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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  29/03/2022
Data da última atualização:  24/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FACURE, M. H. M.; SCHNEIDER, R.; MERCANTE, L. A.; CORREA, D. S.
Afiliação:  DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Rational hydrothermal synthesis of graphene quantum dots with optimized luminescent properties for sensing applications.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Materials Today Chemistry, v. 23, 100, 2022.
Páginas:  1 - 12
ISSN:  2468-5194
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mtchem.2021.100755
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Hydrothermal synthesis using graphene oxide (GO) as a precursor has been used to produce luminescent graphene quantum dots (GQDs). However, such a method usually requires many reagents and multistep pretreatments, while can give rise to GQDs with low quantum yield (QY). Here, we investigated the concentration, the temperature of synthesis, and the pH of the GO solution used in the hydrothermal method through factorial design experiments aiming to optimize the QY of GQDs to reach a better control of their luminescent properties. The best synthesis condition (2 mg/mL, 175 C, and pH ¼ 8.0) yielded GQDs with a relatively high QY (8.9%) without the need of using laborious steps or dopants. GQDs synthesized under different conditions were characterized to understand the role of each synthesis parameter in the materials' structure and luminescence properties. It was found that the control of the synthesis parameters enables the tailoring of the amount of specific oxygen functionalities onto the surface of the GQDs. By changing the synthesis' conditions, it was possible to prioritize the production of GQDs with more hydroxyl or carboxyl groups, which influence their luminescent properties. The asdeveloped GQDs with tailored composition were used as luminescent probes to detect Fe3þ. The lowest limit of detection (0.136 mM) was achieved using GQDs with higher amounts of carboxylic groups, while wider linear range was obtained by GQDs with superior QY. Thus, our findings contribute to... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Factorial design; Fe3þ detection; GQDs; Hydrothermal method; Quantum yield.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17968 - 1UPCAP - DDPROCI.22/302022/32
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1.Imagem marcado/desmarcadoPAULINO, V. T.; COSTA, N. de L.; CARDELLI, M. A.; RODRIGUES, A. N. A.; CHAGAS, F. de. Eficiencia de fungos micorrizicos vesiculo-arbusculares e da adubacao fosfatada em Centrosema brasilianum (L.) Benth. Pasturas Tropicales, Cali, v.14, n.3, p.14-17, 1992.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - B
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDEL PELOSO, M. J.; TEIXEIRA, S. M.; MORAES, E. A.; SILVA, C. C. da; CHAGAS, F.; FARIA, M. E. de. A cultura do feijão da "seca" nas regiões do Vale do São Patrício e Rio Vermelho, em Goiás, safra 1987/88. Goiânia: EMGOPA, 1989. 16 p. (EMGOPA. Documentos, 11).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCHAGAS, F. E. de O.; BARBOSA, I. de P.; LANA, M. E. G.; PEREIRA, V. V.; SUDÁRIO, A. F.; FERREIRA, P. H. S.; OLIVEIRA, A. C. B. de. Rede de correlação entre caracteres fenotípicos de cultivares de Coffea arabica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLANA, M. E. G.; BARBOSA, I. de P.; PEREIRA, V. V.; SUDÁRIO, A. F.; CHAGAS, F. E. de O.; PEREIRA, A. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de. Qualidade de bebida de cultivares de Coffeea arabica em função do processamento pós-colheita. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 9., 2017, Foz de Iguaçu. Melhoramento de plantas: projetando o futuro. Maringá, PR: SBMP, 2017. p. 570
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA JÚNIOR, L. C.; NASCIMENTO, F. G.; OLIVEIRA, S. R. B. D.; LIMA, G. C.; CHAGAS, F. D. S.; SOMBRA, V. G.; SORIANO, E. M.; SOUZA, M. H. L. P.; ZOCOLO, G. J.; SILVA, L. M. A.; PAULA, R. C. M. DE; DAMASCENO, R. O. S.; FREITAS, A. L. P. Protective effect against gastric mucosa injury of a sulfated agaran from Acanthophora spicifera. Carbohydrate Polymers, v. 261, art. no. 117829, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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