BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  14/03/2023
Data da última atualização:  14/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; SANTOS, R. C. dos; RAMOS, J. P. C.; LIMA, L. M. de L.; ALENCAR, S. M. de.
Afiliação:  ADNA P. MASSARIOLI, USP - ESALQ; ALAN G. DE O. SARTORI, USP - ESALQ; FERNANDA F. JULIANO, USP - ESALQ; ROSEANE C. DOS SANTOS, CNPA; JEAN PIERRE C. RAMOS; LIZIANE MARIA DE LIMA, CNPA; SEVERINO MATIAS DE ALENCAR, USP - ESALQ.
Título:  Optimizing procedures for antioxidant phenolics extraction from skin and kernel of peanuts with contrasting levels of drought tolerance.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 11, n. 3, 449, p. 2-14, 2022.
ISSN:  2304-8158
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods11030449
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Peanut is an affordable legume known for its nutritional value and phenolic content. The kernel and skin of 14 peanut genotypes contrasting in drought tolerance had their phenolic profiles determined and reactive oxygen species (ROS) scavenging activity evaluated. Firstly, temperature and % EtOH to extract antioxidant phenolic compounds were optimized using response surface methodology (RSM). The optimized extraction conditions, 60 ºC and 35% EtOH for kernels and 40 ºC and 60% EtOH for skins, were further adopted, and phenolic compounds were identified and quantified using high-performance liquid chromatography coupled with electrospray ionizationquadrupole- time of flight-mass spectrometry (HPLC-ESI-QTOF-MS) and high-performance liquid chromatography with photodiode array detector (HPLC-PDA). As a result, phenolic acids and glycosidic/non-glycosidic flavonoids were found. Principal component analysis was conducted, and the pairwise score plot of the skin extracts based on individual phenolic compounds showed a trend of genotype clustering based not only on drought tolerance but also on botanical type of germplasm. Therefore, our results demonstrate the status quo for antioxidant phenolic compounds of peanut genotypes contrasting in drought tolerance grown under natural field conditions.
Palavras-Chave:  Espécies reagentes ao oxigênio; Estresse hídrico; Flavonóides; Groundnut; Metodologia; Superfície de resposta.
Thesagro:  Amendoim.
Thesaurus Nal:  Flavonoids; Reactive oxygen species; Response surface methodology; Water stress.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152353/1/OPTIMIZING-PROCEDURES-ANTIOXIDANT-9.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA29018 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; AMARAL, J. E. P. G. do; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; ALENCAR, S. M. de. Simulated gastrointestinal digestion/Caco-2 cell model to predict bioaccessibility and intestinal permeability of p-coumaric acid and p-coumaroyl derivatives in peanut. Food Chemistry, v. 400, 134036, p. 1-8, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoMASSARIOLI, A. P.; SARTORI, A. G. de O.; JULIANO, F. F.; SANTOS, R. C. dos; RAMOS, J. P. C.; LIMA, L. M. de L.; ALENCAR, S. M. de. Optimizing procedures for antioxidant phenolics extraction from skin and kernel of peanuts with contrasting levels of drought tolerance. Foods, v. 11, n. 3, 449, p. 2-14, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, N. C. da; ASSIS, O. B. G. de; SARTORI, A. G. de O.; ALENCAR, S. M. de; MARTELLI-TOSI, M. Chitosan suspension as extractor and encapsulating agent of phenolics from acerola by-product. Food Research International, v. 161, e111855, 2022. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional