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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/07/2021
Data da última atualização:  25/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; MORAIS, D. K.; SOUZA NETO, M. A. de; BATAUS, L. A. M.; CARVALHO, R. N.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.
Afiliação:  JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; DAISY KARIONE MORAIS, UFG; MENANDES ALVES DE SOUZA NETO, UFG; LUIZ ARTUR MENDES BATAUS, UFG; ROSANGELA NUNES CARVALHO, CNPAF; MÁRCIO CALIARI, UFG; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG.
Título:  Pre-gelatinized flours of black and carioca bean by-products: development of gluten-free instant pasta and baked snacks.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 25, 100383, 2021.
ISSN:  1878-450X
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2021.100383
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  We investigated the effects of soaking on the physical, chemical, and technological properties of by-product (broken grains) flours of carioca and black beans pre-gelatinized in an autoclave and verified the application of pre-gelatinized flours in instant pasta and baked snacks for technological, nutritional, and sensory acceptance. Soaking of the by-products affected the technological properties of pre-gelatinized flours enabling their use in instant pasta. Non-macerated by-products flours were suitable as ingredients for baked snack preparation. The pasta from both macerated and pre-gelatinized flours had optimal cooking time between 3 and 4 min, high protein (19 g·100g -1) and dietary fiber (18 g·100 g -1) and were acceptable to a sensory panel. The baked snacks also showed high protein, and the snacks of the by-product of carioca beans excelled in the sensorial test.
Palavras-Chave:  Broken grains; Gel texture profile; Pre-gelatinized flours.
Thesagro:  Feijão; Glúten; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Gluten-free foods; Pasting properties; Snacks; Textured foods.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF36119 - 1UPCAP - DD20212021
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1.Imagem marcado/desmarcadoKLOSS, R. B.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; DUARTE, V. P.; CORREA, F. F.; PEREIRA, F. J. Anatomical and physiological traits of maize under contrasting water levels and cattail occurrence. Acta Physiologiae Plantarum, v. 43, article 16, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. P. V. de; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. Contrasting leaf intercellular space development in sorghum and maize modulates different tolerance capacity to water limitation. Journal of Plant Research, v. 136, n. 4, p. 535-548, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. C. de; MAGALHAES, P. C.; CASTRO, E. M. de; DUARTE, V. P.; LAVINSKY, A. O. Corn root morphoanatomy at different development stages and yield under water stress. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 4, p. 330-339, abr. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDÍAZ, A. S.; CRUZ, Y. da C.; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. The role of reactive oxygen species and nitric oxide in the formation of root cortical aerenchyma under cadmium contamination. Physiologia Plantarum, v. 173, n. 4, p. 2323-2333, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoDÍAZ, A. S.; CRUZ, Y. da C.; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. de; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. The role of sodium nitroprusside (SNP) in alleviating cadmium stress in maize plants. Protoplasma, v. 262, p. 133-148, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, J. P. V. de; DUARTE, V. P.; CASTRO, E. M. e; MAGALHAES, P. C.; PEREIRA, F. J. Stomatal cavity modulates the gas exchange of Sorghum bicolor (L.) Moench. grown under different water levels. Protoplasma, v. 259, p. 1081-1097, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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