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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
12/08/2021 |
Data da última atualização: |
12/08/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MICHELON, W.; SILVA, M. L. B. da; MATTHIENSEN, A.; ANDRADE, C. J. de; ANDRADE, L. M. de; SOARES, H. M. |
Afiliação: |
WILLIAM MICHELON, UFSC; MARCIO LUIS BUSI DA SILVA, Cemvita Factory; ALEXANDRE MATTHIENSEN, CNPSA; CRISTIANO JOSÉ DE ANDRADE, UFSC; LIDIANE MARIA DE ANDRADE, USP; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC. |
Título: |
Amino acids, fatty acids, and peptides in microalgae biomass harvested from phycoremediation of swine wastewaters. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Biomass Conversion and Biorefinery, 4 Jan. 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13399-020-01263-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Algae-based wastewater tertiary treatment systems have been drawing attention to eco-friendly companies due to high remediation effectiveness and production of valuable raw material. The amino acids, fatty acids, and peptides from microalgae harvested from a pilot-scale phycoremediation system treating swine wastewater were determined. The maximum microalgae concentration of 247 ± 3.4 mg L−1 was obtained after 11 days when phosphate and ammonium were completely removed. The AA content showed relatively high concentrations (as % of total protein) of essential amino acids such as leucine (4.1), lysine (2.5), phenylalanine (2.6), and threonine (2.4). The fatty acid profile was composed of 5.3% polyunsaturated (as C18:2 and C18:3) and ~ 10% of unsaturated (mainly C16:1 and C18:1). About 25 bioactive peptides related to antioxidative, anti-inflammatory, and anticarcinogenic properties were found. Therefore, microalgae biomass produced during phycoremediation of swine wastewaters seems promising as a source of alternative feedstock with high-added value molecules. |
Palavras-Chave: |
Biorefinery; Biorrefinaria; Ficorremediação; Phycoremediation. |
Thesagro: |
Ácido Graxo; Águas Residuais; Aminoácido; Peptídeo; Suinocultura. |
Thesaurus Nal: |
Amino acids; Fatty acids; Peptides; Swine; Wastewater treatment. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pecuária Sul. |
Data corrente: |
07/12/2022 |
Data da última atualização: |
15/05/2025 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LEANDRO, T. T.; CAMPOS, C. R.; SANTOS, F. C. dos; GOTARDO, N. L.; SILVEIRA, M. C. T. da. |
Afiliação: |
THAMARA TEIXEIRA LEANDRO, Acadêmica do curso de Engenharia Agronômica, UFSJ; CAROLINA RAMOS CAMPOS, Acadêmica do curso de Engenharia Agronômica, UFSJ; FLAVIA CRISTINA DOS SANTOS, CNPMS; NATIELI LOPES GOTARDO, Acadêmica do curso de economia, UFMS; MARCIA CRISTINA T DA SILVEIRA, CPPSUL. |
Título: |
Características de uma pastagem tropical e da produção de bovinos de corte, em fazenda comercial, visando intensificação sustentável. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA PECUÁRIA SUL, 12., 2022, Bagé, RS. Resumos... Bagé: Embrapa Pecuária Sul, 2022. |
Páginas: |
p. 12. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Ana Cristina Mazzocato, editora técnica. |
Conteúdo: |
O sistema de produção animal a pasto é composto pelos componentes bióticos solo, planta, animal e atmosfera. Aumenta a cada dia a demanda por intensificação nesse tipo de sistema, e estratégias de manejo podem ser utilizadas como propulsoras. Assim, em uma Unidade de Referência Tecnológica, localizada no bioma Cerrado, buscou-se avaliar as características da pastagem e a produção animal. |
Thesagro: |
Forragem; Manejo; Pastagem. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1149587/1/Caracteristicas-de-uma-pastagem-tropical.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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