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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/08/2021
Data da última atualização:  04/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REISSIG, G. N.; OLIVEIRA, T. F. DE C.; OLIVEIRA, R. P. de; POSSO, D. A.; PARISE, A. G.; NAVA, D. E.
Afiliação:  GABRIELA NIEMEYER REISSIG, UFPEL; THIAGO FRANCISCO DE CARVALHO OLIVEIRA, UFPEL; RICARDO PADILHA DE OLIVEIRA, UFPEL; DOUGLAS ANTÔNIO POSSO, UFPEL; ANDRÉ GEREMIA PARISE, UFPEL; DORI EDSON NAVA, CPACT.
Título:  Fruit herbivory alters plant electrome: evidence for fruit-shoot long-distance electrical signaling in tomato plants.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 5, Article 65, July 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The electrical activity of tomato plants subjected to fruit herbivory was investigated. The study aimed to test the hypothesis that tomato fruits transmit long-distance electrical signals to the shoot when subjected to herbivory. For such, time series classification by machine learning techniques and analyses related to the oxidative response were employed. Tomato plants (cv. ?Micro-Tom?) were placed into a Faraday?s cage and an electrode pair was inserted in the fruit?s peduncle. Helicoverpa armigera caterpillars were placed on the fruit (either green and ripe) for 24 h. The time series were recorded before and after the fruit?s exposure of the caterpillars. The plant material for chemical analyses was collected 24 and 48 h after the end of the acquisition of electrophysiological data. The time series were analyzed by the following techniques: Fast Fourier Transform (FFT), Wavelet Transform, Power Spectral Density (PSD), and Approximate Entropy. The following features from FFT, PSD, and Wavelet Transform were used for PCA (Principal Component Analysis): average, maximum and minimum value, variance, skewness, and kurtosis. Additionally, these features were used in Machine Learning (ML) analyses for looking for classifiable patterns between tomato plants before and after fruit herbivory. Also, we compared the electrome before and after herbivory in the green and ripe fruits. To evaluate an oxidative response in different organs, hydrogen peroxide, superoxide anion, catalase, ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Helicoverpa amigera.
Thesagro:  Tomate.
Thesaurus Nal:  Stress response.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224822/1/Artigo-fsufs-05-657401.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT21957 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVERGARA, L. P.; REISSIG, G. N.; PÔRTO, A. C. S.; LIMA, M. M.; FRANZON, R. C.; CHIM, J. F. Avaliação do potencial de consumo de balas mastigáveis convencional e de baixo valor calórico de araçá amarelo (Psidium cattleianum sabine). In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 5., 2015, Bento Gonçalves. Alimentação e saúde. Bento Gonçalves: SBCTA-RS, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; VERGARA, L. P.; LIMA, M. M.; PÔRTO, A. C.; FRANZON, R. C.; CHIM, J. F. Balas mastigáveis de araçá amarelo (PSIDIUM Cattleianum Sabine) convencional e de baixo valor calórico: avaliação físico-química e fitoquímica. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 5., 2015, Bento Gonçalves. Alimentação e saúde. Bento Gonçalves: SBCTA-RS, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; VERGARA, L. P.; FRANZON, R. C.; RODRIGUES, R. da S.; CHIM, J. F. Bioactive Compounds in Conventional and no Added Sugars RED strawberry Guava (Psidium cattleianum Sabine) Jellies¹. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 38, n. 3, p. 1-7, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
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4.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; HOFFMANN, J. F.; ARANHA, B. C.; FRANZON, R. C.; CHIM, J. F. Desenvolvimento e avaliação sensorial de geleia convencional de araçá amarelo (Psidium Cattleianum Sabine) com diferentes concentrações de pectina. In: ENCONTRO SOBRE PEQUENAS FRUTAS E FRUTAS NATIVAS DO MERCOSUL, 6., 2014, Pelotas. Palestras e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. 189 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; VERGARA, L. P.; LIMA, M. M.; PÔRTO, A. C.; FRANZON, R. C.; CHIM, J. F. Estabilidade físico-química e microbiológica de geleias de araçá vermelho (Psidium cattleianum Sabine) convencional e diet. In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 5., 2015, Bento Gonçalves. Alimentação e saúde. Bento Gonçalves: SBCTA-RS, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; OLIVEIRA, T. F. DE C.; OLIVEIRA, R. P. de; POSSO, D. A.; PARISE, A. G.; NAVA, D. E. Fruit herbivory alters plant electrome: evidence for fruit-shoot long-distance electrical signaling in tomato plants. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 5, Article 65, July 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoVERGARA, L. P.; REISSIG, G. N.; FRANZON, R. C.; CARVALHO, I. R.; ZAMBIAZI, R. C.; RODRIGUES, R. S.; CHIM, J. F. Stability of bioactive compounds in conventional and low-calorie sweet chewable candies prepared with red and yellow strawberry guava pulps. International Food Research Journal, v. 27, n. 4, p. 625-634, Aug. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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8.Imagem marcado/desmarcadoREISSIG, G. N.; OLIVEIRA, T. F. de C.; POSSO, D. A.; TASCA, H. C.; BASSO, L. F.; RAMOS, L. P.; SOUZA, J. G. M. de; PARISE, A. G.; NAVA, D. E. Uncovering the botanical alarms: electrical signaling in response to insect herbivory: a review. In: GRANT, C. D. (ed.). Advances in Biology. New York: Nova Science Publishers, Inc, 2024. v. 6. p. 133-176.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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