BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  24/11/2021
Data da última atualização:  24/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GADIOLI, I. L.; ASQUIERI, E. R.; OLIVEIRA, L. de L. de; FIGUEIREDO, L. F. de A.; CELESTINO, S. M. C.; BATISTA, R. D.; ASQUIERI, E. M. de A. R.
Afiliação:  IZABEL LUCENA GADIOLI; EDUARDO RAMIREZ ASQUIERI; LIVIA DE LACERDA DE OLIVEIRA; LUCIO FLAVIO DE ALENCAR FIGUEIREDO; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; RAYSSA DIAS BATISTA; ELAINE MEIRE DE ASSIS RAMIREZ ASQUIERI.
Título:  Influence of Climatic and Geographical Variations on the Nutritional and Antioxidant Properties of Baru Mesocarp (Dipteryx alata Vog.) and the Crystallization of Sucrose by Secondary Nucleation.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Sugar Tech, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Baru is an exotic fruit grown in different regions of the Brazilian savannah, but its sweet mesocarp is discarded after extraction of the almond the nutritional and antioxidant properties of baru mesocarp (pulp), as harvested in three Brazilian locations (Goia´s-GO; Federal District-DF and Minas Gerais-MG), and the feasibility of crystalizing the sugar from the mesocarp were investigated. Variations (dry weight basis) in the protein (2.6?9.2%), lipid (1.5?5.1%), fiber (24.1?33%), sugar (38.1?42.3%), total phenolic compounds ?TPC (179.4?314.7 mg GAE.100 g-1) and tannin (39.3?75.8 mg CAE.100 g-1) contents were observed. The antioxidant activity as determined by the ABTS method followed the tannin content, and by the DPPH and FRAP methods, followed the TPC content. The mesocarp from MG, subjected to higher temperatures, temperature variations and sunlight, presented more sucrose, glucose and fructose. The mesocarp from DF, presented more antioxidants, tannins, total and soluble fibers, proteins, maltose, lipids and ash, contents associated with a higher altitude and greater rainfall. Finally, the GO mesocarps, with rainfall before ripening, higher temperatures and less sunlight, were associated with higher antioxidant, sucrose and insoluble fiber contents. Granulated sugar was obtained by crystallization from the mesocarp.
Palavras-Chave:  Baru; Variável climática.
Thesagro:  Açúcar; Composto Fenólico; Cristalização.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSTEFANELO, D. R. Primeiro relato de Meloidogyne izalcoensis no Brasil e avaliação da resistência a essa espécie e a M. exigua em genótipos de Coffea spp. 2019. Tese (Doutorado em Fitopatologia) - Instituto de Ciências Biológicas - Universidade de Brasília, DF. Orientador: Juvenil Enrique Cares; Coorientadora: Regina Maria Dechechi Gomes Carneiro, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
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2.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, S. F. de; STEFANELO, D. R.; SANTOS, M. F. A. dos; SOUSA, G. P.; MAIA, Y. M.; CARES, J. E.; CARNEIRO, R. M. D. G. Levantamento do nematoide-das-galhas (Meloidogyne spp.) em cafeeiros no Triângulo Mineiro-MG, Brasil: ocorrência restrita de M. izalcoensis. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2022. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento / Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 378)
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, M. F. A. dos; STEFANELO, D. R.; MATTOS, V. da S.; BRAGHINI, M. T.; SALGADO, S. M. L.; CARNEIRO, R. M. D. G. Primeiro relato de Meloidogyne izalcoensis em cafezal no estado de Minas Gerais e levantamento de Meloidogyne spp. em cafeeiros no triângulo Mineiro. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 10., 2019, Vitória, ES. Pesquisa, inovação e sustentabilidade dos cafés do Brasil. Brasília, DF: Embrapa Café, 2019.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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4.Imagem marcado/desmarcadoSTEFANELO, D. R.; SANTOS, M. F. A. dos; MATTOS, V. S.; BRAGHINI, M. T.; MENDONÇA, J. S. F.; CARES, J. E.; CARNEIRO, R. M. D. G. Meloidogyne izalcoensis parasitizing coffee in Minas Gerais state: the first record in Brazil. Tropical Plant Pathology, v. 44, p. 209-212, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, S. F.; STEFANELO, D. R.; RODRIGUES-SILVA, P. L.; MAIA, Y. M.; SANTOS, M. F. A.; SOUSA, G. P.; SALGADO, S. M. L.; SERA, G.; CARES, J. E.; CARNEIRO, R. M. D. G. Reação de genótipos de café a Meloidogyne izalcoensis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NEMATOLOGIA, 37., 2022, Ribeirão Preto. Anais... [São Paulo: Sociedade Brasileira de Nematologia, 2022]. p. 225.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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6.Imagem marcado/desmarcadoSTEFANELO, D. R.; SANTOS, M. F. A.; MATA, L. R.; CUSTODIO, A. R.; CARVALHO, N.; CARES, J. E.; MORETZSOHN, M. C.; SALGADO, S. M. L.; CARNEIRO, R. M. D. G. Validação de marcadores microssatélites (SSR) associados a resistência a Meloidogyne exigua. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE NEMATOLOGIA, 36, 2019, Caldas Novas. Nematoides: da Ciência ao Campo. [Anais, palestras e resumos]. Campinas: Infobibos, 2019.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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