BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/10/2022
Data da última atualização:  17/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, T. B. DOS; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  THAIS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Exploring millet starch as food ingredient.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA DE CEREAIS E PANIFICAÇÃO, 2., 2022, Tecnologia e inovação em pauta: desafios na indústria de cereais e panificação. Anais... Sete Lagoas: Universidade Federal de São João del-Rei, 2022.
DOI:  10.29327/cbcp2022.519051
Idioma:  Inglês
Notas:  Evento on-line. CBCP. 15 a 19 de agosto.
Conteúdo:  Millets have attracted attention for human consumption as a sustainable cereal. An possible use for clean label food applications is the native starch, without chemical modification. Pearl millet (Pennisetum glaucum L. R. Br.) is cultivated in vast areas of Brazilian savannas mainly used in no tilling practices for soil preservation. Functional properties of millet hybrid ADRg9070 and sorghum genotype CMSXS180 starches were compared to commercial corn starch by analyzing their morphology and paste properties. Light microscopy showed that all starches were similar in format and size. The paste formation in millet showed greater resistance in a hot process (below 80.0°C), differing from sorghum and corn starch; the retrogradation and final viscosity of millet and sorghum starches were very similar and higher than corn starch, highlighting the gelling potential found in millet and sorghum starch.
Palavras-Chave:  Paste viscosity; Starch isolation; Starch morphology.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Food technology; Pastes; Starch; Viscosity.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15379 - 1UPCAA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  14/08/2013
Data da última atualização:  18/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LOPES, P. R. C.; OLIVEIRA, I. V. de M.; SILVA-MATOS, R. R. S. da; CAVALCANTE, I. H. L.
Afiliação:  PAULO ROBERTO COELHO LOPES, CPATSA; INEZ VILAR DE MORAIS OLIVEIRA; RAISSA RACHEL SALUSTRIANO DA SILVA-MATOS; ÍTALO HERBERT LUCENA CAVALCANTE.
Título:  Growing Princesa apples under semiarid conditions in Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v. 35, n. 1, p. 93-99, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Phenological observations are some of the most sensitive data for the identification of plant species growth in regional climate conditions. Thus, an experiment was conducted from October 2008 to December 2009 to characterize the phenological stages, fruit set and fruit yield of Princesa apples grown under a semiarid climate in northeastern Brazil. Phenological data (stages) were determined in the orchard by daily observations from bud breaking until fruit ripening. The following variables were evaluated: i) fruit set, which is the relation between the number of flowers and the number of fruits (%); ii) the number of fruit per plant; iii) the fruit production per plant (kg); and iv) the fruit yield (t ha-1). Under semiarid conditions, the phenological cycle of Princesa apples is completed in 123 days and that it is possible to obtain apple yield under semiarid conditions with the pollinator cultivar. Furthermore, additional studies and more evaluation years are necessary to generate an apple production system that is reliable under semiarid conditions.
Palavras-Chave:  Condições climáticas; Requerimento de frio.
Thesagro:  Fenologia; Maça; Malus Domestica.
Thesaurus NAL:  Apples.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/964099/1/PauloRoberto2013.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA50564 - 1UPCAP - DD
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