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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  01/09/2021
Data da última atualização:  01/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, R. J. da; SILVA, A. P. da; FONSECA, R. N. da; HÜBNER, S. de O.; NALERIO, E. S.; MARQUES, J. de L.; VITOLA, H. R. S.; SILVA, W. P. da; DUVAL, E. H.; FIORENTINI, A. M.
Afiliação:  ROGER JUNGES DA COSTA, UFPEL; ANDRESA PEREIRA DA SILVA, IFSUL; RENATA NOBRE DA FONSECA, UFPEL; SILVIA DE OLIVEIRA HÜBNER, UFPEL; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; JULIANA DE LIMA MARQUES, UFPEL; HELENA REISSIG SOARES VITOLA, UFPEL; WLADIMIR PADILHA DA SILVA, UFPEL; EDUARDA HALLAL DUVAL, UFPEL; ANGELA MARIA FIORENTINI, UFPEL.
Título:  Characterization of Enterococcus faecium EO1 isolated from mutton and activity of bacteriocin-like substances in the control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 141, 110954, Apr. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.110954
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to isolate and characterize bacteriocinogenic lactic acid bacteria (LAB) from mutton carcasses after slaughter. The study also evaluated the activity of bacteriocin-like substances (BLS) for control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage. The cell-free supernatant (CFS) was obtained and its antimicrobial activity was quantified. The presence of genes encoding enterocin was evaluated by molecular techniques. Another aspect assessed was the action in situ of BLS produced by these isolates for control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage, experimentally contaminated. Six isolates presented phenotypic and genotypic characteristics of safety. Also, the antibacterial peptides present in the CFS showed stability at different temperatures, pH, NaCl and cure salt concentrations, as well as potential against L. monocytogenes Scott A. The isolate identified as Enterococcus faecium EO1 showed gene coding for the production of enterocin A and produced bacteriocin after 6 h of growth (400 AU. mL􀀀 1). Based on this, the CFS of EO1 (5 and 10%) was applied in fresh mutton sausage, being significantly effective for control of L. monocytogenes during 21 days of refrigerated storage (4.07 log CFU. g􀀀 1). Therefore, the potential for preservation of food has been demonstrated through the use of CFS containing bacteriocin-like substances from E. faecium EO1 in fresh mutton sausage.
Palavras-Chave:  Bioconservação; Derivado de carne.
Thesagro:  Carne Tratada; Carneiro; Listeria Monocytogenes; Ovino.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSUL14813 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, R. J. da; SILVA, A. P. da; FONSECA, R. N. da; HÜBNER, S. de O.; NALERIO, E. S.; MARQUES, J. de L.; VITOLA, H. R. S.; SILVA, W. P. da; DUVAL, E. H.; FIORENTINI, A. M. Characterization of Enterococcus faecium EO1 isolated from mutton and activity of bacteriocin-like substances in the control of Listeria monocytogenes in fresh mutton sausage. Food Science and Technology, v. 141, 110954, Apr. 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, D. G.; VIEIRA, H. R.; COSTA, R. J. da; NALERIO, E. S.; GONÇALVES, A. V.; COUTO, M. B. do. Elaboração de patê de fígado ovino como potencial agregador de valor a subprodutos do abate ovino. In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS, 9., 2015, Passo Fundo. Anais... Passo Fundo: Universidade de Passo Fundo, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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