e confiabllldade às atlvidades da cadela produtiva.
Palavras-Chave:  AgriFoodTech; AgTechs; Inovação agrícola brasileira.
Thesagro:  Inovação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1147851/1/AP-Brasil-mercado-AgriBrasilis-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA21460 - 1UPCAM - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional