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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/10/2021 |
Data da última atualização: |
13/10/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PEREIRA, P. F. M.; PICCIANI, P. H. DE S.; CALADO, V.; TONON, R. V. |
Afiliação: |
PAMELA F. M. PEREIRA, UFRJ; PAULO H. DE SOUSA PICCIANI, UFRJ; VERONICA CALADO, UFRJ; RENATA VALERIANO TONON, CTAA. |
Título: |
Anthocyanin-sensitized gelatin-ZnO nanocomposite based film for meat quality assessment. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 372, 3122815, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.131228 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Meat is considered a highly perishable food, and the interest in developing tools to monitor meat quality products has increased these years. A novel gelatin-ZnO-anthocyanin ternary nanocomposite film is proposed as a sensitive layer to meat quality monitoring in the present work. The incorporation of anthocyanin (ATH) on gelatin-ZnO (G-ZnO) film induced a sensitivity improvement of films towards ammonia vapor according to impedance measurements. G-ZnO-ATH film presented a good response (38.69 %) to the presence of ammonia vapor at 300 ppm. Also, good selectivity for ammonia was observed in the films. G-ZnO-ATH, applied to minced meat's quality monitoring at different storage conditions, showed a good performance, with a significant (p < 0.05) non-linear Spearman correlation between the response and the total volatile basic nitrogen released during meat spoilage for both storage conditions. The results suggest new perspectives in the developed film as a promising nanocomposite material for meat quality monitoring. |
Palavras-Chave: |
Biopolymer-based nanocomposite; Chemosensing; Electrical gas sensor; Meat freshness. |
Thesaurus Nal: |
Electrical properties. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 17 | |
13. |  | SILVA, W. T. L.; SIMÕES, F. R.; SIMÕES, M. L.; VAZ, C. M. P.; MARTIN-NETO, L. Estudo da interação entre substâncias húmicas e o inseticida Paration metílico por método eletroquímico. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 5., 2003, Curitiba, PR. Grupo Brasileiro da IHSS. Anais... Curitiba: Grupo Brasileiro da IHSS, 2003. p. 151-153.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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14. |  | SIMÕES, F. R.; SILVA, W. T. L. da; SIMÕES, M. L.; MARTIN-NETO, L.; VAZ, C. M. P. Effect of humic substances on the electrochemical reduction of p-nitrophenol. International journal of environmental analytical chemistry, New York, v. 86, n. 10, p. 779-787, 2006.Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. |  | VAZ, C. M. P.; SILVA JUNIOR, P. R. V.; PRADO, I.; CASTANHO, G. M.; SIMOES, F. R.; MACHADO, S. A. S. Electrochemical behavior of parent and photodegradation products of some selected pesticides. Química Nova, São Paulo, v. 31, n. 6, p. 1310-1314, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. |  | BASSO, B. H.; GARCIA, R. H. S.; CARDOSO, M. A.; SIMÕES, F. R.; MORAS, D. J.; LIMA, E. R. D.; COLNAGO, L. A.; BARBOSA, L. L. Using the Time‑Domain Nuclear Magnetic Resonance (TD‑NMR) for Quantifcation of the Diesel Adulteration with Ethanol. Applied Magnetic Resonance, v. 56, 2025. 441-452Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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Registros recuperados : 17 | |
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