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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  29/11/2021
Data da última atualização:  29/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAIA, D. S. V.; HAUBERT, L.; WÜRFEL, S. de F. R.; KRONING, I. S.; CARDOSO, M. R. de I.; LOPES, G. V.; FIORENTINI, A. M.; SILVA, W. P.
Afiliação:  DARLA SILVEIRA VOLCAN MAIA; LOUISE HAUBERT; SIMONE DE FATIMA RAUBER WÜRFEL; ISABELA SCHNEID KRONING; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO; GRACIELA VÖLZ LOPES; Â NGELA MARIA FIORENTINI; WLADIMIR PADILHA DA SILVA.
Título:  Listeria monocytogenes in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  FEMS Microbiology Letters, v. 366, n. 22,p. 1-6, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT The aims of this study were to evaluate the occurrence of Listeria monocytogenes and Salmonella spp. in sliced cheese and ham from retail markets in southern Brazil, as well as to perform molecular characterization and to assess the antimicrobial resistance profile of the isolates. Samples (n = 160) of sliced cheese and ham were collected at retail level from the city of Pelotas, Brazil. The isolation of L. monocytogenes and Salmonella spp. was performed and the isolates were confirmed by PCR, submitted to antimicrobial susceptibility testing and pulsed-field gel electrophoresis (PFGE). Listeria monocytogenes was found in 9.4% (15/160) of the samples. All L. monocytogenes isolates were positive for the prs, inlA, inlC and inlJ genes. Salmonella spp. was not isolated. Regarding the antimicrobial susceptibility, one (6.6%) L. monocytogenes isolate was resistant to streptomycin and four (26.6%) to clindamycin. Macrorestriction analysis with ApaI and AscI enzymes yielded two major PFGE groups I and II. All L. monocytogenes isolates showed virulence genes, and some of them were resistant to clinically used antimicrobials, representing a risk to public health. Moreover, PFGE patterns with high similarity were visualized in L. monocytogenes isolates at different times, demonstrating adaptability of the pathogen at retail level in the region.
Palavras-Chave:  Antimicrobial resistance; Foodborne pathogen; PFGE RTE foods; Serotyping; Virulence genes.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT22068 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  03/04/2008
Data da última atualização:  26/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Nacional - C
Autoria:  SOARES, R. M.
Afiliação:  Rafael Moreira Soares, CNPSo.
Título:  Menos hostil?
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Cultivar: grandes culturas, Pelotas, v. 10, n. 105, p. 24-26, fev. 2008.
Idioma:  Português
Thesagro:  Soja.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO28090 - 1UPCAP - PP
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