|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
12/04/2023 |
Data da última atualização: |
12/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CASTRO, R. B. N. de; ROSADO, C. P.; SOUZA, R. G. G. de; SILVA, L. DE O.; FREITAS-SILVA, O.; SOUZA, A. Q. de; FIDALGO NETO, A.; TEODORO, A. J. |
Afiliação: |
RAQUEL BERNARDO NANA DE CASTRO, UNIRIO; CAROLYNE PIMENTEL ROSADO, UNIRIO; RODRIGO GONÇALVES GUSMÃO DE SOUZA, UNIRIO; LUCIANA DE OLIVEIRA SILVA, UNIRIO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ALEX QUEIROZ DE SOUZA, UFRJ; ANTONIO FIDALGO NETO, UNIRIO; ANDERSON JUNGER TEODORO, UFF. |
Título: |
Bioactive compounds from roasted and green coffee obtained by supercritical fluid extraction decrease survival and induce apoptosis in prostate cancer cells. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Observatório de la Economia Latinoamericana, [v. 21], n. 2, p.643-676. 2023. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Na publicação v. 9. |
Conteúdo: |
Prostate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide.
There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential
chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive
compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and
different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic
acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant
capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic
acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted
coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract
showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other
coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast
coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee
extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being
more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S
phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts
have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells.
O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em
todo o mundo. Há um interesse crescente nos compostos biologicamente activos do café
pelo seu potencial quimiopreventivo. O presente estudo visava analisar o conteúdo de
compostos bioactivos, a actividade antioxidante e antiproliferativa do café arábica verde
e diferentes torrefacções extraídas por fluido supercrítico. Foram avaliadas as
concentrações de cafeína, ácido clorogénico e ácido cafeico. Além disso, o perfil
colorimétrico, a capacidade antioxidante, o efeito na viabilidade celular, o ciclo celular e
a apoptose dos extractos. O teor de cafeína, ácido cafeico e ácido clorogénico era mais
elevado no extracto de café verde do que no café torrado (80,0mg/100g, 16,76 e
19,37mg/mL, respectivamente). O extracto de café verde mostrou maior actividade
antioxidante e teor fenólico total em comparação com os outros extractos de café por
todos os métodos testados; e entre os extractos de café torrado, o café torrado leve
destaca-se com a maior capacidade antioxidante. Após 48 horas de tratamento, os
extractos de café provocaram uma redução na viabilidade das células PC-3, sendo o café
torrado ligeiro mais eficaz. Os extractos de café torrado verde e leve induziram uma
paragem do ciclo celular na fase S e um aumento da apoptose. Os resultados actuais
sugerem fortemente que os extractos de café têm um efeito antiproliferativo sobre as
células do adenocarcinoma da próstata. MenosProstate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide.
There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential
chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive
compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and
different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic
acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant
capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic
acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted
coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract
showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other
coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast
coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee
extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being
more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S
phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts
have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells.
O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em
todo o mundo. Há... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Próstata; Prostate. |
Thesagro: |
Câncer. |
Thesaurus Nal: |
Coffee (beverage). |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03781naa a2200265 a 4500 001 2153097 005 2023-04-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCASTRO, R. B. N. de 245 $aBioactive compounds from roasted and green coffee obtained by supercritical fluid extraction decrease survival and induce apoptosis in prostate cancer cells.$h[electronic resource] 260 $c2023 500 $aNa publicação v. 9. 520 $aProstate cancer is the most frequent and lethal neoplastic disease among men worldwide. There is growing interest in the biologically active compounds in coffee for their potential chemopreventive. The present study aimed to analyze the content of bioactive compounds, the antioxidant and antiproliferative activity of green arabica coffee and different roasts extracted by supercritical fluid. The concentration of caffeine, chlorogenic acid and caffeic acid were evaluated. Additionally, the colorimetric profile, antioxidant capacity, effect on cell viability, cell cycle and apoptosis of the extracts. Caffeine, caffeic acid and chlorogenic acid content were higher in green coffee extract than in roasted coffee (80.0mg/100g, 16.76 and 19.37mg/mL, respectively). The green coffee extract showed higher antioxidant activity and total phenolic content compared to the other coffee extracts by all methods tested; and among the roasted coffee extracts, light roast coffee stands out with the highest antioxidant capacity. After 48 hours of treatment, coffee extracts caused a reduction in the viability of PC-3 cells, with light roast coffee being more effective. Green and light roast coffee extracts induced a cell cycle arrest in the S phase and increased apoptosis. The present results strongly suggest that coffee extracts have an antiproliferative effect on prostate adenocarcinoma cells. O câncer da próstata é a doença neoplásica mais frequente e letal entre os homens em todo o mundo. Há um interesse crescente nos compostos biologicamente activos do café pelo seu potencial quimiopreventivo. O presente estudo visava analisar o conteúdo de compostos bioactivos, a actividade antioxidante e antiproliferativa do café arábica verde e diferentes torrefacções extraídas por fluido supercrítico. Foram avaliadas as concentrações de cafeína, ácido clorogénico e ácido cafeico. Além disso, o perfil colorimétrico, a capacidade antioxidante, o efeito na viabilidade celular, o ciclo celular e a apoptose dos extractos. O teor de cafeína, ácido cafeico e ácido clorogénico era mais elevado no extracto de café verde do que no café torrado (80,0mg/100g, 16,76 e 19,37mg/mL, respectivamente). O extracto de café verde mostrou maior actividade antioxidante e teor fenólico total em comparação com os outros extractos de café por todos os métodos testados; e entre os extractos de café torrado, o café torrado leve destaca-se com a maior capacidade antioxidante. Após 48 horas de tratamento, os extractos de café provocaram uma redução na viabilidade das células PC-3, sendo o café torrado ligeiro mais eficaz. Os extractos de café torrado verde e leve induziram uma paragem do ciclo celular na fase S e um aumento da apoptose. Os resultados actuais sugerem fortemente que os extractos de café têm um efeito antiproliferativo sobre as células do adenocarcinoma da próstata. 650 $aCoffee (beverage) 650 $aCâncer 653 $aPróstata 653 $aProstate 700 1 $aROSADO, C. P. 700 1 $aSOUZA, R. G. G. de 700 1 $aSILVA, L. DE O. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 700 1 $aSOUZA, A. Q. de 700 1 $aFIDALGO NETO, A. 700 1 $aTEODORO, A. J. 773 $tObservatório de la Economia Latinoamericana, [v. 21]$gn. 2, p.643-676. 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 4 | |
3. |  | CASTRO, R. B. N. de; ROSADO, C. P.; SOUZA, R. G. G. de; SILVA, L. DE O.; FREITAS-SILVA, O.; SOUZA, A. Q. de; FIDALGO NETO, A.; TEODORO, A. J. Bioactive compounds from roasted and green coffee obtained by supercritical fluid extraction decrease survival and induce apoptosis in prostate cancer cells. Observatório de la Economia Latinoamericana, [v. 21], n. 2, p.643-676. 2023. Na publicação v. 9.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
|   |
4. |  | SOUZA, L. DOS S. DE; HORTA, I. P. C.; ROSA, L. DE S.; LIMA, L. G. B.; ROSA, J. S. da; MONTENEGRO, J.; SANTOS, L. DA S.; CASTRO, R. B. N. DE; FREITAS-SILVA, O.; TEODORO, A. J. Effect of the roasting levels of Coffea arabica L. extracts on their potential antioxidant capacity and antiproliferative activity in human prostate cancer cells. The Royal Society of Chemistry, v. 10, p. 30115-30126, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
|    |
Registros recuperados : 4 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|