BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/06/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BUFFO, M. M.; FERREIRA, A. L. Z.; ALMEIDA, R. M. R. G.; FARINAS, C. S.; BADINO, A. C.; XIMENES, E. A.; LADISCH, M. R.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Cellulolytic enzymes production guided by morphology engineering.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Enzyme and Microbial Technology, v. 149, e109833, 2021.
Páginas:  1-8
ISSN:  0141-0229
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.enzmictec.2021.109833
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Endoglucanase and xylanase are critical enzymes for liquefaction and enzyme hydrolysis of high solids lignocellulosic biomass to facilitate its transport and production of desired derived products. Here is reported how combinations of different spore concentrations and pH influence microbial morphology, and how this may be used to direct expression and secretion of enzymes by Aspergillus niger. While xylanase production is not affected by A. niger morphology changes, endoglucanase production is enhanced under conditions of lower stress and by morphology that results in pellets. β-glucosidase production is enhanced under dispersed morphology, which results in up to fourfold increase of this enzyme production under the tested experimental conditions. A morphologic scale (Y) is proposed based on a form factor that considers the size and frequency of each morphology class, and that points to conditions that result in high selectivity for either endoglucanase or β-glucosidase production. An equation proposed to relate enzyme activity to morphology provides a useful tool for tuning enzyme production of A. niger, where morphology is a first indication of relative enzyme activities in a fermentation broth.
Palavras-Chave:  (hemi) Cellulases; Filamentous fungi; Morphology engineering.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17805 - 1UPCAP - DDPROCI.21/612021/61
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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  10/04/2007
Data da última atualização:  20/03/2014
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PÁRIS, C.; GRIGOLETTI JUNIOR, A.
Título:  Podridão de raízes em mudas de Pinus taeda.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 5., 2006, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2006.
Descrição Física:  1 CD-ROM
Série:  (Embrapa Florestas. Documentos, 132).
Idioma:  Português
Notas:  EVINCI. Resumo 041.
Thesagro:  Podridão.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/313078/1/2006RACPodridaoRaizes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF40992 - 1UMTRA - CDCD0231CD0231
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