BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  22/06/2022
Data da última atualização:  22/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, I. S. O.; VIANA, E. de S.; SOARES, S. E.; CHAVES, R. S.; REIS, R. C.
Afiliação:  ITALA SUZANA OLIVEIRA SILVA, UFBA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; SÉRGIO EDUARDO SOARES, UFBA; ROSANA SILVA CHAVES, UFBA; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF.
Título:  Development and characterization of green banana-based fondant icing.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Ciência e Agrotecnologia, v.45, e011221, 2021.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1413-7054202145011221
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The insertion of functional foods in the confectionery industry is a growing reality, aiming to meet a growing demand for products that are visually attractive and at the same time healthy. The present study aimed to develop and characterize the physical, physicochemical, microbiological, and sensory properties of fondant icings based on green banana biomass and flour. Two formulations were developed (NFBI - Neutral Flavor Biomass-based Icing, and CFBI - Chocolate Flavor Biomass-based Icing), which were compared with the comercial fondant icings (NFCI ? Neutral Flavor Commercial Icing, and CFCI ? Chocolate Flavor Commercial Icing). The fondant icings were evaluated for centesimal composition, caloric value, physical, physicochemical (resistant starch, titratable acidity, water activity, texture, and color), and microbiological characteristics, as well as sensory acceptance. The icings based on green banana biomass and flour showed higher levels of ash, fiber, resistant starch, and protein, as well as lower total caloric value, and thus, were healthier. These icings were also softer and had more intense color compared to commercial ones, as well as good sensory acceptance, especially the one with chocolate flavor, which had greater than 72% approval. Microbiological analyses indicated that the icings could be stored under refrigeration (<4 ºC) for 30 days. Given the nutritional quality and health benefits, the icings prepared with green banana biomass and flour proved to be p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimento funcional; Amido resistente; Confeitaria.
Thesagro:  Alimento; Banana; Confeito.
Thesaurus Nal:  Confectionery industry; Functional foods; Resistant starch.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33533 - 1UPCAP - DDOnline
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  14/01/2019
Data da última atualização:  16/08/2019
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  PITTA, R. M.; CORASSA, J. de N.; BARRETO, M. R.; FERREIRA, F. T. R.; MATIERO, S. C.; BARROS, S. K. A.; CAMPELO, F. T.; NUNES, N. R.; HYDALGO, R. I.
Afiliação:  RAFAEL MAJOR PITTA, CPAMT; JANAINA DE NADAI CORASSA, UFMT, SINOP; MARLITON ROCHA BARRETO, UFMT, SINOP; FÁTIMA TERESINHA RAMPELOTTI FERREIRA, UFMT, SINOP; SUELLEN CHIQUITO MATIERO, COLABORADORA DO CPAMT, SINOP; SUELLEN KARINA ALBERTONI BARROS, MESTRE EM CIENCIAS AMBIENTAIS; FABIANE TREVISAN CAMPELO, REGINA PACIS, SINOP; NAIRA RIGO NUNES, COLABORADORA DO CPAMT, SINOP; RAPHAEL ISERNHAGEN HYDALGO, COLABORADOR DO CPAMT, SINOP.
Título:  Dinâmica de insetos em sistemas de produção no norte de Mato Grosso.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: FARIAS NETO, A. L. de; NASCIMENTO, A. F. do; ROSSONI, A. L.; MAGALHÃES, C. A. de S.; ITUASSU, D. R.; HOOGERHEIDE, E. S. S.; IKEDA, F. S.; FERNANDES JUNIOR, F.; FARIA, G. R.; ISERNHAGEN, I.; VENDRUSCULO, L. G.; MORALES, M. M.; CARNEVALLI, R. A. (Ed.). Embrapa Agrossilvipastoril: primeiras contribuições para o desenvolvimento de uma agropecuária sustentável. Brasília, DF: Embrapa, 2019. pt. 4, cap. 20, p. 289-293.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Neste capítulo serão abordados os estudos entomológicos a fim de caracterizar os efeitos da integração sobre a dinâmica de pragas e inimigos naturais. As informações obtidas permitem a geração de parâmetros de sustentabilidade dos sistemas integrados como menor infestação de pragas ou redução da necessidade de pulverizações assim como a detecção de efeitos negativos da integração que porventura ocorram, gerando assim demandas de pesquisa para subsidiar os produtores no manejo fitossanitário dos componentes produtivos. Portanto, objetivou-se avaliar a dinâmica de insetos em sistemas de produção exclusivos e integrados ILPF no Norte de Mato Grosso.
Palavras-Chave:  Ilpf; Integracao lavoura-pecuaria-floresta; Mato Grosso; Sinop-MT; Sistema agrossilvipastoril; Sistemas integrados.
Thesagro:  Inseto; Sistema de Produção.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1103866/1/2019cpamtagrossilvipastorilpart4cap20dinamicainsetossistemaproducaonortematogrossop289293.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMT1172 - 1UMTPL - DD
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